Korėjietiški koldūnai „Mandu” verdami garuose, vandenyje, apkepami ir paskui verdami arba kepami riebaluose.
Vieni šaltiniai rašo, kad į Korėją koldūnus atvežė mongolai 14 amžiuje, kiti, kad jie atkeliavo Šilko keliu. Koldūnų forma ir įdarai priklauso nuo regionų, kuriame jie gaminami 🙂
Daugiau kimči receptų.
Tešlai reikės:
- 350 g miltų
- 200 – 240 ml vandens
- Gudravau ir naudojau pirktinius šaldytus „Gyoza“ koldūnų tešlos lakštelius 🙂 Vienam pakeliui tešlos lakštelių reikėjo dvigubos normos įdaro. Dabar surašysiu viengubą normą, kaip knygoje.
Įdarui reikės:
- 250 g maltos riebesnės kiaulienos (maždaug 4 dalys mėsos ir 1 dalis lašinių)
- 20 g smulkiai pjaustytos poro baltosios dalies
- 1 šaukšto tarkuoto imbiero
- 40 g smulkiai pjaustyto svogūno
- 30 g smulkiai pjaustyto ir verdančiame vandenyje nublanširuoto kopūsto
- 50 g kimči (stenkitės nugręžti nuo kimči kiek įmanoma daugiau skysčio, kad įdaras nesigautų skystas)
- 1 šaukšto skrudintų sezamo sėklų
- Druskos, šviežiai maltų pipirų
Padažui reikės:
- 3 šaukštų sojos padažo
- 0,5 šaukšto skrudintų sezamų sėklų aliejaus
- Šlakelio ryžių acto
Gaminimo eiga:
Įdarui sumaišykite visus išvardintus produktus.
Jei gaminsite patys tešlą: iš miltų ir vandens užminkykite tolygią ir elastingą tešlą. Pabrandinkite valandą šaldytuve. Tešlą padalinkite į 6 – 8 dalis, padarykite iš jų volelius. Juos supjaustykite maždaug 2 cm ilgio gabaliukais. Kiekvieną gabaliuką iškočiokite į apskritimą, uždėkite įdaro ir užlakstykite kraštelius. Nepadauginkite kočiojant miltų, nes paskui sunkiai sulips tešlos krašteliai (taip rašo knygoje).
Jei gaminsite iš pirktinės tešlos kaip aš: tešlą atšildykite per naktį šaldytuve. Dėkite ant delno tešlos apskritimą, o į jo vidurį arbatinį šaukštelį įdaro. Aptepkite tešlos kraštus trupučiu vandens. Sulenkite tešlos lapelius per vidurį ir užspausdami kraštus suformuokite pusmėnulį. Kaip gražiai užlankstyti koldūnus rasite panaršę Youtube kanale. Kol gaminsite koldūnus, tešlą visą laiką laikykite uždengę drėgnu rankšluostėliu, kad nedžiūtų antraip ji lūžinės. Koldūnus dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardelę.
Originaliame recepta, koldūnus virė pasūdytame vandenyje. Aš dariau taip: keptuvėje įkaitinkite truputį aliejaus. Pridėkite į keptuvę koldūnų tiek kiek tilps, palikdami tarp jų mažus tarpus, ir kepkite kol koldūnų dugneliai gražiai apskrus (vartyti nereikia). Įpilkite į keptuvę 3 mm vandens ir uždengę keptuvę dangčiu, troškinkite ant mažos kaitros 6 minutes arba tol kol matysite kad jie išvirė. Jei troškinant pritrūksite vandens, įpilkite šlakelį.
Prieš patiekiant pabarstykite koldūnus svogūnų laškais.
Padažui sumaišykite visus išvardintus ingredientus. Merkite į jį „Mandu” ir skanaukite 🙂
Korėjietiški koldūnai „Mandu” receptas iš 4 korėjiečių gyvenančių Švedijoje receptą, surašytą jų išleistoje knygoje „Kimchi. Essential recipes of the Korean kitchen”. Nuostabi knyga, jei esat kimči fanas – nusipirkite 🙂
Sekite bulviukose.lt Instagrame.
Komentarų nėra