Tradicinė šaltiena iš kiaulienos – populiariausias Lietuvoje būdas sunaudoti kiaulienos subproduktus. Kiekvienoje šeimoje yra savas šaltienos receptas, bet pasidairyti į kitas virtuves visada įdomu 🙂
Tradicinė šaltiena patiekiama su krienais arba actu (mėgstu užsispaust citrinos sulčių) ir bulvėmis. Bet pabandykite patiekti su skrudinta balta duona, garstyčiomis ir gaiviomis salotomis ir šaltiena suspindės visiškai kitomis spalvomis.
Tradicinė šaltiena:
- 4 kiaulės kojų
- 2 kiaulės knyslių
- 700 g jautienos krūtininės. galite naudoti ir kiaulienos mėsą.
- 1 didelės morkos
- 1 didelio svogūno
- Poro pusę žaliosios dalies
- Gabalaičio saliero gumbo
- Kelių petražolių šakelių
- Kelių lauro lapelių
- Nubraukto šaukštelio juodųjų pipirų grūdelių
- 1 šaukštelio pankolio sėklų
Gaminimo eiga:
Mėsą gerai nuplaukite, užpilkite šaltu vandeniu, užkaiskite puodą. Užvirkite. Visą užvirusį vandenį išpilkite, mėsą perplaukite, užpilkite vėl šaltu vandeniu, kad apsemtų ir užvirkite. Jei pasirodys putos, jas nugraibykite. Puodą uždenkite ir virkite ant silpnos kaitros kol mėsa pradės kristi nuo kaulų. Vanduo visą virimo laiką turi vos virsnoti. Nuo pat puodo uždėjimo ant viryklės, man mėsa virė apie 5 valandas.
Išvirusią mėsą išgriebkite ir sudėkite į platų indą, aš dėjau į kepimo skardą, kad greičiau pradėtų vėsti. Tuo tarpu į sultinį suberkite nuvalytas ir stambiai pasmulkintas daržoves ir virkite atidengę puodą dar 1 valandą.
Kol daržovės verda sultinyje, per tą laiką nukaulinkite mėsą ir supjaustykite mažais gabaliukais.
Likus iki virimo pabaigos 15 minučių, sudėkite lauro lapus, pankolio sėklas ir pipirų grūdelius.
Sultinį perkoškite, palaikykite šiek tiek, kad nusėstų drumzlės. Atsargiai, kad nesusidrumstų, supilkite atgal į puodą, sudėkite susmulkintą mėsą, įdėkite druskos. Druska turi gerokai jaustis! Drumzles išpilkite arba atiduokite šuniukui ar paršiukui.
Šaltieną užvirkite ir supilstykite į indelius ar stiklainius. Palikite atvėsti kambario temperatūroje, vėliau dėkite į šaldytuvą. Daug prisivirus šaltienos galima užsišaldyti, ką ir darysiu! Atšilusi šaltiena puikiausiai išsaugo savo savybes.
P.S. Svarbiausia į šaltieną dėti kiaulės kojų arba kitų gyslingų, kremzlingų kiaulienos dalių – dėl drebučių, nes jose yra daug kalogeno, kuris ir paverčia sultinį drebučiais. Jų turi būti 1 dalis, kitos 2 dalis gali būti įvairios mėsos: įvairios kiaulienos ir jautienos raumeninės dalys, vištiena, liežuviai ir t.t.
Iš tokio kiekio mėsos šaltienos gavosi tiek kiek matote nuotraukoje!
Sekite bulviukose.lt Instagrame.
Jums taip pat gali patikti puikus vištienos šaltienos receptas.
Jei norite nustebinti ir sužavėti svečius, patiekite šaltieną taurėse 🙂
Komentarų nėra