Kimči – kimchi yra fermentuotų (raugintų) daržovių mišinys pagardintas čili pipirais, žuvų padažu, česnaku ir imbieru. Korėjoje gaminamas jau tūkstančius metų. Tai tradicinis korėjiečių patiekalas, kilęs daugiau nei prieš 3000 metų. Kimči gaminimo tradicija prasidėjo tada, kai reikėjo daržoves išlaikyti šaltomis žiemomis. Kimči buvo ir dabar dar kai kur laikomas sunkiose, didelėse molinėse puodybėse “ongi”.
Vertinamas dėl didžiulės naudos sveikatai – fermentacijoje dalyvaujančios gerosios bakterijos labai naudingos mūsų žarnynui, virškinimui, imuninei sistemai, jame yra daug vitamino C, o taip pat ir kitų vitaminų bei mineralinių medžiagų.
Dabar priskaičiuojama apie 300 rūšių kimči, kurios skiriasi ingredientais, prieskoniais, konsistencija ir aštrumu. Čili pipirai į Korėją atkeliavo tik 17 amžiuje, tad ligi tol kimči buvo raugiamas ne aštrus. Korėjiečiai kimči laikymui turi net atskirus šaldytuvus. Visų pirma tam, kad juose būtų palaikoma pastovi temperatūra ir, kad kimči kvapas nesiskverbtų į kitus šaldytuve esančius produktus.
Kimči gamybai naudojami specialūs pipirai “Gochugaru”. Jie yra aštresni, nei saldi paprika, bet švelnesni nei čili pipirai. Dabar “Gochugaru” yra pirkti Lietuvoje, bet jei neturėsite po ranka, galite keisti paprastais čili arba kajeno pipirais. Ir išduosiu paslaptį – pamaišykite čili arba kajeno pipirus su saldžia malta paprika santykiu 1:4.
Kimchi galite naudoti rytietiškiems patiekalams, kaip garnyrą, dėti į sriubas, troškinius, derinti su sunkiais, riebiais lietuviškais patiekalais.
Idėjos ir receptai kur galima panaudoti kimči (receptų sąrašas bus pastoviai pildomas):
No Comments