Aukso fondas/ Mėsos patiekalų receptai/ Miltiniai nesaldūs patiekalai/ Žuvies ir jūros gėrybių receptai ir patiekalai

Jautienos ir austrių pyragas

Jautienos ir austrių pyragas

Jautienos ir austrių pyragas kilęs iš Anglijos. Žinomas kaip tradicinis Viktorijos laikų patiekalas. Taip pat paplitęs Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje, Airijoje.

Dažniausiai norintiems pasigaminti šį patiekalą baimes kelia žodžiai pyragas ir austrės. Kas dėl pyrago, tai yra tiesiog pagamintas jautienos troškinys, užklotas tešla ir iškeptas orkaitėje. Tokie jau tie angliški mėsos pyragai – troškinys ir tešla 🙂 Kas moka pagaminti troškinį ir yra laikęs rankose miltus tikrai pasigamins ir šį pyragą. Sudėtingiau gali būti tik su austrėmis, t.y. su jų atidarymu. Tačiau galite paprašyti atidaryti pardavėjo arba jei vis tiek nedrįstate ar jų nemėgstate, austres galite pakeisti grybais 🙂 Bet turėkite omeny, kad minkštos, jautienos troškinyje išsitroškinusios austrės yra tai dėl ko jautienos ir austrių pyragas yra kepamas dar ir dar kartą 🙂

Įdarui reikės:

  • 500 g jautienos troškinimui (tinka kumpis, kulninė, mentė, sprandinė)
  • 1 didelės morkos
  • 3 svogūnų
  • Miltų
  • 1 skardinės Gineso alaus (taip pat tinka stauto arba porterio tipo alus)
  • 1 šaukšto balzamiko acto
  • 2  lauro lapų
  • 2 čiobrelių šakelių
  • 2 petražolės šakelių
  • Druskos, šviežiai maltų pipirų
  • 6 išlukštentų austrių (sekantį kartą mielai ir 10 įdėčiau)

Tešlai reikės:

  • 100 g sviesto
  • 100 g jautienos lajaus (netirpinto). Dėjau lydytus kiaulienos taukus
  • 300 g kvietinių miltų
  • Žiupsnio druskos
  • Šalto vandens
  • 1 plakto kiaušinio aptepimui

Gaminimo eiga:

Morką supjaustykite griežinėliais, svogūnus irgi stambiau, sudėkite į keptuvėje įkaitintus riebalus (naudojau taukus) ir kepkite maišydami kol gražiai apskrus.

Jautieną supjaustykite kubeliais, sumaišykite su miltais. Miltų naudokite tiek, kad padengtų mėsos gabaliukus. Sudėkite jautieną į keptuvę su morkomis ir svogūnais ir maišydami kepkite kol jautienos gabalėliai gražiai apskrus. Supilkite į keptuvę alų, balzamiko actą, sudėkite žoleles, lauro lapus, pagardinkite pipirais, druska. Skystis turi apsemti mėsą ir daržoves, tad jei reikia įpilkite papildomai vandens. Druskos dėkite mažiau nei norisi, nes kai troškinys išsitroškins gali būti taip, kad susidarys per daug troškinimosi sulčių, kurias vėliau reiks nugarint. Tai geriau jau tada papildomai pasūdyti nugarintą sultinį, nes antraip jis gali tapti per sūrus.

Troškinimas:

Dabar reiks troškinti. Troškinimo yra trys variantai, pasirinkite jums patogiausią 🙂

Pirmas: troškinimas orkaitėje. Supilkite viską į troškinimo indą, uždenkite dangčiu ir troškinkite 160 C temperatūroje 3 – 3,5 valandos kol mėsa taps minkšta.
Antras: troškinimas keptuvėje. Uždenkite keptuvę su troškiniu dangčiu, sumažinkite kaitrą iki minimalios ir troškinkite 3 – 3,5 valandos kol mėsa taps minkšta.
Trečias: troškinimas greitpuodyje. Sudėkite troškinį į greitpuodį ir troškinkite 1,5 valandos.

