Lengvi vištienos receptai leidžia greitai paruošti patiekalus darbo dienai, vakarienei ar užklupus svečiams.
Vištienos nauda sveikatai:
Vištiena yra liesa mėsa, turtinga baltymais, būtinais raumenų formavimuisi ir atstatymui. 100 g vištienos krūtinėlės gali suteikti net iki 31 g baltymų, todėl ji ypač tinka sportuojantiems ir sveiką gyvenseną puoselėjantiems žmonėms.
Vištienoje taip pat gausu B grupės vitaminų, tokių kaip niacinas (B3), kuris palaiko sveiką odą, nervų sistemą ir medžiagų apykaitą. Vitaminas B6 padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir stiprina imuninę sistemą. Be to, vištiena turi nedaug riebalų, o sočiųjų riebalų kiekis yra minimalus, todėl tai puikus pasirinkimas tiems, kurie laikosi dietos arba stengiasi sumažinti kalorijų suvartojimą.
Vištienos subproduktai, tokie kaip kepenėlės, širdelės ir skilveliai, taip pat yra labai vertingi. Jie yra turtingi geležimi, cinku ir vitaminu A, kurie svarbūs kraujo gamybai ir regėjimui. Vištienos subproduktų patiekalų rasite šioje nuorodoje.
Vištienos mėsos panaudojimas virtuvėje:
Vištienos krūtinėlė – liesiausia ir minkščiausia vištienos dalis, turinti daug baltymų ir mažai riebalų. Ji idealiai tinka dietiniams ir lengviems patiekalams. Iš krūtinėlės galima gaminti:
- Vištienos salotas – lengvas ir gaivus pasirinkimas pietums ar vakarienei. Krūtinėlę galima kepti, virti ar grilinti ir derinti su žalumynais, daržovėmis, sėklomis ir padažais.
- Vištienos kepsnelius – plonai pamuštos ir džiūvėsėliuose ar sezamuose apvoliotus kepsnelius mėgsta tiek vaikai, tiek suaugusieji.
- Vištienos kotletus – minkšti ir sultingi, dažnai maišomi su daržovėmis ar varške.
- Vištienos filė su įdarais – krūtinėlę galima įdaryti špinatais, grybais ar sūriu ir kepti orkaitėje.
- Vištienos troškinį – krūtinėlė puikiai tinka kreminiams ar daržovių troškiniams, nes greitai suminkštėja ir įsisavina padažo skonį.
Vištienos sparneliai – populiarūs dėl savo sultingumo ir traškumo. Jie dažnai naudojami užkandžiams ir vakarėliams.
- Kepti vištienos sparneliai – gali būti marinuoti ir kepti orkaitėje, grilyje ar keptuvėje. Dažniausiai patiekiami su padažais, tokiais kaip BBQ ar čili.
- Glazūruoti sparneliai – aptepti medaus, sojos padažo ar aštriais marinatais, jie tampa neatsiejamu šventinių stalų užkandžiu.
Vištienos blauzdelės – sultingos, puikiai tinka tiek kepti, tiek troškinti.
- Keptos vištienos blauzdelės – traškios iš išorės, sultingos viduje, mėgstamos vaikų ir suaugusiųjų.
- Troškintos blauzdelės – gali būti gaminamos su daržovėmis, ryžiais ar bulvėmis, kad patiekalas būtų sotus ir aromatingas.
Vištienos šlaunelės – riebesnės už krūtinėlę, todėl labai sultingos.
- Vištienos šašlykas – šlaunelės puikiai tinka marinavimui ir kepimui ant grilio. Jos išlieka sultingos net po ilgo kepimo.
- Keptos šlaunelės dažnai naudojamos ruošiant orkaitėje keptus patiekalus su traškia odele.
- Šlaunelės gali būti troškinamos su įvairiais daržovių ar grybų padažais, suteikiant patiekalui sodraus skonio.
Vištienos subproduktai, tokie kaip kepenėlės, širdelės ir skrandukai, dažnai naudojami tradiciniuose patiekaluose:
- Vištienos kepenėlių paštetas – kreminės tekstūros užtepas puikiai tinka ant skrudintos duonos.
- Troškinti vištienos skrandukai – dažnai ruošiami su svogūnais ir morkomis.
- Vištienos sultinys – kaulai ir subproduktai naudojami sodriam, maistingam sultiniui, kuris gali tapti pagrindu sriuboms ar troškiniams.
Gamybos būdai: kaip skaniai paruošti vištieną?
