Ryžių ir cukinijų apkepas – sotus ir nesunkus patiekalas. Puikus būdas naikinti gausų cukinijų derlių, nes apkepui reikia nemažai, taip pat sunaudoti senas, sumedėjusias cukinijas. Apkepą galima valgyti vieną arba patiekti kaip garnyrą prie paukštienos, kiaulienos, žuvies, jūros gėrybių.
Ryžių ir cukinijų apkepas:
- 900 g tarkuotos cukinijos
- 1,5 šaukštelio druskos
- 70 g arborio arba carnaroli rūšies ryžių
- 2 šaukštų ančių taukų (arba 1 šaukšto alyvuogių aliejaus ir 1 šaukšto sviesto)
- 1 didesnio svogūno
- 2 skiltelių česnako
- 1,5 šaukšto miltų
- 1/4 stiklinės balto sauso vyno
- 1 stiklinės vištienos arba daržovių sultinio (jei neturite, tiks iš cukinijų išspaustos sultys)
- 1 stiklinės 10 – 13 % riebumo grietinėlės
- 0,5 stiklinės tarkuoto parmezano
- Šviežiai maltų pipirų
- Druskos (ragaukite masę, gali ir nereikėti)
- 2 šaukštų tarkuoto parmezano viršui
- Alyvuogių aliejaus viršui
- 20 mėgiamais prieskoniais pamarinuotų krevečių (nebūtina) (galima keisti lašišos, upėtakio gabaliukais)
- Sviesto kepimo formai
Gaminimo eiga:
Cukinijas sutarkuokite, sumaišykite su 1,5 šaukštelio druskos ir palikite 30 minučių pastovėti. Kuo stipriau nuspauskite išsiskyrusias sultis. Galite išspausti net su medžiaga skirta cepelinų tarkei spausti. Stiklinę cukinijų sulčių atsidėkite (jei nenaudosite sultinių).
Ryžius užpilkite vandeniu ir virkite nuo užvirimo 5 minutes. Nukoškite, perskalaukite šaltu vandeniu.
Svogūną smulkiai supjaustykite ir kepinkite su ančių taukais kol pradės karamelizuotis. Sudėkite smulkintas česnako skilteles, kepkite dar kelias minutes. Sudėkite miltus, kepkite maišydami 2 minutes. Supilkite vyną, kepkite maišydami kol sutirštės. Supilkite grietinėlę, sultinį (arba cukinijų sultis). Maišydami užvirkite ir pavirkite apie dvi minutes. Maišyti labai patogu su plakimo šluotele.
Į svogūnų masę sudėkite nuspaustą cukiniją, ryžius, sūrį, pagardinkite pipirais, druska jei reikia.
Kepimo formą ištepkite sviestu, sukrėskite masę. Kepiau dviejose formelėse. Užbarstykite sūrį, pašlakstykite alyvuogių aliejumi. Kepkite iki 180 C įkaitintoje orkaitėje 30 minučių. Jei kepsite su krevetėmis, lašiša ar upėtakiu, po 20 minučių ištraukite formą, sudėkite krevetes arba žuvį ir kepkite dar 10 minučių.
Iškepę ištraukite iš orkaitės ir palikite apkepą 10 minučių pabręsti.
Ryžių ir cukinijų apkepas iš www.daringgourmet.com
Jums taip pat gali patikti.
2 Comments
Rasa
2022-02-17 at 13:57Apkepas gavos puikus! Nustabaus skonio ir gavosi iš pirmo karto.
Laura
2022-02-17 at 16:51Rasa, aš labai džiaugiuosi, kad gavosi ir patiko!! 🙂