Virta kiaulienos blužnis – pirmą kartą ragavom šį subproduktą ir jis nuostabus, ypač kai teisingai paruoštas. Receptą pasiskolinau iš šefo Fergus Henderson, kuris šį patiekalą patiekia savo restorane St. John Londone. Skonis tarp širdies ir liežuvio, tekstūra minkšta, truputį kempiniška.
Blužnis yra limfinės ir kraujotakos sistemų dalis. Pagrindinės jos funkcijos yra kraujo valymas ir antikūnių gaminimas. Priklausomai nuo gyvulio, jos forma ir dydis skiriasi, pvz kiaulienos blužnis yra ilga ir plona, o avienos trumpa ir nedidelė. Kiaulienos, veršienos blužnis verdama arba naudojama terinų, įdarų, dešrelių gamybai, iš avienos – Italijoje gaminami sumuštiniai su balta bandele, caciocavallo sūriu ir salsa padažu.
Kiaulienos ir avienos blužnį iš karto galima kepti arba virti, nuo karvės blužnies reikia nuimti ją gaubiančią membraną. Daugiau įdomių subproduktų receptų rasite paspaudę ant aktyvios nuorodos.
Virta kiaulienos blužnis:
- Kiaulienos blužnies
- Karšto rūkymo šoninės juostelių
- Šalavijo lapelių
- Vištienos sultinio
Gaminimo eiga:
Nuo blužnies juostelių nupjaukite kabančius riebaliukus (jei jų nebus nupjovęs mėsininkas). Sudėkite ant blužnies karšto rūkymo šoninės juosteles. Ant jų uždėkite po kelis šalavijo lapelius, taip pat tinka pabarstyti čiobrelių lapeliais. Blužnies juosteles susukite į sraiges ir susmeikite mediniais pagaliukais, kad neišsiardytų. Beje kanadiečių šefė Jennifer McLagan – subproduktų profesionalė siūlo nenuimti tų riebaliukų esančių ant blužnies, o susukti kartus su jais. Sekantį kartą taip ir pabandysiu.
Blužnies sraiges užpilkite vištienos sultiniu, kad apsemtų, užvirkite ir virkite ant minimalios kaitros, kad vos virsnotų 90 minučių. Kai išvirs išjunkite kaitrą ir palikite blužnie sraiges atvėsti sultinyje.
Prieš patiekiant supjaustykite griežinėliais. Gal būtų standesnė forma, prieš patiekiant galite paslėgti kaip vyniotinius.
Komentarų nėra