Tarkė – minkšta, puri, šilkinė su traškančiais spirgučiais. Tradicinis lietuviškas patiekalas. Lengvas receptas, paprasta pasigaminti. Daugiau lietuviškų tradicinių receptų rasite šioje nuorodoje.
Tarkė:
- 1 kg bulvių
- 250 ml vandens
- 150 ml šviežio pieno (jei norėsite skystesnės tarkės, pieno įpilkite daugiau)
- Druskos pagal skonį
Padažui:
- Šalto rūkymo šoninės
- 1 mažo svogūno
- Svogūnų laiškų
Gaminimo eiga:
Užvirinkite vandenį. Bulves nuskuskite, sutarkuokite smulkia tarka ir gautą masę maišant pilkite į verdantį vandenį. Įdėkite druskos ir virkite 30 minučių nuolat maišant (masė būna labai tiršta). Po to pamažu supilkite pieną ir maišydami pavirkite dar apie 10 minučių. Išvirusi tarkė yra tada, kai paragavus nesijaučia žalių bulvių. Išvirusią tarkę padėkite šiltai 10 – 15 minučių, kad pabręstų.
Paruoškite padažą: rūkytus lašinukus supjaustykite kubeliais ir paspirginkite juos keptuvėje. Baigiant lašinukams spirgintis, suberkite smulkintą svogūną ir dar truputį pakepkite. Galiausiai sudėkite smulkintus svogūnų laiškus ir išmaišykite. Padažas paruoštas.
Tarkę sukrėskite į sriubinęs lėkštes arba molinius indus ir užpilkite padažu. Patiekite nemaišytą.
Sakoma, kad tarkė būdavo ruošiama, kai šeima norėdavo tarkuotų bulvių patiekalo, o bulvių jau turėdavo ne daug 😉
Komentarų nėra