Aukso fondas/ Žuvies ir jūros gėrybių receptai ir patiekalai

Plekšnės receptas

Plekšnės receptas

Plekšnės receptas dažnai nustebina savo paprastumu, bet būtent tame paprastume slypi visas žavesys.

Plekšnės filė šiame recepte atsiskleidžia taip, kaip tik ji geriausiai moka – subtiliai, švelniai, bet kartu su charakteriu. Jos natūralų saldumą pabrėžia svieste lengvai pakeptas česnakas, o salierų druska (naudojau savo gamybos – jos aromatas itin švelnus ir puikiai dera su žuvimi) sustiprina skonį ir įneša gilumo. Greta – ne šiaip sau garnyras, o du skoniai viename: šilkinė pankolio piurė su grietinėle ir svieste apkeptos traškios daržovės. Joms skonio priduoda pomidorinė druska, kurią taip pat rasite mano el. parduotuvėje – tikrai verta turėti po ranka, kai norisi daržovėms suteikti šiek tiek daugiau skonio.

Šis patiekalas puikiai tinka savaitgalio pietums ar lengvai, bet ypatingai vakarienei – kai norisi kažko paprasto, bet tikro.

Plekšnės receptas:

  • ~0,5 kg plekšnės filė (2 porcijoms)
  • 2 skiltelių smulkinto česnako
  • 1 šaukšto sviesto
  • šlakelio vandens
  • Salierų druskos (jei neturite, tiks ir paprasta)
  • Šviežiai maltų pipirų
  • Šviežių žolelių pasirinktinai – čiobrelio, petražolių, krapų (nebūtina)

Garnyrui reikės:

  • 1 pankolio
  • 1 svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • Sviesto kepimui
  • 200 ml grietinėlės
  • Druskos, šviežiai maltų pipirų
  • 2 morkų
  • Nedidelės brokolio galvutės
  • 1 šaukštelio Pomidorinės druskos (jei neturite, tiks ir paprasta)

Gaminimo eiga:

Daržovių garnyrui morkas supjaustykite lazdelėmis, brokolio žiedynus atskirkite. Užvirkite puode vandenį. Sudėkite į verdantį vandenį morkas ir virkite 3 minutes. Išgriebkite, perplaukite šaltu vandeniu. Į tą patį verdantį vandenį sudėkite brokolių žiedynus, virkite nuo užvirimo 1 minutę. Išgriebkite, perplaukite šaltu vandeniu. Prieš patiekiant keptuvėje ištirpinkite šiek tiek sviesto ir trumpai apkepkite apvirtas daržoves, kad švelniai apskrustų, bet išliktų traškios. Baigiant kept pagardinkite pomidorine druska, gerai išmaišykite.

Paruoškite pankolių piure. Svogūną ir pankolį supjaustykite plonais griežinėliais, česnaką susmulkinkite. Į keptuvę dėkite sviesto, šiek tiek pakepinkite svogūną, tuomet sudėkite pankolį ir česnaką. Kepkite, kol daržovės suminkštės ir taps kvapnios. Supilkite grietinėlę, pagardinkite druska ir pipirais. Pavirkite kelias minutes ant silpnos ugnies, kol viskas suminkštės, o grietinėlė šiek tiek sutirštės. Tuomet viską sutrinkite iki vientisos, švelnios konsistencijos – naudokite trintuvą arba blenderį.

Paruoškite žuvį. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, trumpai ir švelniai pakepinkite smulkintą česnaką – tik tiek, kad pasklistų kvapas, bet nepradėtų ruduoti. Į keptuvę dėkite plekšnės filė, lengvai pasūdykite salierų druska, pabarstykite pipirais, jei naudojate žoleles, įdėkite jų šakelę. Įpilkite šlakelį vandens (tik tiek, kad dugnas būtų vos drėgnas) ir uždengus troškinkite ant vidutinės kaitros, kol žuvis taps balta ir nepermatoma – apie 5 – 7 minutes, priklausomai nuo filė storio. Patikrinti ar žuvis jau paruošta labai paprasta, smeikite į storiausią žuvies vietą mediniu dantų krapštuku. Jis turi lengvai lįsti, kaip per minkštą sviestą. Jei stringa ir jaučiate pasipriešinimą, reikia dar pavirti ar pakepti.

Į lėkštę įdėkite pankolių piurė, ant jos plekšnę. Šalia sudėkite morkytes ir brokolius.

Šis plekšnės receptas – labai univeralus. Jei norisi šiek tiek daugiau gilumo ar subtilaus aromato, troškinant žuvį galima į keptuvę įpilti šlakelį balto vyno ar lengvo žuvies sultinio. Klasikinis triukas – įmesti ploną griežinėlį citrinos (ar net kelis kaparėlius), kurie suteiks švelnios rūgštelės.

Daržovių garnyrą taip pat galima lengvai pritaikyti pagal sezoną ar turimus ingredientus. Vietoj brokolių puikiai tiks žalieji šparagai, cukinija ar lengvai svieste pašildyti žirneliai. Morkas galima keisti saldžiąja paprika ar moliūgo skiltelėmis – ypač jei norisi šiek tiek saldumo. Svarbiausia – išlaikyti daržovių tekstūrą: trumpas apvirimas (kai to reikia) ir lengvas daržovių apkepimas padeda išsaugoti spalvą, traškumą ir šviežumą.
Kaip kepti plekšnę

Švelnaus aromato druska su salierų natomis – puikiai tinka žuviai, sriuboms ar net virtoms daržovėms.

Saulėje džiovinti pomidorai, citrusiniai ir prieskoniai – tobulas derinys daržovėms ir žuviai.

Vidutinis reitingas 5 / 5. Balsų skaičius 2

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Komentarų nėra

Palikite komentarą

REKOMENDUOJAMI VIDEO

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI