Šokoladinis pyragas su glajumi mano vaikystės favoritas. Mama ir močiutė jį kepdavo įvairių švenčių proga. Mes jį vadindavom ne šokoladiniu, o tiesiog rudu pyragu. Likęs labai šiltas ir juokingas vaikystės prisiminimas susijęs su rudu pyragu 🙂 Močiutė pagal užsakymus kepdavo tortus ir vienas iš užsakymų buvo šis pyragas. Paruoštą pyragą ji padėjo ant suolo virtuvėje ir pridengė nuo musių laikraščiu. Grįžo diedukas iš darbo ir ant jo atsisėdo 😀 Spėkit, kas labai džiaugėsi, o kas ne? 🙂 Jums taip pat gali patikti šis sodrus šokoladinis bananų keksas.
Šokoladinis pyragas:
- 3 kiaušinių
- 220 g cukraus
- 1 šaukšto kiaulienos taukų (nebūtina, tačiau prideda drėgmės ir minkštumo)
- 400 g 30 % grietinės
- 3/4 šaukštelio sodos
- 4 šaukštų kakavos
- 350 g miltų
Šokoladinis glajus:
- 220 g cukraus
- 4 šaukštų kakavos
- 50 g sviesto
- 200 g 30 % grietinės
Gaminimo eiga:
Kiaušinius plakite su cukrumi kol masė pabals ir sutirštės.
Grietinę sumaišykite su soda.
Įmaišykite grietinę ir pašildytus taukus į kiaušinių masę.
Miltus ir kakavą įsijokite į kiaušinių ir grietinės masę ir išmaišykite. Tešla bus tiršta.
Kepimo formą su skyle ištepkite sviestu, pabarstykite miltais. Sudėkite į formą tešlą. Kepkite 180 C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių arba tol kol į pyragą įsmeigtas pagaliukas bus sausas.
Iškepusį pyragą atsargiai išimkite iš formos ir atvėsinkite.
Glajui supilkite visus produktus į puodą ir maišydami kaitinkite kol masė taps vienalytė. Stenkitės labai neužvirti nes tada glajaus masė pradės lipti prie puodo dugno.
Pyragą perpjaukite išilgai pusiau. Aptepkite abi pjūvio puses glajumi ir suvožkite atgal. Likusiu glajumi aptepkite pyrago viršų. Glajų tepkite dar karštą, nes vėsdamas jis tirštėja.
Pyragą geram pusdieniui palikite susistovėti, geriausia būtų palikti per naktį, bet ne šaldytuve. Laikykite kambario temperatūroje arba jei įmanoma vėsesnėje vietoje – sandėliuke ir panašiai.
Šokoladinis pyragas su glajumi gali būti puošiamas skrudintais riešutais, valgomomis, gėlėmis, įvairiais pabarstukais, pakepintais riešutais. Puoškite pyragą dar visiškai nesustingus glajui.
Sekite bulviukose.lt Instagrame
2 Comments
Brigita
2022-06-29 at 06:58Pats skaniausias šokoladinis pyragas! Tik į vidų įdėjau apie 1 v.š. taukų girdėjau tuomet pyragas būna „šlapesnis”, bet tikiu kad ir be jų skonis būtų nuostabus. Ačiū autorei už receptą!
Laura
2022-06-29 at 08:18Ačiū! O į vidų tai į tešlą?