Troškinta jautiena su eglių ūgliais, svogūnais ir paprikomis. Jauni eglių ūgliai yra minkšti ir rūgštelėję. Jais tinka gardinti salotas.
Reikės:
- 600 g troškinimui skirtos jautienos (žvėriena taip pat labai tiktų)
- 1 stiklinės vandens
- 1 stiklinės stipraus jautienos sultinio
- Druskos, šviežiai maltų pipirų
- 1 šaukšto smulkintų petražolių
Garnyrui:
- 4 svogūnų
- 2 paprikų
- Druskos, šviežiai maltų pipirų
- Šlakelio acto (pyliau alaus actą, galite naudoti balzamiko)
- Lydyto sviesto kepimui
- Svogūnų laiškų
- Jaunų eglės ūglių
Jautieną supjaustykite kubeliais ir apkepkite. Keptuvės, kurioje kepė mėsa, nepulkite plauti. Įpilkite į ją stiklinę vandens ir užvirkite. Visą tą kepimo sulčių sultinį supilkite į puodą, kuriame troškinsite mėsą. Į puodą su mėsa supilkite stiprų jautienos sultinį, įberkite druskos, pipirų ir uždengę troškinkite ant lėtos ugnies 2-3 valandas arba, kol mėsa taps minkšta. Jei troškinant pritrūks skysčio, įpilkite šiek tiek vandens. Prieš patiekiant įmaišykite petražoles.
Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais arba plunksnelėmis ir kepinkite keptuvėje su sviestu kelias minutes. Sudėkite išvalytą ir juostelėmis pjaustytą papriką. Troškinkite uždengę ant lėtos ugnies vis pamaišant apie 40 minučių. Baigiant troškintis paskaninkite druska, pipirais ir šlakeliu acto.
Svogūnų laiškus padalinkite į 3 dalis ir trumpai pakepinkite su sviestu. Prieš patiekiant uždėkite ant troškinio.
Troškinta jautiena su eglių ūgliais gali būti patiekiama su bulvių koše arba polenta.
Stiprus jautienos sultinys:
Be galo geras pagalbininkas gaminant troškinius ir padažus. Tai sultinio koncentratas, kurį prieš naudojant galima skiesti. Jei norite stipraus išraiškingo skonio padažų arba troškinių, tuomet skiesti nereikia. Išsivirusi stipraus sultinio, jį atvėsinu ir įdedu nakčiai į šaldytuvą. Kitą rytą jis būną jau drebučių pavidalo. Tuomet susipjaustau norimo dydžio gabaliukais, kiekvieną įvynioju į maistinę plėvelę ir užsišaldau. O verdu jį taip: sukauptus ir užšaldytus jautienos kauliukus ir mėsos atraižėles, kurių lieka apdorojant mėsą, pakepinu orkaitėje, kol gražiai apskrus. Jei nenorite, galite to nedaryti.
Kaulus užpilu šaltu vandeniu, sudedu sausai pakepintas prieskonines daržoves (svogūnus, morkas, saliero šaknį). Jei mėsą kepinate orkaitėje, daržoves galite pakepinti kartu. Dedu kelias traiškyto česnako skilteles, lauro lapų, kvapiųjų, juodųjų ir žaliųjų pipirų žirneliais, prieskoninių žolelių ir verdu ant silpnos ugnies apie 8 valandas. Kai užverda, būtinai nugraibau putas. Dažniausiai sultinį verdu greitpuodyje, todėl užtrunku 4 valandas. Išvirusį sultinį nukošiu ir pastatau virti toliau, kol nugaruoja 2/3 skysčio. Atvėsinu, dedu į šaldytuvą nakčiai, pjaustau ir šaldau.
Jums taip pat gali patikti jautienos troškinys su grikiais ir figomis.
Komentarų nėra