Vištienos šaltiena kitaip nei tradicinė yra lengvesnė, taip pat trumpesnis jos paruošimo laikas. Virdama vištienos šaltieną dedu kiaulės kojų dėl standesnio drebučio ir skalsumo.
Vištienos šaltiena:
- 2 naminės vištos sparnų
- 2 naminės vištos blauzdų
- 1 naminės vištos karkaso. Tai yra stuburas su kauleliais, liekantis po vištos nukaulinimo. Jei neturite, galite įdėti papildomai 2 sparnelius, blauzdeles ar kumpelius pasirinktinai. Arba nusipirkti sriubos rinkinį.
- 1 kiaulės kojos
- 1 svogūno
- 1 morkos
- 2 saliero stiebų (arba gabaliuko gumbo)
- 3 česnako skiltelių
- Saujelės prieskoninių žolelių. Dėjau petražoles, šalaviją, baziliką, čiobrelį, raudonėlį. Galite naudoti kažką pasirinktinai arba nieko nedėti jei norite grynesnio šaltienos skonio.
- 2 lauro lapelių
- 10 pipirų grūdelių. Maišau per pusę žaliuosius ir juoduosius pipirus.
Gaminimo eiga:
Vištieną ir kiaulės koją gerai nuplaukite. Koją perpjaukite išilgai pusiau. Mėsą užpilkite šaltu vandeniu, užkaiskite puodą. Užvirkite. Kai užvirs nugraibykite putas, sumažinkite kaitrą iki minimalios, uždenkite puodą dangčiu ir virkite 3 valandas.
Išvirusią mėsą išgriebkite ir palikite šiek tiek pravėsti. Visiškai neatvėsinkite, nes bus sunkiau nukaulinti. Tuo tarpu į sultinį suberkite daržoves, prieskonines žoleles, prieskonius ir virkite uždengę puodą dar 1 valandą ant minimalios kaitros. Kol verda daržovės, nukaulinkite mėsą.
Sultinį perkoškite. Jei norėsite į šaltieną dėti sultinyje virtų daržovių, pavyzdžiui morką ar salierus, daržoves atvėsinkite, kad nebūtų karšta rankoms ir supjaustykite griežinėliais ar kubeliais.
Perkoštą sultinį supilkite atgal į puodą. Jei matote, kad sultinio per daug galite nugarinti. Tiesiog užkaiskite ir palikite virti atidengtą puodą. Virkite kol sultinio kiekis jums atrodys pakankamas. Tada į sultinį sudėkite susmulkintą mėsą, smulkintas daržoves, įdėkite druskos. Druska turi gerokai jaustis! Užvirkite ir supilstykite į indelius ar stiklainius. Palikite atvėsti kambario temperatūroje, vėliau dėkite į šaldytuvą. Beje šaltiena labai gerai šaldosi, daugiau išsivirus galite prisišaldyti atsargų. Iš vakaro tereiks išsiimti iš šaldiklio, įdėti į šaldytuvą ir iki sekančios dienos vakarienės ji atšils.
Iš mano surašyto mėsos kiekio gavosi 1,5 l su trupučių šaltienos. Jei dėsite vietoj karkaso blauzdelių ar kumpelių, šaltienos gausis daugiau.
Panašiu principus verdu ir tradicinę šaltieną iš kiaulienos
Sekite bulviukose.lt Instagrame
No Comments