Kai troškinys išsitroškins, sudėkite jį į formą, kuriame kepsite pyragą ir atvėsinkite. Troškinimo metu, kaip ir rašiau anksčiau, gali susidaryti sulčių daugiau negu reikia. Kaip žinoti koks jų kiekis turi būti – sultys turi tiesiog dengti mėsą. Kaip paskutinėje nuotraukoje. Jei matote, kad sulčių per daug, nupilkite jas į kitą puodą ir užvirkite. Verdant sultys garuos, tirštės, jų tūris mažės. Sutirštėjusias sultis supilkite atgal į troškinį, išmaišykite ir paragaukite ar netrūksta druskos.

Kol troškinys troškinasi galima pasigaminti tešlą. Jei turite smulkintuvą S formos peiliuku, sudėkite į jį kubeliais pasmulkintą šaltą sviestą ir taukus, druską, miltus ir smulkinkite kol masė taps rupi ir miltai susimaišys su riebalais. Masę suberkite į dubenį, pamažu pilkite šaltą vandenį (man gavosi nepilna stiklinė) ir rankomis suspauskite tešlą į gumulą. Minkyti nereikia, reikia tik suspausti į gumulą! Tešlą uždenkite maistine plėvele ir įdėkite valandai į šaldytuvą pabręsti.

Jei neturite smulkintuvo S formos peiliuku, jums tereiks burokinės tarkos. Tarka sutarkuokite sviestą ir taukus vis mirkydami juos į miltus, kad tarkuojant riebalai nesiveltų. Masę trinkite tarp pirštų kol taps smulkiai rupi. Įmaišyktie druską, vandenį ir taip pat suspauskite gumulą. Dėkite į šaldytuvą.

Beje troškinį ir tešlą galite pasidaryti iš vakaro. Kitą dieną liks tik iškepti.

Kepimas:

Į kepimo formą su atvėsusiu troškiniu tolygiai sudėkite išlukštentas austres. Kepimo formos kraštus aptepkite kiaušinio plakiniu. Iš tešlos iškočiokite dangtį. Recepte rašo, kad turi būti 1 cm storio, na pas mane gal šiek tiek plonesnis buvo. Tešlos dangtis turi būti šiek tiek didesnis nei kepimo forma. Uždėkite tešlą ant troškinio su austrėmis, švelniai paspauskite ant formos kraštų (galite pasinaudoti šakute), užspauskite tešlos kraštus ant kepimo formos šonų. Tešlos perteklių nupjaukite. Iš likusios tešlos formelių pagalba gali pasidaryti papuošimų. Papuošimus taip pat galima išpjauti peiliuku. Aptepkite tešlos dangtį kiaušinio plakiniu, sudėkite papuošimus, juos taip pat aptepkite.

Tešlos dangčio viduryje suformuokite kaminėlį, kad pro jį išeitų užvirusio troškinio garai. Jei kaminėlio nedėsite, troškinio garai gali praplėšti tešlą netikėčiausioje vietoje. Aš dėjau specialių keramikinį kaminėlį vadinamą „pie bird” arba „pie chimney”. Jų būna įvairių gyvūnėlių pavidalu, net tik paukščių, bet deja Lietuvoje nėra pirkti, reikia siųstis iš užsienio. Jei neturite spec.kaminėlio, ne bėda, išsilankstykite iš folijos cilindriuką ir padarę tešloj skylę, įdėkite folijos kaminuką. Anksčiau taip ir darydavau, beje prancūzai irgi taip daro. Beje kiti iš viso nesivargina kaminėliais, prapjauna skylutes ir viskas.

Dėkite pyragą į iki 180 C įkaitintą orkaitę į žemesnę lentyną nei vidurinė ir kepkite 45 minutes arba kol gražiai apskrus. Likus 10 minučių iki kepimo pabaigos pyragą pakėliau į vidurinę lentyną, kad būtų arčiau viršutinio kaitinimo elemento, kad gražiau apskrustų.

Jautienos ir austrių pyragas pas anglus valgomas su troškintomis morkomis ir žirneliais, net bulvių koše, bet labai skanu ir su lietuviškais raugintais agurkais 🙂

Pyragas su jautiena ir austrėmisMėsos pyragas su austrėmisMėsos pyrago receptasAustrės ir jautiena
Recepto šaltinis
Jums taip pat gali patikti jautienos žandų ir Stiltono sūrio pyragas

 

Vidutinis reitingas 5 / 5. Balsų skaičius 1

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Komentarų nėra

Palikite komentarą

REKOMENDUOJAMI VIDEO

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI