Lietuviški patiekalai/ Padažai

Naminis sviestas

Naminis sviestas

Naminis sviestas – natūralus riebalų šaltinis, kuris gaminamas iš šviežios grietinėlės. Šis sviestas turi ypatingą skonį ir tekstūrą, bei daug naudingų savybių. Naminis sviestas gali būti naudojamas gaminant įvairius patiekalus, nuo duonos gaminių iki subalansuotų sviestinių padažų.

Naminis raugintos grietinėlės sviestas nuo įprasto mums sviesto skiriasi tuo, kad sviestas gaminamas ne iš šviežios grietinėlės, o iš raugintos. Kad greičiau išrūgtų, grietinėlė rauginama natūralaus jogurto pagalba. Raugintos grietinėlės sviestas turi rūgštelės poskonį.

Naminis sviestas:

  • 1 litras 35% grietinėlės
  • 150 ml natūralaus jogurto be priedų
  • Druskos 1,5 – 2 % nuo pagaminto sviesto masės (nebūtina)

Gaminimo eiga:

Grietinėlę supilkite į indą, kuriame rauginsite. Ten pat supilkite natūralų jogurtą. Masę gerai išmaišykite, uždenkite rankšluostėliu ir palikite rūgti. Rauginti galite nuo 1,5 iki 3 parų. Išrūgusi grietinėlė turi skleisti malonų rūgštų kvapą. Rauginimo laikas priklauso nuo virtuvėje esančios šilumos, taip pat jūsų noro – ąr norėsite sviesto iš mažiau raugintos grietinėlės, ar labiau.

Išrūgusią grietinėlę plakite tol kol ji sušoks į gabaliukus. Tai reikš, kad sviestas atsiskyrė nuo pasukų. Raugintos grietinėlės sviesto privalumo dar yra tas, kad jūs gausite iš karto raugintas pasukas, ko nebus jei sviestą gaminsite iš šviežios grietinėlės. Raugintas pasukas galite išgerti – labai sveika! Gaminti iš jų sriubas, ledus, kokteilius.

Plakti rankomis nerekomenduoju – ilgai užtruks. Pasitelkite į pagalbą virtuvinį kombainą arba paprastą mikserį.

Kai sviestas atsiskirs nuo pasukų, sviestą išgriebkite į kitą dubenį. Galite pasinaudoti kiaurasamčiu mažomis skylutėmis arba perkošti per merliuką ar cepelinų audinį. Kad patogiau būtų atskirti sviestą nuo pasukų prieš plakant rekomenduoju išrūgusią grietinėlę atšaldyti šaldytuve.

Išgriebtą ar perkoštą sviestą pagniaužykite, kad taptų kamuoliukas.

Sekantis etapas sviesto išplovimas iš pasukų. Kuo geriau išplausite, tuo ilgiau neges stovėdamas šaldytuve. Procesas toks: paleiskite kriauklėje šalto vandens srovelę ir laikydami po ja sviesto gumulą gniaužykite ir plaukite tol, kol bėgantis nuo jo vanduo taps švarus.

Sviesto gamyba baigta. Galite dėti į sviestinę ir į šaldytuvą, o dar galite ir pasūdyti. Variantai yra du: išplautą sviestą tiesiog išmaišykite su druska. Maišyti galite kol druska ištirps visiškai arba palikti neištirpusius druskos kristaliukus, kurie paskui valgant maloniai traškės tarp dantų. Kitas variantas – sviestą išplakti su druska. Išplaktas sviestas bus puresnis, išėmus iš šaldytuvo lengviau tepsis. Plakite tol kol tūris padidės ir sviestas pabals, suberkite druska, toliau plakite kol druska ištirps ir įsimaišys į masę. Druską sviesto sūdymui naudokite mėgiamą: akmens, paprastą jūros, maldono, su įvairiais priedais.

Naminis sviestas šaldytuve išsilaiko savaitę laiko, tad jei pasigaminote daugiau rekomenduoju užšaldyti.
Kaip pasigaminti sviestąRaugintos grietinėlės sviestasSviesto receptas
Jums taip pat gali patikti naminis rikotos sūris

 

Komentarų nėra

Palikite komentarą

REKOMENDUOJAMI VIDEO

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI