Daržovės/ Aukso fondas/ Padažai, pagardai, užtepai

Harissa ir baklažanų užkandis

Harissa – aštrus, tirštas ir prieskoningas padažas gaminamas iš aitriųjų paprikų, česnakų ir prieskonių. Kilęs iš  Tuniso, bet taip pat paplitęs ir kitose Šiaurės Afrikos šalyse bei Pietvakarių Azijoje. Harissa turi daug variantų ir jos sudėtis, priklausomai nuo to, iš kokio regiono kilusi, visuomet skirtinga.

Padažas gali būti naudojamas kaip marinatas daržovėms, paukštienai, avienai, ožkienai, kiaulienai. Gali būti dedamas į troškinius, sriubas, ryžių, kuskuso, ankštinių, žuvies patiekalus, šakšuką. Harissa galima gardinti ir kitus padažus, pvz.: majonezą ar tiesiog truputį sumaišyti su alyvuogių aliejumi, natūraliu jogurtu.

Žemiau surašiau labai skanų baklažanų užkandžio receptą su Harissa padažu 🙂 Receptą radau nidosreceptai IG paskyroje.

Reikės:

  • 30 g džiovintų aitriųjų paprikų
  • 3 saulėje džiovintų pomidorų
  • 3 česnako skiltelių
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 0,5 šaukštelio kalendros sėklų
  • 0,5 šaukštelio kumino sėklų
  • 0,5 šaukštelio kmynų sėklų
  • 0,5 šaukštelio rūkytos paprikos miltelių
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 1 šaukšto citrinos sulčių
  • Žiupsnelio džiovintų mėtų

 Gaminimo eiga:

Aitriąsias paprikas ir pomidorus užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite pamirkti bent pusvalandžiui. Jei naudosite saulėje džiovintus pomidorus aliejuje, mirkyti nereikia.

Sėklas švelniai pakepinkite sausoje kepuvėje. Sugrūskite jas piestoje arba sumalkite.

Aitriąsias paprikas ir pomidorus ištraukite iš vandens, nusausinkite (kelis šaukštus vandens pasilikite). Paprikas įpjaukite išilgai ir išimkite sėklas. Išiminėti sėklas rekomenduoju su pirštinėmis.

Į virtuvės kombainą sudėkite aitriąsias paprikas, pomidorus, grūstas ar maltas sėklas, česnaką, druską, mėtas. Viską gerai susmulkinkite. Įpilkite aliejaus, citrinos sulčių, kelis šaukštus vandens, kuriame mirkos paprikos. Padažo tirštumą reguliuokite pagal savo skonį.

Padažą laikykite šaldytuve ant viršaus užpylę šiek tiek aliejaus.

Pagaminę palikite bent 12 valandų pastovėti, kad atsiskleistų visi prieskoniai.
Harissa

Baklažanų užkandžiui reikės:

  • 2 baklažanų
  • 5 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštų Harissa padažo
  • 1 šaukšto citrinos sulčių
  • 1 šaukšto klevų sirupo
  • 130 g fetos sūrio
  • 0,5 stiklinės grietinėlės
  • 2 šaukštų skrudintų kedrinių pinijų
  • Kelių šviežių mėtų lapelių

Gaminimo eiga:

Baklažanus subadykite šakute, aptepkite 1 šaukštu alyvuogių aliejumi ir iškepkite griliuje arba iki 220C įkaitintoje orkaitėje. Kepkite kol baklažanai suminkštės, apie 30 minučių.

Baklažanus atvėsinkite, nulupkite odelę, įpjaukite išilgai ir išskleiskite kaip vėduoklę. Kiekvieną baklažaną pabarstykite 0,5 šaukštelio druskos, sudėkite į kiaurapuodį ar sietelį ir palikite kad nuvarvėtų perteklinis skystis.

Harissa sumaišykite su likusiais 4 šaukštais aliejaus, klevų sulos sirupu, citrinos sultimis.

Fetą sutrinkite su grietinėle iki vientisos kreminės konsistencijos. Tirštumą reguliuokite įpildami daugiau ar mažiau grietinėlės.

Lėkštėje paskleiskite fetos kremą, baklažanus iš visų pusių aptepkite Harissa padažu ir sudėkite ant fetos kremo. Ant viršaus sulaistykite likusį padažą, pabarstykite kedrinėmis pinijomis ir pasmulkintais mėtų lapeliais.

Jums taip pat gali patikti

No Comments

Leave a Reply