Vištiena yra viena universaliausių mėsos rūšių, tinkanti įvairiems gamybos būdams. Jos skonis lengvai prisitaiko prie prieskonių ir padažų, todėl ji gali būti ruošiama tiek tradiciniais, tiek moderniais būdais.
Kepta vištiena:
Vienas populiariausių pasirinkimų. Ji gali būti kepama orkaitėje, keptuvėje ar ant grotelių. Orkaitėje kepta vištiena dažnai marinuojama prieskonių mišiniuose, citrinose ar česnakuose, kad būtų dar aromatingesnė. Keptuvėje kepami vištienos gabalėliai ar filė greitai paruošiami ir išlieka minkšti bei sultingi. Grilinimas, ypač šiltuoju metų laiku, leidžia vištienai įgauti dūmo aromatą, todėl vištienos šašlykai tampa neatsiejama vasaros patiekalų dalimi. Marinavimas yra svarbus ruošiant vištienos šašlyką, kuris dažnai marinuojamas citrinos sultyse, jogurte ar sojos padaže, kad būtų minkštesnis ir sultingesnis. Paniruota vištiena, pavyzdžiui, vištienos kepsneliai, yra mėgstama vaikų ir suaugusiųjų. Šie patiekalai dažnai kepami keptuvėje ar orkaitėje ir patiekiami su padažais, pavyzdžiui, česnakiniu ar medaus ir garstyčių.
Troškinta vištiena:
Puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta minkštą, sultingą mėsą ir sodrius padažus. Troškinti patiekalai gali būti kreminiai su grietinėle ar kokosų pienu arba lengvesni, pagardinti pomidorų padažu ir daržovėmis. Troškiniai dažnai ruošiami viename puode, todėl yra patogūs ir greiti.
Virta vištiena:
Sveikas pasirinkimas sriuboms ar salotoms. Ji dažnai naudojama gaminant vištienos sultinį, kuris yra pagrindas daugybei patiekalų. Vištienos sriuba yra populiari ne tik dėl savo šildančio poveikio, bet ir dėl sveikatinančių savybių.
Garinta vištiena:
Išsaugo daugiau vitaminų ir mineralų, todėl yra puikus pasirinkimas sveikai mitybai. Ji dažnai patiekiama su garintomis, troškintomis daržovėmis arba šviežiais žalumynais.
Vištienos įdarai ir įdaryta vištiena:
Dažnas pasirinkimas šventėms. Ji gali būti įdaryta grybais, ryžiais ar džiovintais vaisiais, suteikiant išskirtinį skonį. Vištienos įdarais įdaromi mėsos pyragai, virtiniai.
Vištiena gali būti ruošiama paprastai arba išradingai, priklausomai nuo norimo rezultato. Ji puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek šventiniams patiekalams. Nuo keptos vištienos iki troškinių ar sriubų – galimybės yra neribotos. Eksperimentuojant su prieskoniais ir marinatais, galima išgauti įvairių skonių derinius, todėl vištiena visada išlieka patikimu pasirinkimu bet kokiai progai.
Ieškai naujų vištienos patiekalų idėjų?
Ką gaminti iš vištienos krūtinėlės?
Vištienos krūtinėlė yra liesiausia mėsos dalis, todėl ypač tinkama tiems, kurie nori sveikai maitintis. Ji gali būti naudojama ruošiant salotas, užkandžius ar pagrindinius patiekalus. Lengvi vištienos receptai su krūtinėle gali būti greitai paruošiami ir pritaikomi įvairioms progoms.
Lengvi vištienos receptai iš krūtinėlės:
- Kepta vištienos krūtinėlė su prieskoniais – apibarstykite mėgstamais prieskoniais, apkepkite keptuvėje arba iškepkite orkaitėje. Patiekite su salotomis arba bulvių koše.
- Vištienos krūtinėlės salotos – supjaustykite virtą arba keptą vištieną ir sumaišykite su daržovėmis, avokadu, fetos sūriu bei lengvu jogurtiniu ar alyvuogių aliejaus padažu.
- Vištienos suktinukai su špinatais ir sūriu – įdarinkite špinatais ir lydytu sūriu, susukite, apkepkite keptuvėje ar iškepkite orkaitėje.
Sotesni patiekalai:
- Vištienos krūtinėlė grietinėlės padaže – pakepkite gabaliukais, užpilkite grietinėle, pagardinkite česnaku ir krapais. Patiekite su ryžiais ar makaronais.
- Vištienos troškinys su daržovėmis – apkepkite vištieną ir patroškinkite su morkomis, bulvėmis, paprika ir pomidorų padažu.
