Keptas šerno kumpis apelsinų ir mėtų marinate – pasakiško skonio.
Keptas šerno kumpis:
- 1 šerno kumpio (maniškis svėrė 3,3 kg)
- 1 česnako galvos
- Šlako aliejaus
- Po saujelės šviežio šalavijo, raudonėlio ir mėtų
- 6 lauro lapų
- 2 šaukštelių rudojo cukraus
- Kvapiųjų ir karčiųjų pipirų grūdeliais
- 2 apelsinų
- Druskos
Gaminimo eiga:
Šviežią kumpį pabrandinkite šaldytuve arba kitoje vėsioje vietoje 4-5 paras.
Česnakus nulupkite ir sutrinkite smulkintuvu kartu su aliejumi, cukrumi, šalavijais, raudonėliais ir mėta. Kumpį įtrinkite šia tyre. Apibarstykite druska, pipirais, apdėkite griežinėliais pjaustyto apelsino riekelėmis, laužytais lauro lapais ir standžiai apvyniokite maistine plėvele. Marinuokite vėsioje patalpoje arba šaldytuve 1-2 paras.
Kai kumpis išsimarinuos, išvyniokite iš plėvelės, nuvalykite nuo jo marinatą, dėkite į aliejumi pateptą skardą ir kepkite iki 200C įkaitintoje orkaitėje 30 minučių. Sumažinkite kaitrą iki 130C ir kepkite 3-4 valandas arba kol įbedus į storiausią kumpio vietą smeigtuką, bėgs skaidrios sultys. Jei kepimo metu išsausės skarda, įpilkite šiek tiek vandens. Iškepusį kumpį išimkite, pridenkite folija ir pabrandinkite apie 15 minučių.
Padažui nupilkite nuo kepimo likusias sultis, perkoškite, įpilkite į jas apie 200 ml grietinėlės ir užvirinkite. Tirštinau su kukurūzų krakmolu. Sumaišiau šaukštą krakmolo su vandeniu ir supyliau į padažą. Jei norite, galite padažą paskaninti dar kokiomis nors žolelėmis.
Už kumpį ačiū medžiotojui Viktorui, už transportavimą ir brandinimą – Mariui, už valgymą – šeimai 😉
Pasiruošęs marinavimui:
5 Comments
Valgytojas
2013-06-25 at 12:11Teiginį apie pasakišką kumpio skonį patvirtinu, kumpio likučiais, deja, mėgavosi tik vienas iš valgytojų…
Laura
2013-06-25 at 12:35Kad kitos dvi valgytojos neleido įdėt lauktuvių….
Odeta
2013-06-26 at 18:30Niu ką aš galiu pasakyti, FANTASTIŠKA!
sesė
2013-08-29 at 12:45Privaišino mane šerno kumpiu ir paskui naktį teko lėkt į ligoninę. Gimė Lauros sūnėnas 🙂
Laura
2013-08-29 at 12:53Bus ką prisimint ir paskui mažiui papasakot 🙂