Kiauliena virta rūgpienyje – senoviškas lietuviškas receptas. Kiauliena išverda minkštesnė ir trapesnė, nei virta paprastame vandenyje.
Kiauliena virta rūgpienyje:
- 600 g neriebios kiaulienos (naudojau sprandinę)
- Rūgpienio
- Aliejaus ir sviesto kepimui
- 1 svogūnas
- 3 skiltelės česnako
- Gabaliukas poro
- 1 morka
- Gabaliukas saliero
- 2 šaukštai pomidorų pastos
- 0,5 stiklinės pomidorų padažo
- 3 lauro lapeliai
- Druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
- Žiupsnelis džiovinto mairūno
- 1 šaukštelis rudojo cukraus
Gaminimo eiga:
Gabalais supjaustytą mėsą sudėkite į puodą, užpilkite rūgpieniu, kad apsemtų, pasūdykite ir virkite ant silpnos ugnies, kol mėsa išvirs. Mėsą atvėsinkite sultinyje. Mėsą galite supjaustyti smulkesniais gabaliukais.
Sviesto ir aliejaus mišinyje pakepinkite smulkintą svogūną, sudėkite smulkintą porą, česnako skilteles ir kepkite dar kelias minutes. Sudėkite tarkuotą morką ir salierą. Kepkite, kol daržovės suminkštės. Supilkite pomidorų padažą ir pastą, sudėkite prieskonius, cukrų ir uždengę troškinkite 15 minučių. Jei truks skysčio, įpilkite rūgpienio, kuriame virė kiauliena.
Daržovių masę sutrinkite smulkintuvu (lauro lapų prieš tai nepamirškite išimti!). Gautą padažą dėkite į keptuvę. Kartu sudėkite virtos kiaulienos gabaliukus, apkepkite.
Valgėme su burokėliais pagardintais garstyčių padažu.
(Šaltinis: „Lietuvių valgiai”)
2 Comments
Odeta
2013-12-04 at 14:54O man kaip tik labiau indiškai skamba, nei lietuviškai:)
Juk galima naudoti ne kiaulieną?
Ar Tau skanu buvo?
Laura
2013-12-04 at 15:59Indiškai? O receptas juk iš senos lietuviškų patiekalų knygos 🙂 Man patiko, o mėsą manau tikrai galima naudoti ir kitokią.