- Vištienos krūtinėlė su sūrio plutele – apibarstykite sūriu ir džiūvėsėliais, iškepkite orkaitėje iki traškios plutos.
Egzotiški skoniai:
- Vištienos kario troškinys – troškinkite su kokosų pienu, kario prieskoniais ir daržovėmis.
- Teriyaki vištienos krūtinėlė – pamarinuokite teriyaki padaže ir apkepkite keptuvėje ar ant grotelių.
Dietiniai pasirinkimai:
- Garinta vištiena su brokoliais – sveikas pasirinkimas, kuris puikiai tiks tiems, kas laikosi lengvos mitybos plano.
- Vištienos filė folijoje su daržovėmis – kepta orkaitėje folijoje kartu su morkomis, cukinijomis ir žolelėmis.
Populiariausi vištienos receptai Lietuvoje ir pasaulyje:
Lietuvoje populiariausi vištienos patiekalai yra vištienos kepsneliai, troškiniai ir sriubos. Cepelinai su vištienos įdaru taip pat tampa vis dažnesniu pasirinkimu tarp tradicinių receptų mėgėjų.
Pasaulyje vištiena dažnai naudojama Azijos, Viduržemio jūros ir Lotynų Amerikos virtuvėse. Tailandietiškas vištienos kario troškinys su kokosų pienu, itališkas vištienos parmidžanas su pomidorų padažu ir sūriu ar meksikietiškos vištienos tortilijos yra tik keletas pavyzdžių, kurie pabrėžia šios mėsos universalumą.
Vištiena dėl savo universalumo ir lengvo paruošimo yra viena iš mėgstamiausių mėsos rūšių pasaulyje. Ji puikiai tinka tiek kasdieniams, tiek šventiniams patiekalams. Nuo keptos vištienos iki vištienos sriubų ar troškinių – galimybės yra neribotos. Jei ieškote idėjų naujiems patiekalams, lengvi vištienos receptai suteiks daugybę variantų, kaip greitai ir lengvai paruošti skanius patiekalus.
Lengvi vištienos receptai:
Višta įdaryta sūriu ir česnaku po odele
Traški, auksinė vištos odelė ir po ja slypintis kvapnus sviesto, sūrio ir česnako įdaras suteikia šiam patiekalui išskirtinį skonį ir aromatą. Jei ieškote patiekalo, kuris atrodo įspūdingai, bet yra lengvai pagaminamas, ši višta įdaryta sūriu ir česnaku – kaip tik jums! Svarbiausia – šis patiekalas nereikalauja ypatingų kulinarinių įgūdžių. Net jei vištą įdarysite pirmą kartą, jums pavyks puikiai. Viskas, ko reikia – šiek tiek kantrybės atlupant odelę, kad po ja paslėptumėte kvapnų įdarą, ir orkaitės, kuri atliks didžiąją darbo dalį. Receptą rasite čia.
Vištienos zuikis
Lengvai pagaminamas ir universalus patiekalas, kuris tiks tiek kasdieniams pietums, tiek šventiniam stalui. Jis gali būti patiekiamas kaip užkandis su salotomis, raugintomis ar marinuotomis daržovėmis bei įvairiais majoneziniais padažais. Jei renkatės jį kaip karštą patiekalą, puikiai derės bulvių košė, burokėlių salotomis ir krienų padažu. Šis receptas nereikalauja sudėtingų ingredientų ar ilgo pasiruošimo, todėl jį lengvai paruošite ir užimtomis dienomis. Receptą rasite čia.
Vištienos vėrinukai su žemės riešutų sviesto padažu
Puikus pasirinkimas jei ieškote naujų skonių tiek kasdieniams pietums, tiek vakarėliams. Šis patiekalas, kuris sujungia švelnią vištieną, traškias daržoves ir kreminį, sodraus skonio padažą, primenantį Azijos virtuves. Pagrindinis šio recepto privalumas – paprastumas. Vištieną tereikia pamarinuoti, suverti ant iešmelių su daržovėmis ir greitai iškepti orkaitėje arba ant grotelių. Kol mėsa kepa, spėsite sumaišyti žemės riešutų sviesto padažą, kuris taps šio patiekalo akcentu. Šie vėrinukai – ne tik skanūs, bet ir labai patogūs valgyti, todėl puikiai tiks tiek vakarėlio užkandžiui, tiek lengvai vakarienei. Patiekite juos su ryžiais, šviežiomis daržovėmis ar net traškiomis salotomis. Receptą rasite čia.
