Plikyta ruginė duona reikalauja ilgesnio paruošimo, bet ji ypatinga tuom, kad plikinys suteikia duoda drėgmės ir suteikia ilgesnį galiojimą laiką.
Plikiniui reikės:
- 2 stiklinių ruginių miltų
- 1 šaukšto kmynų
- 600 ml verdančio vandens
- 250 ml raugo
Tešlai:
- 1 stiklinės ruginių miltų
- 1 stiklinės kvietinių miltų
- 3 šaukštų cukraus
- 2 šaukštelių druskos
- 1 šaukšto medaus
- 1 šaukšto ruginio salyklo
- Saujelės saulėgrąžų
Gaminimo eiga:
Plikinį reikia pasiruošti iš vakaro. Miltus ir kmynus užpilkite verdančiu vandeniu ir gerai išmaišykite. Kai plikinys atvės, sudėkite raugą ir palikite rūgti ~12 valandų.
Į išrūgusį plikinį suberkite miltus, cukrų, druską, saulėgrąžas, sudėkite medų, salyklą ir išminkykite. Man tešla gavosi skystoka, todėl papildomai įdėjau dar keletą šaukštų ruginių miltų.
Tešlą supilkite į riebalais pateptą formą ir kildinkite dar apie 3 valandas arba kol išrūgs.
Iš pradžių kepkite iki 220C įkaitintoje orkaitėje 15 minučių, paskui kaitrą sumažinkite iki 180C ir kepkite dar apie 30 minučių.
Iškepusią duoną išimkite iš formelės, aptepkite vandeniu ir uždengę šluoste, palikite atvėsti.
(Plikyta ruginė duona iš žurnalo „Ji”)
Sekite bulviukose.lt Instagrame
Daugiau duonos receptų.
Komentarų nėra