Moussaka su ėriena – fantastiškas apkepas kilęs iš Graikijos. Labai panašu į itališką lazaniją, tiek vietoje lazanijos lakštų dedami baklažanai. Ėrieną galite keisti jautiena arba kitokia mėgiama mėsa. Dviese suvalgėme beveik visą šį bliūdą, tad jei norėsite daugiau porcijų nepamirškite pakeliagubinti normas 🙂
Moussaka su ėriena:
- 1 kg baklažanų supjaustytų 1 cm storio griežinėliais.
- Šlakelio alyvuogių aliejaus
- Druskos
- 1 svogūno
- 2 skiltelių česnako
- 500 g maltos ėrienos (galite keist jautiena)
- 400 g konservuotų pomidorų be odelės
- 1/4 šaukštelio grūstų kvapiųjų pipirų
- 1/2 šaukštelio cukraus
- Druskos, šviežiai maltų pipirų
- 1 lengvai paplakto kiaušinio baltymo
- 5 šaukštų smulkintų petražolių
- Sviesto formos ištepimui
- 5 šaukštų duonos trupinių arba džiūvesėlių
- 100 g tarkuoto parmeazano arba kitokio kietojo sūrio
- 5 šaukštų riebios grietinėlės
- 3 kiaušinio trynių
- 750 ml balto padažo (receptas žemiau)
Baltam padažui reikės:
- 750 ml 3,5% pieno
- 45 g sviesto
- 3 šaukštų miltų (nekupinų)
- žiupsnelio tarkuoto muskato riešuto
- Druskos, baltųjų pipirų
Gaminimo eiga:
Iš pradžių pasigaminkite baltą padažą. Į storadugnį puodą sudėkite sviestą, miltus ir kepinkite maišydami kol neliks žalių miltų kvapo arba tiesiog kelias minutes. Pamažu, intensyviai maišant plakimo šluotele, supilikite pieną. Kai masė taps vienalytė, virkite maišydami apie 5 minutes. Baigiant virt pagardinkite padažą druska, baltaisiais pipirais, muškato riešutu. Atvėsinkite. Jei verdant padažą nepavyks išvengti gumuliukų, perkoškite jį per sietelį.
Baklažanus supjaustykite piršto storio griežinėliais, apibarstykite kiekvieną druska ir palikite 1 valandai pastovėti, kad išprakaituotų. Po valandos perplaukite šaltu vandeniu, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Sudėkite baklažanus į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą, aptepkite kiekvieną griežinėlį aliejumi, apverskite, aptepkite vėl aliejumi. Kepkite iki 200°C orkaitėje apie 20 minučių arba kol švelniai apskrus.
Svogūną smulkiai supjaustykite, dėkite į keptuvėje įkaitintą aliejų ir kepkite maišydami ant vidutinės kaitros kol taps permatomi, sudėkite smulkintas česnako skilteles, kepkite dar kelias minutes. Į svogūnus sudėkite maltą ėrieną ir kepkite maišydami apie 10 minučių arba kol mėsa švelniai apskrus. Supilkite pasmulkintus konservuotus pomidorus, kvapiuosius pipirus ir cukrų, pagardinkite druska ir pipirais. Sumažinkite kaitrą ir troškinkite 15 – 20 minučių arba kol visas skystis išgaruos. Nukelkite nuo kaitros ir atvėsinkite, tada įmaišykite kiaušinio baltymą ir petražoles.
Įkaitinkite orkaitę iki 200°C/. Gilų kepimo indą (maždaug 25×35 cm), ištepkite sviestu ir pabarstykite 2 šaukštais duonos trupinių. Ant indo dugno sudėkite pusę keptų baklažano griežinėlių. Ant viršaus paskleiskite pusę mėsos masės, pabarstykite pusę tarkuoto sūrio bei 2 šaukštais duonos trupinių. Uždenkite likusiais baklažanų griežinėliais, ant viršaus paskleiskite likusią mėsos masę, pabarstykite likusiu sūriu ir likusiais duonos trupiniais.
Į baltąjį padažą įmaišykite grietinėlę ir kiaušinių trynius ir tolygiai paskirstykite ant patiekalo paviršiaus. Kepkite apie 50 minučių arba kol viršus taps auksinės spalvos. Jei apskrus ankščiau laiko, apdenkite viršų folija. Išimkite iš orkaitės ir prieš patiekdami leiskite pastovėti 15 minučių.
Receptas iš knygos Vefa’s Kitchen.
Komentarų nėra