Daržovės/ Kimči - kimchi

Kimči receptai ir patiekalai

Kimči receptai ir gamyba pagal užsakymus - bulviukose.lt

Kimči – kimchi  yra fermentuotų (raugintų) daržovių mišinys pagardintas čili pipirais, žuvų padažu, česnaku ir imbieru. Korėjoje gaminamas jau tūkstančius metų. Tai tradicinis korėjiečių patiekalas, kilęs daugiau nei prieš 3000 metų. Kimči gaminimo tradicija prasidėjo tada, kai reikėjo daržoves išlaikyti šaltomis žiemomis. Kimči buvo ir dabar dar kai kur laikomas sunkiose, didelėse molinėse puodybėse “ongi”.

Vertinamas dėl didžiulės naudos sveikatai – fermentacijoje dalyvaujančios gerosios bakterijos labai naudingos mūsų žarnynui, virškinimui, imuninei sistemai, jame yra daug vitamino C, o taip pat ir kitų vitaminų bei mineralinių medžiagų.

Dabar priskaičiuojama apie 300 rūšių kimči, kurios skiriasi ingredientais, prieskoniais, konsistencija ir aštrumu. Čili pipirai į Korėją atkeliavo tik 17 amžiuje, tad ligi tol kimči buvo raugiamas ne aštrus. Korėjiečiai kimči laikymui turi net atskirus šaldytuvus. Visų pirma tam, kad juose būtų palaikoma pastovi temperatūra ir, kad kimči kvapas nesiskverbtų į kitus šaldytuve esančius produktus.

Kimči gamybai naudojami specialūs pipirai “Gochugaru”. Jie yra aštresni, nei saldi paprika, bet švelnesni nei čili pipirai. Dabar “Gochugaru” yra pirkti Lietuvoje, bet jei neturėsite po ranka, galite keisti paprastais čili arba kajeno pipirais. Ir išduosiu paslaptį – pamaišykite čili arba kajeno pipirus su saldžia malta paprika santykiu 1:4.

Kimchi galite naudoti rytietiškiems patiekalams, kaip garnyrą, dėti į sriubas, troškinius, derinti su sunkiais, riebiais lietuviškais patiekalais.

Idėjos ir receptai kur galima panaudoti kimči (receptų sąrašas bus pastoviai pildomas):

1. Sumuštinis su kimchi ir kiaušinių salotomis
2. Blyneliai su čederio sūriu, kimchi ir kalakutiena
3. Kepti ryžiai su šonine, Shimeji grybais ir kimchi
4. Rytietiškas kiaulių liežuvių užkandis su gysločiais ir kimchi
5. Bibim guksu – korėjietiškos salotos su makaronais ir kimchi
6. Jautiena su ryžiais, kimchi ir kiaušiniu
7. Tradicinis pekino kopūsto kimchi
8. Majonezinis čederio sūrio padažas su kimchi
9. Agurkų kimchi
10. Vištiena su ryžiais ir kimchi
11. Rytietiška speltos kruopų košė su kimchi ir kiaušiniu
12. Korėjietiški koldūnai „Mandu“
13. Laukinių augalų kimchi
14. Skumbrės ir daržovių bowls

Istorija

Jums taip pat gali patikti

No Comments

Leave a Reply