Jautienos kaulų sultinio padažas – gravy – tinka ne tik jautienos, bet ir vištienos, kiaulienos kepsniams, liežuviams ir kitiems keptiems subroduktams pagardinti. Taip pat jis labai geras pagrindas įvairiems sudėtingesniems padažams.
Reikės:
Didelio puodo, jautienos kaulų ir šiek tiek jautienos mėsos (pavyzdžiui kulninės ar kokios kitos nebrangios mėsos). Pas mane kameroje buvo likęs ėriuko kaulas, jei turite vištienos kelis kaulus, taip pat galite įdėti. Taip pat reikės šakninių daržovių. Šaldytuvo stalčiuje susiraskite visokius daržovių likučius: tinka poras, paprika, pomidoras, pievagrybiai, saliero stiebai. Pasiruoškite taip pat kelias česnako skilteles, gal dar turėsite petražolių ar kitų prieskoninių šakelių? Irgi puikiai tiks! Labai geras būdas sunaudoti likučius. Jei turite pomidorų pastos, taip pat galite įdėti kelis šauktštus. Bus sodresnė spalva. Tik prieš dedant į puodą ją reikės pakepinti su šlakeliu aliejaus. Tai galite padaryti pačiame puode, kuriame ir virsite.
Į kepimo skardą pridėkite jautienos kaulų ir mėsos, įdėkite kokias 3 morkas, 4 svogūnus, 0,5 didelės saliero galvos. Skardą su kaulais ir šakninėmis daržovėmis dėkite į iki 200C įkaitintą orkaitę ir kepkite kol gražiai apskrus. Užtruks apie valandą. Štai taip atrodo gražiai apkepę kaulai su daržovėmis.
Virimas:
Pasiruoškite puodą. Sudėkite keptus kaulus su šakninėmis daržovėmis, kitas pasiruoštas daržoves, įpilkite šalto vandens, kad apsemtų ir užvirkite. Užvirus nugraibykite susidariusias putas, įdėkite keletą lauro lapelių, pipirų grūdelių, sumažinkite kaitrą iki minimumo, puodą uždenkite ir palikite virti 3 paras. Nakčiai puodą išjunkite dėl saugumo, ryte vėl užvirkite, sumažinkite kaitrą iki minimumo ir taip 3 dienas. Paskutinį vakarą sultinį perkoškite. Galite košimą pasilikti kitam rytui, nes dar užtruks kol jį nugarinsit. Nugraibykite kiek įmanoma ant sultinio paviršiaus plūduriuojančius riebalus.
Po trijų parų virimo.Perkoštas sultinys.
Štai kaip nuvirė kaulas per 3 paras.
Garinimas:
Dabar reikės garinti. Įjunkite maksimalią kaitrą ir virkite kol liks maždaug litras – pusantro tiršto sodraus sultinio. Perpilkite jį į dubenėlį. Atvėsinkite kambario temperatūroje ir įdėkite į šaldytuvą, kad galutinai atšaltų. Aš palieku šaldytuve per naktį. Išėmę, iš šaldytuvo pamatysite sustingusią stangrią želė. Nuimkite nuo viršaus likusius riebalus ir išveskite iš indo. Štai kaip atrodo sustingęs jautienos kaulų sultinio padažas – gravy.Dabar jau galima susipjaustytį į gabaliukus. Dalinu į 16 dalių. Vieno gabalėlio man užtenka dviems kepsniams.
Suvyniokite į maistinę plėvelę ir užšaldykite.
Kai jau norėsite išsivirti padažo, išsiimkite iš šaldiklio kiek reikia paruoštukų, įdėkite į puodelį, įpilkite šlakelį vandens, alkoholio ar grietinėlės ir kaitinkite kol užvirs. Virkite iki norimos konsistencijos. Man patinka virti tol kol padažas pasidaro glazūros tirštumo. Jo gaunasi nedaug, vos po kelis šaukštus kepsniui, bet tikrai tiek užtenka, nes jis tikra skonio bomba.
Dar maža paslaptėlė. Į jau gatavą padažą, įmeskite gabalėlį sviesto ir išmaišykite. Kaitinti jau negalima! Padažas taps aksomine emulsija.
Sekite bulviukose.lt Instagrame.
Komentarų nėra