Vištienos troškinys su paprika ir baklažanais
Šiltas, jaukus, sotus ir kvapnus patiekalas kiekvienai dienai. Lengvas vištienos receptas, kuris sujungia šviežias daržoves, švelnią vištieną ir aromatingus prieskonius. Patiekalas, kuris atrodo įspūdingai, bet nereikalauja daug pastangų. Tiesiog sudėkite ingredientus į puodą, leiskite jiems lėtai troškintis, kol visi skoniai susijungs į vieną puikų derinį. Puikiai tinka patiekti su ryžiais, bulvių koše ar šviežia duona – tai patiekalas, kuris sušildys ir nudžiugins net vėsiausią vakarą. Išbandykite šį receptą ir mėgaukitės jaukiais namų kvapais bei puikiu skoniu. Receptą rasite čia.
Vištiena virta piene pagal Jamie Oliver
Šis receptas įkūnija viską, už ką mylime Jamie Oliverį – paprastumą ir skonį. Minkšta, sultinga mėsa, kvapnus pieno ir prieskonių padažas bei šalavijo ir citrinos aromatai sukuria patiekalą, kuris nustebins net išrankiausius valgytojus. Recepto žavesys slypi jo paprastume – jokių sudėtingų technikų ar egzotiškų ingredientų. Vištiena apkepama iki auksinės spalvos, o tada troškinama piene su cinamonu, česnakais ir citrina, kol tampa nepaprastai švelni. Visa tai užtrunka vos valandą, o rezultatas atrodo ir skamba taip, tarsi gaminote visą dieną. Šis patiekalas puikiai tinka šeimos vakarienei ar savaitgalio pietums. Patiekite su bulvių koše arba šviežiomis salotomis ir mėgaukitės lengvai paruošiamu ir puikiu skoniu. Receptą rasite čia.
Vištiena troškinta su briuselio kopūstais
Sultinga vištiena, kreminis padažas ir švelniai traškūs briuselio kopūstai sukuria tobulą derinį, kuris tiks tiek kasdieniams pietums, tiek šventinei vakarienei. Receptas paprastas ir nereikalauja sudėtingų įgūdžių – tereikia vištieną apskrudinti, o tada leisti troškintis aromatingame vyno ir sultinio padaže su prieskoniais. Grietinėlė ir skrudinti migdolai suteikia patiekalui sodrumo bei subtilumo.Patiekite su polenta, ryžiais ar bulvių koše – šis patiekalas garantuotai taps vakarienės pažiba. Receptą rasite čia.
Vištiena su kimči (kimchi) ir ryžiais
Tobulas receptas atrasti Azijos virtuvės skonius ir suteikti įprastam patiekalui pikantiškumo bei gaivos. Kimči – fermentuotos daržovės, garsėjančios savo intensyviu skoniu ir sveikatai naudingomis savybėmis, puikiai dera su traškiai apkepinta vištiena, imbieru ir česnakais. Tai sotus, bet lengvai paruošiamas patiekalas, kuris puikiai tiks tiek greitai vakarienei darbo dienos vakare, tiek ypatingai progai. Rytietiški prieskoniai, šlakelis sojos padažo ir sezamų aliejus suteikia šiam patiekalui autentiškumo ir išskirtinio aromato. Patiekite su garintais ryžiais – jie puikiai subalansuos kimči aštrumą ir vištienos traškumą. Receptą rasite čia.
Vištiena kepta su žolelėmis ir citrusiniais
Tikras džiaugsmas akims ir gomuriui. Ryškios spalvos, gaivūs citrusinių vaisių aromatai ir kvapnios žolelės sukuria elegantišką, bet lengvai paruošiamą patiekalą, kuris puikiai tiks visoms progoms. Citrinų ir apelsinų sultys suteikia mėsai švelnų rūgštumą, kuris subalansuoja vištienos skonį, o džiovintų žolelių derinys prideda sodrumo ir kvapnumo. Vos keli paprasti žingsniai – ir jūsų virtuvę užlies malonus aromatas, žadantis gardų vakarienės patiekalą. Receptą rasite čia.
Vištiena kiniškai Guo Bao
Greita, kvapni ir egzotiška vakarienė, kuri nustebins savo saldžiarūgščiu skoniu ir traškia tekstūra. Jei norite į namus parsinešti Azijos virtuvės aromatus, šis receptas kaip tik jums. Po marinavimo vištiena tampa ypač sultinga, o traški pluta puikiai dera su tirštu, kvapniu padažu, kuriame susilieja soja, medus ir imbieras. Patiekite su ryžiais, pabarstykite sezamo sėklomis ir mėgaukitės skoniais. Receptą rasite čia.
Komentarų nėra