Risotto su stirnienos širdimi, moliūgų tyre, gorgonzola ir pirmaisiais pavasariniais grybais austriškosiomis plačiataurėmis laudiškai meiliai vadinamomis gegutės bateliais. Gegutės bateliai yra menkaverčiai grybai, tačiau valgomi, skanūs ir labai dekoratyviai atrodo ant patiekalų. Auga drėgnose vietose ant senų, patrūnijusių medžių šakų.
Risotto su stirnienos širdim:
- 1 šaukšto lydyto sviesto
- 1 svogūno
- 2 skiltelių česnako
- 200 g “Arborio” ryžių
- 500 g sultinio (naudojau daržovių, bet taip pat tinka jautienos ir vištienos)
- 300 g moliūgų tyrės
- 30 g kietojo tarkuoto sūrio
- 50 g gorgonzolos sūrio
- 1 šaukšto 82 % sviesto
Taip pat reikės:
- 1 stirnos širdies (galite pakeisti 2 – 3 ėrienos širdimis)
- Lydyto sviesto kepimui
- Druskos, šviežiai maltų pipirų
- Kelių šalavijo lapelių
Taip pat reikės:
- Gero saujos nuvalytų gegutės batelių (galite keisti kitais miško grybais, kreivabudėmis arba rudaisiais pievagrybiais)
- Lydyto sviesto kepimui
- Druskos, šviežiai maltų pipirų
- Žiupsnio čiobrelių lapelių
Gaminimo eiga:
Sultinį sumaišykite su moliūgų tyre ir pašildykite.
Nuo stirnienos širdies nupjaukite riebalinę kepurėlę, perpjaukite išilgai pusiau, išpjaukite širdies raumenį jungiančias membranas ir kietesnius audinius. Turi likti tik raumuo. Širdies raumenį supjaustykite juostelėmis ir apkepkite su sviestu. Širdį kepti ilgai nereikia, nes ją galima valgyti žalią tartaro forma, rare ir medium. Perkepusi gali tapti kieta. Kepimo metu pagardinkite druska, pipirais, šalavijo lapeliais.
Gerai nuvalytus gegutės batelius trumpai apkepkite su sviestu. Kepimo metu pagardinkite druska, pipirais, čiobreliais.
Keptuvėje ištirpinkite riebalus, sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną, maišydami kepkite apie 5 minutes. Sudėkite smulkintą česnako skiltelę, kepkite dar 2 minutes. Sudėkite ryžius, maišydami kepkite 5 minutes. Supilkite vyną, sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir kepkite maišydami kol vynas susigers į ryžius.
Pamažu samtelis po samtelio supilkite sultinį. Po kiekvieno samtelio įpylimo, kepkite pamaišydami, kol sultinys susigers į ryžius, vėl pilkite samtelį sultinio ir vėl maišydami kepkite kol sultinys susigers į ryžius. Kartokite taip tol kol pabaigsite sultinį. Tai užtruks apie 20 minučių. Labai svarbu ryžių nepervirti, jie kaip ir išvirę makaronai turi būti “al dente” t.y. viduje dar likti šiek tiek kietoki. Išvirusius ryžius uždenkite dangčiu ir palikite 3 minutėms pabręsti.
Įmaišykite į ryžius sviestą, tarkuotą kietąjį sūrį, gorgonzolą, keptą stirnienos širdį ir gerai išmaišykite.
Prieš patiekiant uždėkite keptų gegutės batelių. Risotto su stirnienos širdimi kosmiškai skanus!
Jums taip pat gali patikti risotto su jautienos kaulų čiulpais ir baravykais.
Komentarų nėra