Rauginti grybai – sveikas ir natūralus konservavimo būdas. Labai, labai senai esu raugusi grybus, bet neatsimenu nei kokius, nei kaip, tad pakartoti remiantis patikimu šaltiniu Ievos Šidlaitės knyga „Natūralus rauginimas” buvo labai malonu ir saugu 🙂
Su kuo galima valgyti raugintus grybus:
Su virtomis bulvėmis – tai klasikinis derinys. Rauginti grybai ir virtos bulvės puikiai papildo vienas kitą. Galima apibarstyti šviežiomis petražolėmis ar krapais ir pašlakstyti šlakeliu aliejaus.
Kaip užkandį su duona. Užtepkite ant ruginės duonos riekėlės sviesto arba grietinės, uždėkite grybų ir pabarstykite krapukais. Naudokite raugintus grybus ant sumuštinių su sviestu, kietu sūriu, virtos dešros griežinėliais ar kiaušiniu. Tai suteiks sumuštiniui pikantišką ir įdomų skonį.
Su grietine ir svogūnais. Mano mėgiamiausias užkandis su raugintais grybais. Valgykite su virtomis bulvėmis arba duona.
Kaip užkandis prie mėsos patiekalų. Rauginti grybai puikiai tinka prie keptos ar rūkytos mėsos.
Raugintus grybus galima naudoti kaip ingredientą salotoms. Pavyzdžiui, derinkit juos su šviežiomis daržovėmis, svogūnais, alyvuogėmis ir šlakeliu aliejaus. Taip pat puikiai dera su raugintais kopūstais ar raugintais agurkais.
Su silke. Rauginti grybai puikiai dera su silke ir svogūnais. Tai klasikinis šventinis derinys, kuris ypač mėgstamas per Kūčias ar kitomis progomis.
Gali būti patiekiami kaip garnyras prie keptos vištienos, kiaulienos ar žuvies. Jie suteiks patiekalui papildomo skonio ir rūgštumo.
Su kruopomis. Rauginti grybai gali būti puikus priedas virtų kruopų, tokių kaip grikiai ar miežinės kruopos.
Rauginti grybai:
- Aš raugiau gudukus. Rauginimui tinka baravykai, paberžiai, raudonviršiai, makavykai, kazlėkai, ūmėdės, rudmėsės, gauruotieji piengrybiai, voveraitės. Visų greičiausiai neišvardinau. Jei jūs žinote daugiau, parašykite komentare, papildysiu sąrašą 🙂
- Kelių česnako skiltelių
- Kelių lauro lapų
- Pipirų grūdeliais
- Druskos (35 g druskos – 1 kg virtų grybų)
- Jei turite namuose sodą ar medžių, į rauginį galite įdėti vyšnių, serbentu, ąžuolų arba krienų lapų
Gaminimo eiga:
Grybus, mano atveju gudukus nuplaukite, didesnius pasmulkinkite. Dėkite į lengvai pasūdytą verdantį vandenį ir pavirkite apie 10 minučių. Kol grybai virs nepabėkite iš virtuvės, nes labai kils putos, kurias reiks nugraibyti!
Apvirtus grybus nukoškite, perplaukite šaltu vandeniu.
Pasiruoškite rauginimo indą. Jis turi būti sterilus. Nuplikykite jį karštu vandeniu ar perplaukite soda. Galite pakaitinti orkaitėje, blogiau nebus. Akmuo ar koks sunkus indas, kuriuo paslėgsite grybus taip pat turi būti sterilus.
Grybus susluoksniuokite rauginimo inde su druska ir prieskoniais. Paskutinis sluoksnis turi būti druskos ir lapų jei naudojate. Gerai paslėkite. Jei po poros valandų neatsiras skysčio, kuris turi apsemti grybus, pasidarykite sūdyto vandens (1 l vandens – 30 g druskos) ir užpilkite grybus.
Rauginkite gudukus kambario temperatūroje kelias paras. Man išrūgo per tris dienas. Turi atsirasti maloni rūgštelė. Išrūgusius grybus laikykite šaldytuve. Grybai VISADA turi būti apsemti skysčiu! Antraip atsiras pelėsis.
Rauginti gudukai (vokietukai, kalpokai) labai skanu su grietine ir smulkintu svogūnu 🙂
Užsukite pas Ievą į svečius.
Daugiau grybų receptų.
1 Comment
Ieva
2024-10-18 at 05:06Dar labai gerai kelmučiai, bobausiai, kreivabudės, šiitakiai ir geltonpintė.