Japoniška „Tangzhong” moliūginė duona – minkštutė, pūkinė, drėgna. Tangzhong yra japoniškas duonos kepimo būdas, kuomet naudojama iki 65C plikyta vandens ir miltų pasta. Ši pasta suteikia duonai minkštumo, duona ilgiau išsilaiko šviežia. Tangzhong pasta gaminama santykiu 1:5, t.y. jei imate 50 g miltų, vandens reikės 250 ml.
Tangzhong gaminama taip: į puodą sudėkite miltus ir vandenį ir kaitinkite maišydami ant silpnos kaitros. Kaitinkite kol termometras pasieks 65C. Jei termometro neturite, kaitinkite tiek, kol braukiant plakimo šluotele per plikinį matysis braukimo žymės. Paruoštą pasta uždenkite dangčiu ar maistine plėvele ir palikite kambario temperatūroje, kad visiškai atvėstų. Tangzhong galite pasiruošti iš vakaro. Tuomet atvėsusią įdėkite į šaldytuvą ir prieš dedant į tešlą atšildykite iki kambario temperatūros. Pastą šaldytuve galite laikyti 3 paras.
Duonai reikės:
- 120 g Tangzhong pastos
- 100 g moliūgų tyrės (naudojau orkaitėje keptų moliūgų tyrę)
- 50 g plakto kiaušinio
- 110 ml nešalto pieno
- 40 g medaus
- 12 g pieno miltelių
- 0,5 šaukštelio druskos
- 350 g kvietinių 550C miltų
- 2 šaukštelių sausų mielių
- 25 g kambario temperatūros sviesto
Taip pat reikės:
- 1 kiaušinio trynio
- Šlakelio pieno
- Skrudintų moliūgų sėklų
Gaminimo eiga:
Pieną sumaišykite su mielėmis ir palikite pusvalandžiui šiltai, kad mielės atgytų. Į maišyklės dubenį supilkite pieną su mielėmis, Tangzhong pastą, kiaušinio plakinį, moliūgų tyrę, medų ir trumpai paplakite, kad susimaišytų iki vientisos masės.
Supilkite druską, miltus, pieno miltelius ir su tešlos antgaliu minkykite tol kol susijungs tešla į vientisą masę. Toliau minkant sudėkite pamažu sviestą. Minkykite vidutiniu greičiu 7 minutes.
Išminkytą tešlą uždenkite rankšluostėliu arba maistine plėvele ir kildinkite, kol tešla pakils dvigubai.
Pakilusią tešlą išverskite ant stalo, padalinkite į tris lygias dalis, suformuokite kamuoliukus, uždenkite rankšluostėliu arba maistine plėvele ir palikite pailsėti 15 minučių.
Toliau formuosime tuos tris tešlos kamuolaičius. Įmetu formavimo schemą, bus paprasčiau suprasti. Arba galite pasižiūrėti šiame Youtube filmuke.
Suformuotą ir sudėtą į kepimo formą tešlą uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltai, kol pakils dvigubai. (Bijodama, kad kils keblumų su duonos išvertimu, formą ištepiau sviestu, beje formuojant tešlą kiek žiūrėjau nenaudoja miltų, man jų šiek tiek prireikė). Pakilusią duoną aptepkite kiaušinio trynio ir pieno plakiniu, apibarstykite moliūgų sėklomis.
Kepkite iki 180C įkaitintoje orkaitėje 30 minučių.
Iškeptą duoną pusvalandį paaušinau formoje, paskui atsargiai išverčiau ir baigiau aušinti pridengus rankšluostėliu. Japoniška „Tangzhong” moliūginė duona tinka sumuštiniams, skrudinimui.
Komentarų nėra