Daržovės/ Kimči - kimchi

Kimči receptai ir patiekalai

Kimči receptai ir gamyba pagal užsakymus - bulviukose.lt

Kimči – kimchi  yra fermentuotų (raugintų) daržovių mišinys pagardintas čili pipirais, žuvų padažu, česnaku ir imbieru. Korėjoje gaminamas jau tūkstančius metų. Tai tradicinis korėjiečių patiealas, kilęs daugiau nei prieš 3000 metų. Kimči gaminimo tradicija prasidėjo tada, kai reikėjo daržoves išlaikyti šaltomis žiemomis. Kimči buvo ir dabar dar kai kur laikomas sunkiose, didelėse molinėse puodybėse “ongi”.

Vertinamas dėl didžiulės naudos sveikatai – fermentacijoje dalyvaujančios gerosios bakterijos labai naudingos mūsų žarnynui, virškinimui, imuninei sistemai, jame yra daug vitamino C, o taip pat ir kitų vitaminų bei mineralinių medžiagų.

Dabar priskaičiuojama apie 300 rūšių kimči, kurios skiriasi ingredientais, prieskoniais, konsistencija ir aštrumu. Čili pipirai į Korėją atkeliavo tik 17 amžiuje, tad ligi tol kimči buvo raugiamas ne aštrus. Korėjiečiai kimči laikymui turi net atskirus šaldytuvus. Visų pirma tam, kad juose būtų palaikoma pastovi temperatūra ir, kad kimči kvapas nesiskverbtų į kitus šaldytuve esančius produktus.

Kimči gamybai naudojami specialūs pipirai “Gochugaru”. Jie yra aštresni, nei saldi paprika, bet švelnesni nei čili pipirai. Dabar “Gochugaru” yra pirkti Lietuvoje, bet jei neturėsite po ranka, galite keisti paprastais čili arba kajeno pipirais. Ir išduosiu paslaptį – pamaišykite čili arba kajeno pipirus su saldžia malta paprika santykiu 1:4.

Kimchi galite naudoti rytietiškiems patiekalams, kaip garnyrą, dėti į sriubas, troškinius, derinti su sunkiais, riebiais lietuviškais patiekalais.

Idėjos ir receptai kur galima panaudoti kimči (receptų sąrašas bus pastoviai pildomas):

Baltojo ridiko kimchi

Arba Kkakdugi (korėjietiškai) – smagiai traškus ir turintis daugiau saldumo nei tradicinis kimči iš pekino kopūstų lapų. Receptą rasite čia.
Baltojo ridiko kimči

Sumuštinis su kimchi ir kiaušinių salotomis

Tikras comfortfood’as! Receptą rasite čia
Sumuštinis su kimči ir kiaušinių salotomis

Blyneliai su čederio sūriu, kimchi ir kalakutiena

Tradicinis korėjiečių patiekalas. Į blynus gali būti sudedami įvairūs keptos, virtos mėsos likučiai, jūros gėrybės, žuvis. Aš panaudojau vakarykštį keptą kalakuto kumpelį. Blynams jie taip pat sunaudoja stipriau išrūgusius kimči, kur jau kitiems patiekalams netinka. Receptą rasite čia
Korėjietiški blynai su kimči ir dvejais padažais

Kepti ryžiai su šonine, Shimeji grybais ir kimchi

Pagardinti Shimeji grybukais. Azijos dvelksmas jūsų virtuvėje. Receptą rasite čia
Kepti ryžiai su šonine, kimči - kimchi ir Shimeji grybais

Rytietiškas kiaulių liežuvių užkandis su gysločiais ir kimchi

Rytietiškas bowl tipo patiekalas. Receptą rasite čia
Azijietiški bowls su kiaulių liežuviais gysločiais ir kimči dubenėlyje

Bibim guksu – korėjietiškos salotos su makaronais ir kimchi

Bibim guksu yra vasariškas patiekalas, kurio pagrindą sudaro ploni kvietiniai makaronai (noodles). Makaronai su įvairiais priedais valgomi šalti. Receptą rasite čia
Bibim guksu - salotos su kimči ir makaronais dubenėlyje su kimči

Jautiena su ryžiais, kimchi ir kiaušiniu

Dar vienas rytietiškas patiekalas su mano mėgiamu kimči. Receptą rasite čia
Jautiena su ryžiais ir kimchi ir keptu kiaušiniu

Tradicinis pekino kopūsto kimchi

Tikra klasika. Receptą rasite čia
Daržovių kimci - kimchi tradicinis, klasikinis receptas

Majonezinis čederio sūrio padažas su kimchi

Tikra bomba! Labai paprastas, greitai pagaminamas ir skanus. Receptą rasite čia
Sūrio padažas keptai duonai su kimchi

Agurkų kimchi

Puikus kimči receptas prasidėjus agurkų sezonui. Receptą rasite čia
Agurkų kimči puikus užkandis prasidėjus agurkų sezonui

Vištiena su ryžiais ir kimchi

Vienas iš būdų panaudoti šias gardžias, pikantiškas, raugintas daržoves. Sotus, gaivinantis, rytietiškas patiekalas. Receptą rasite čia
Vištiena su kimchi ir ryžiais korėjietiškai

Rytietiška speltos kruopų košė su kimchi ir kiaušiniu

Nerealiai skani ne tik dėl speltos grūdų, kuriuos labai mėgstu, bet ir dėl geriausių pasaulyje produktų – kiaušinių ir kimči. Receptą rasite čia
Spelta su jautiena, jūros dumbliais ir kimchi rytietiškai

Korėjietiški koldūnai „Mandu“

Vieni šaltiniai rašo, kad į Korėją koldūnus atvežė mongolai 14 amžiuje, kiti, kad jie atkeliavo Šilko keliu. Koldūnų forma ir įdarai priklauso nuo regionų, kuriame jie gaminami. Receptą rasite čia
Korėjietiški koldūnai su kimchi

Laukinių augalų kimchi

Įrodymas koks gali būti platus kimči pasaulis. Pačioje kimči tėvynėje Korėjoje priskaičiuojama apie 300 rūšių šio skanaus ir sveiko užkandžio. Receptą rasite čia
Laukinių augalų kimci - kimchi. Laukinių augalų mylėtojams

Skumbrės ir daržovių bowls

Skumbrė sūdyta juodoje arbatoje labai tinka į kompaniją rytietiškiems patiekalams. Skumbrė laba maistinga ir skani žuvis. Vertinama dėl sočiųjų ir polinesočiųjų riebalų, ypač Omega-3, rūgščių, baltymų ir vitaminų gausos. O kimchi patiekalui kaip visada priduoda savo šarmo. Receptą rasite čia
Sūdytos skumbrės ir kimči - kimchi bowlsIstorija

Komentarų nėra

Palikite komentarą

REKOMENDUOJAMI VIDEO

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI