Raugo duona su džiovintais baravykais – be galo kvapni ir skani duonelė.
Reikės:
- 60 g aktyvaus ruginio arba kvietinio raugo
- 60 g ruginių miltų
- 60 g vandens
- 10 g džiovintų grybų
- 100 ml vandens grybams
Taip pat reikės:
- 30 g svogūno
- 25 g taukų
- 250 g kvietinių miltų
- 120 ml vandens
- 1 šaukštelio druskos
Gamybos eiga:
Iš vakaro grybus užpilkite vandeniu ir palikite per naktį brinkti. Raugą sumaišykite su miltais ir vandeniu, uždenkite maistine plėvele ir taip pat palikite rūgti per naktį.
Svogūną pakepinkite su šaukštelių taukų. Grybus išimkite iš vandens, pasmulkinkite, sudėkite į pakepintus svogūnus ir kepkite kelias minutes. Sudėkite į grybus likusius taukus, supilkite vandenį likusį nuo grybų mirkimo ir kaitinkite kol taukai ištirps.
Grybų masę supilkite į smulkintuvą, supilkite taip pat likusį vandenį (120 ml) ir suplakite iki vientisos masės.
Į maišykle supilkite miltus, raugo ir grybų mases. Maišykite vidutiniu greičiu 3 minutes arba kol skysčiai susijungs su miltais. Palikite tešlą pailsėti 15 minučių. Po 15 minučių sudėkite druską ir maišykite lėtesniu nei vidutiniu greičiu 5 – 7 minutes kol druska ištirps ir tešla taps glotni ir vientisa.
Ištepkite dubenį aliejumi, įdėkite į jį iš maišyklės dubens išimtą tešlą, uždenkite maistine plėvele ir laikykite šiltai, kol tešla pakils dvigubai. Pakilusią tešlą perlankstykite ir palikite vėl pakilti. Kas esat susipažinę su „sourgdough” tešlos technika žinosite kaip lankstyti, nežinantys pasižiūrėkite Youtube filmukus įvedę paieškos laukelyje „How to make sourdough bread”. Perlankstinėti tešlą vis ją pakildant galite keletą kartų, nuo to duonos skonis tik gerės 🙂
Orkaitę įkaitinkite iki 240 C karčio. Į orkaitę įdėkite kepimo indą su dangčiu, kad taip pat įkaistų.
Galutinai pakilusią duoną atsargiai įdėkite į įkaitintą kepimo indą, uždenkite dangčiu ir kepkite 30 minučių. Po 30 minučių nuimkite dangtį, sumažinkite kaitrą iki 200 C karščio ir kepkite 15 – 20 minučių arba kol duona gražiai apskrus. Kad patogiau būtų transportuoti pakilusią duonos tešlą į karštą kepimo indą, paskutinį duonos kildinimą dariau tiesiai ant kepimo popieriaus, kurio kraštus suėmus saugiai įdėjau tešlą į indą kartu su kepimo popieriumi.
Iškepusią duona ištraukite iš kepimo indą ir atvėsinkite.
Nuotraukose matote sumuštinius darytus pusryčiams su korėjietiškais burokėliais ir kiaušinių plaktiene (scrambled eggs) su grietine.
Raugo duona su džiovintais baravykais adaptuota pagal šį šaltinį.
4 Comments
Alan Bergo
2020-03-22 at 15:13Nice loaf Laura.
Laura
2020-03-23 at 13:02Thank you!
evelina
2020-04-06 at 17:37Kodel nekyla duona?
Laura
2020-04-06 at 18:24Evelina, gal per šalta, gal raugas per mažai aktyvus?