Pyragas su kepenėlėmis – vienas iš tų receptų, kuriais dalinuosi su pasididžiavimu. Visų pirma – su mano mylimais subproduktais, antra – nesunku pagaminti. Skanus šiltas ir šaltas.
Įdarui reikės:
- 50 g sviesto
- 500 g svogūnų
- 400 g kepenėlių. Naudojau ėrienos, bet taip pat tinka jautienos, veršienos, kiaulienos.
- Kvietinių miltų
- Šaukšto smulkintų žolelių. Naudojau šalavijų ir čiobrelių lapelius
- 300 ml arba daugiau sultinio. Naudojau ėrienos, bet drąsiai galite naudoti kokį turite.
- Druskos, šviežiai maltų pipirų
Tešlai reikės:
- 225 g kvietinių miltų
- 0,5 šaukštelio druskos
- 50 g sviesto
- 50 g kiaulienos taukų
- 2 – 4 šaukštų šalto vandens
- 1 nedidelio plakto kiaušinio aptepimui
Gaminimo eiga:
Visu pirma pasigaminkite tešlą. Supilkite į dubenį miltus, druską. Įstatykite į dubenį su miltais burokinę tarką ir sutarkuokite ja šaltą sviestą ir kiaulienos taukus. Pirštų galiukais trinkite sutarkuotus riebalus su miltais, kol taps smulkiais trupinukais. Įpilkite į tešla vandens ir suspauskite, kad susijungtų. Pradžioje pilkite mažiau vandens, jei matysite, kad trūksta ir tešla nesijungia – įpilkite daugiau. Tešlą stenkitės pagaminti kuo greičiau, kad nespėtų atšilti riebalai. Padėkite tešlą į šaldytuvą minimum valandai. Galite pasigaminti ir iš vakaro.
Svogūnus nulupkite, supjaustykite pusžiedžiais. Kepinkite su sviestu kol taps minkšti ir karamelizuosis.
Nusipirkę kepenis nulupkite jas gaubiančią plėvelę, išpjaukite kepenų dalis jungiančius jungiamuosius audinius. Pamirkykite kepenis valandą laiko keisdami vandenį. Supjaustykite kepenis kuo plonesniais greižinėliais.
Pasiruoškite aukštesnę formelę. Tobuliausia, jei sudėjus įdarą, dar liktų vietos per vieną – du pirštus nuo formos kraštų.
Kepenėles sudėkite į miltus ir maišykite tol, kol visos pasidengs miltais.
Į kepimo formą sudėkite 0,5 svogūnų sluoksnį, tada kepenėles – pagardinkite jas druska, pipirais, sudėkite pusę žolelių, sekantis sluoksnis 0,5 likusių svogūnų, vėl kepenėlės, druska, pipirai, žolelės. Viršutinis sluoksnis likę svogūnai. Užpilkite viską sultiniu. Turi apsemti.
Tešlą iškočiokite, išpjaukite su 2 cm užlaida pagal formos dydį dangtį. Tešla neturi būti labai plona. Iš likusios tešlos iškočiokite maždaug 4 cm storio ilgą juostelę ir aplipinkite ja kiaušinio plakiniu pateptos formos kraštus, pasidarykite papuošimų. Kad būtų aiškiau, galite pažiūrėti šį receptą, ten yra nuotraukos. Patepkite formos kraštų tešlą kiaušinio plakiniu. Uždėkite tešlos dangtį ir gerai užspauskite kraštus. Padarykite tešlos dangtyje skylę ir įdėkite į ją folijos kaminėlį(jei neturite specialaus kaip pas mane), kad šylančio troškinio garai turėti per kur išeiti. Aptepkite tešlos dangtį plakiniu. Papuoškite, aptepkite papuošimus plakiniu.
Kepkite iki 200 C įkaitintoje orkaitėje arčiau viršutinio kaitinimo elemento 20 minučių. Pyrago tešlą pridenkite folija, nuleiskite formą arčiau apatinio kaitinimo elemento. Kepkite dar 50 minučių.
Pyragas su kepenėlėmis patiekiamas su raugintomis arba marinuotomos daržovėmis, šviežiomis salotoms. Šaltas su majoneziniu padažu.
Komentarų nėra