Keptas paršelis – minkštas ir sultingas, traškia plutele. Prašmatnus patiekalas šeimos vakarienėms.
Keptas paršelis:
- 4 – 7 savaičių paršelio (maniškis buvo 7 savaičių, išskrostas svėrė 11,5 kg)
- Daug druskos
- 2 galvų česnako
- 1 svogūno
- 1 šaukšto rudojo cukraus
- 3 saujų įvairių mėgiamų žolelių (rozmarino, šalavijo, petražolių ir pan.)
- 10 juodųjų pipirų grūdeliais
- 10 kvapiųjų pipirų grūdeliais
- 7 lauro lapų
- 2 šaukštų aliejaus
- Kelių šaukštų tirpinto lydyto sviesto
Glazūrai:
- 5 šaukštų Vorčesterio padažo
- 1 kupino šaukšto medaus
Gaminimo eiga:
Paruoštą paršelį (nusvilintą, nuvalytą, išskrostą ir t.t.) dar gerai nuplaukite, pamerkite į 8 % sūrymą ir laikykite jame 24 valandas.
Marinatui skirtus produktus: česnako skilteles, svogūną, cukrų, žoleles, pipirus, lauro lapus su aliejumi sutrinkite smulkintuvu. Ištraukite iš sūrymo paršelį, nuplaukite, nusausinkite, įtrinkite marinatu, apvyniokite maistine plėvele ir palikite vėsiai marinuotis dvi paras.
Prieš kepimą marinatą nuplaukite, paršiuką, nusausinkite, nuplikykite karštu vandeniu, tuomet iškepusio paršelio odelė bus minkšta, aptepkite lydytu sviestu, dėkite į orkaitę ir kepkite 130 °C temperatūroje 8-9 valandas, vis palaistant išsiskyrusiomis kepimo sultimis, arba, kol termometras, įsmeigtas į storiausią paršelio vietą, rodys apie 70 °C. Baigiant kept, aptepkite iš Vorčesterio padažo ir medaus sumaišyta glazūra.
Iškepusį paršelį, prieš patiekiant, palikite šiltai pailsėti bent pusvalandį.
Keptas paršelis gali būti patiekiamas su mėgiamais garnyrais. Prašmatnių nereikia, gali būti tiesiog bulvių košė su salotomis arba keptomis šakninėmis daržovėmis. Bet jei bulvių košę pagardinsit trumų aliejumi, nuskristi į kosmosą 🙂
Sekite bulviukose.lt Instagrame
Jums taip pat gali patikti
2 Comments
Jurgita
2022-02-11 at 12:48Laba diena,
klausimas, kaip paruošti 8 proc. sūrymą?Koks yra druskos ir vandens santykis?
Laura
2022-02-11 at 13:35Laba diena, 1 litrui vandens – 80 g druskos 🙂