Kiaulienos plautinės dešros – senovinis lietuviškas patiekalas. Anksčiau papjautą gyvulį suvalgydavo visą ir nesiraukydavo gamindami patiekalus iš subproduktus. Tokie patiekalai buvo net delikatesas. Ką dar galima su plaučiais nuveikt? Visų pirma juos reikia išvirt, o paskui dėti į virtinių, blynų, pyragėlių įdarus, troškinius, sriubas.
Kiaulienos plautinės dešros:
- Vienos kiaulės plaučių, inkstų, liežuvio, širdies, trachėjos
- 500 g riebios kiaulienos mėsos
- 2 svogūnų
- 1 morkos
- Gabaliuko saliero gumbo
- Kvapiųjų ir juodųjų pipirų grūdeliais
- Kelių lauro lapų
- Druskos
- 5 skiltelių česnako
Dešroms reikės:
- 3 svogūnų
- Taukų kepimui
- 1 stiklinės skaldytų miežinių kruopų
- 1 stiklinės kiaulienos sultinio (kuriame virė kiaulės dalys)
- 2 kiaušinių
- 0,5 stiklinės grietinėlės
- Druskos, šviežiai maltų pipirų
- 1 šaukšto šviežių mairūno lapelių
- 2 pakelių plonųjų kiaulės žarnų
Gaminimo eiga:
Kiaulės plaučius užmerkite į šaltą vandenį ir mirkykite kelias valandas keičiant vandenį. Inkstus padalinkite išilgai į ketvirtukus ir taip pat užmerkite į šaltą vandenį ir mirkykite kelias valandas keičiant vandenį. Širdį, trachėją, liežuvį gerai perplaukite.
Sudėkite visus subproduktus ir mėsą į puodą, užpilkite šaltu vandeniu, virkite, kol užvirs. Kai užvirs, vandenį nupilkite, subproduktus ir mėsą nuplaukite, užpilkite švariu vandeniu, kad apsemtų, ir vėl virkite, kol užvirs (nugraibykite atsirandančias putas). Sumažinkite ugnį iki minimumo, kad vanduo vos judėtų, sudėkite svogūnus, morką, salierą, pipirų grūdelius, lauro lapus ir virkite uždengtame puode nuo užvirimo 2 valandas.
Išvirusią mėsą ir subproduktus palikite atvėsti sultinyje. Liežuvį ištraukite ir nulupkite kol jis dar karštas ir dėkite atgal į puodą atvėsti.
Kai sultinys pravės, ištraukite subroduktus, mėsą ir sumalkite mėsmale per smulkų sietelį. Sultinį perkoškite ir garinkite ant stiprios kaitros kol liks maždaug 4 stiklinės. Vieną stiklinę panaudosite dešrų masei (miežinėms kruopoms) kas liks, nugarinkite iki sirupo konsistencijos, bus puikus padažas dešroms. Nusigarinusį sultinį pasūdykite. Jei norėsite dešras gaminti kitą dieną, visą masę prieš dedant į šaldytuvą būtinai pasūdykite.
O dabar galime gaminti dešras. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir pakepinkite su taukais. Miežines kruopas užpilkite sultiniu ir brinkinkite 2 valandas.
Į maltą dešrų masę sudėkite kepintus svogūnus, kruopas su visu sultiniu, grietinėlę, kiaušinius, mairūnus, pagardinkite druska, pipirais ir labai gerai išminkykite.
Kiaulių žarnas prieš naudojant pamirkykite šaltame vandenyje 2 valandas, ir perplaukite. Prikimškite žarnas dešrų mase. Kemšant palikite daug vietos, nes kepant dešros labai plėsis. Aš net kiekvienos dešros galiukuose padariau iš žarnų mazgelius, kad nepabėgtų masė nuo plėtimosi.
Kepkite dešras dažnai vartant ant vidutinės kaitros. Kepimo metu dešras reikės pabadyti, kad išeitų iš jų susikaupęs karštas oras, antraip jos gali plyšti. Baigiant kept, supilkite ant dešrų nugarintą kiaulienos sultinį ir kepkite, kol sultinys gražiai padengs dešras.
Kiaulienos plautinės dešros skanu su bulvių koše ir raugintomis ar marinuotomis daržovėmis. Aš patiekiau su bulvių koše pagardinta petražolėmis ir keptais ridikėliais.
Sekite bulviukose.lt Instagrame.
2 Comments
Juste
2020-09-18 at 15:04Dešras prisibijočiau gaminti, bet kepti ridikėliai sudomino. Nežinojau, kad juos galima kepti! Įdomu koks skonis 🙂
Laura
2020-09-21 at 15:09Kepti ridikėliai yra labai skanūs! Svarbiausia juos dėti į įkaitintus riebalus, kad gražiai apskrustų. Tas apskrudimas ir duodą tą pagrindinį riešutišką skonį 🙂 Tikrai verta pabandyti!