Švediški kukuliai – tradicinis švediškas patiekalas žinomas visame pasaulyje ir mėgiamas lietuvių. Šį kukulių receptą atsivežiau iš vieno Stokholmo restorano, kuomet jame atlikinėjau stažuotę 🙂
Švediški kukuliai:
- 230 g maltos kiaulienos
- 230 g maltos jautienos
- 4 šaukštų smulkinto baltos duonos minkštimo
- 4 šaukštų pieno arba grietinėlės
- 1 labai smulkiai pjaustyto svogūno
- 1 kiaušinio
- Druskos
- Maltų kvapiųjų ir baltųjų pipirų
- Malto muskato riešuto
- Lydyto sviesto kepimui
Padažui reikės:
- 500 ml jautienos sultinio
- 2 šaukštų kukurūzų krakmolo
- 0,5 šaukštelio rudojo cukraus
- Druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 2 šaukštų grietinėlės
Bulvėms reikės:
- Bulvių
- Sviesto
- Grietinėlės
- Maltų baltųjų pipirų
- Druskos
Agurkams reikės:
- 1 ilgavaisio agurko
- 1 šaukštelio druskos
- 4 šaukštų smulkintų petražolių
- 200 ml vandens
- 8 šaukštų 5% stiprumo acto
- 4 šaukštų cukraus
- Maltų baltųjų pipirų
Gaminimo eiga:
Svogūnus kepinkite su sviestu kol taps skaidrūs. Atvėsinkite.
Duoną sumaišykite su pienu arba grietinėlę ir palikite pusvalandžiui, kad išbrinktų.
Sumaišykite maltą mėsą (mėsa turi būti šalta) su kepintais svogūnais, išbrinkusia duona, kiaušiniais, druska, pipirais. Pamirkykite rankas šaltame vandenyje ir suformuokite mažus kukuliukus. Iškepkite juos keptuvėje su sviestu. Iš pradžių kepkite kukulius ant didesnės kaitros, juos apvertę, kaitrą sumažinkite iki minimumo. Iškepusius kukulius laikykite šiltai.
Supilkite į keptuvę jautienos sultinio ir kukurūzų krakmolo mišinį. Virkite maišydami kelias minutes. Pagardinkite padažą druska, pipirais, grietinėle. Sudėkite į padažą kukulius ir dar šiek tiek pakaitinkite.
Bulves išvirkite sūdytame vandenyje, sugrūskite. Pagardinkite sviestu, grietinėle, maltais baltaisiais pipirais.
Agurką supjaustykite 1,5 mm storio griežinėliais. Didelėje lėkštėje susluoksniuokite griežinėlius su 1 šaukšteliu druskos. Ant agurkų uždėkite kitą lėkštę arba lentelę, ant jos ką nors sunkaus (puodą su vandeniu, knygas ir pan.). Laikykite agurkus paslėgę vieną valandą. Nupilkite susidariusį skystį. Sudėkite agurkų griežinėlius sluoksniuodami su petražolėmis į stiklinį indą. Sumaišykite vandenį su actu, cukrumi ir pipirais. Užpilkite marinatu agurkus. Laikykite šaldytuve mažiausiai vieną valandą.
Švediški kukuliai patiekiami su padažu, bulvių koše, bruknių uogiene ir pamarinuotais agurkais.
1 Comment
Inga
2015-10-28 at 07:22Atrodo žiauriai skaniai!