Užkandis su šimtmečio kiaušiniais (century eggs) – pikantiškas Azijoje mėgiamas patiekalas.
Pirmą kartą pamatę šimtmečio kiaušinį – century egg, galite nustebti dėl keistos išvaizdos. Šimtmečio kiaušinis taip pat dar vadinamas – tūkstantmečio kiaušiniu. Tai ančių kiaušiniai, kelis mėnesius konservuoti molio, pelenų, druskos, negesintų kalkių ir ryžių lukštų mišinyje.
Konservavimo metu trynys nuo geltonos tampa pilkai tamsiai žalios spalvos, kreminės konsistencijos. Kiaušinio baltymas tampa tamsiai ruda permatoma, sūraus skonio želė. Kai kurie kiaušiniai paviršiuje suformuoja į pušies šaką panašius raštus, iš kurių tiesiogiai verčiant kilęs kiniškas pavadinimas „pušies žiedo kiaušinis“.
Kiaušiniuose yra stiprus pikantiškas umami skonis, kurį sunku apibūdinti. Kai kur galima rasti jų skonio palyginimą su subrendusiu sūriu. Iš pradžių kiaušinis gali kvepėti keistokai, tačiau ragaujant burnoje palieka šilkinį, sodrų ir pikantišką poskonį.
Kinų kulinarijoje šimtmečio kiaušiniai naudojami patiekalų gardinimui, suteikiant jiems stipresnį skonį. Kiaušiniai gali būti patiekiami tiesiog su tarkuotu imbieru ir sojos padažu arba su šilkiniu tofu. Taip pat jais gardinama tradicinė kiaulienos arba vištienos sultinio pagrindu klijinga ryžių košė vadinama – Congee.
Užkandis su šimtmečio kiaušiniais:
- 1 pakelio šilkinio tofu
- 2 šimtmečio kiaušinių
- 1 šaukšto lengvo sojos padažo
- 1 šaukštelio skrudintų sezamų sėklų
- Smulkintų svogūnų laiškų
Gaminimo eiga:
Tofu atšaldykite šaldytuve. Supjaustykite kubeliais, ant viršaus sudėkite pasmulkintus kiaušinius. Palaistykite sojos padažu, sezamų aliejumi. Pabarstykite svogūnų laiškais.
Užkandis su šimtmečio kiaušiniais (century eggs) ir tofu – patiekalas smalsiam ir dievinančiam kiaušinius žmogui 🙂
Recepto ir informacijos šaltinis omnivorescookbook.com
Komentarų nėra