Jogurtinis paplotėlis su sūdyta lašiša pagardintas kreminio sūrio užtepu, saldžiarūgščiai marinuotais svogūnais, agurkais ir kiaušiniu marškinėliuose.
Paplotėliui:
- 1 stiklinės miltų
- apypilnės stiklinės graikiško jogurto
- 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
- 0,5 šaukštelio druskos
Užtepui:
- 200 g kreminio sūrio
- 1 nutarkuotos citrinos žievelės
- 1 šaukšto citrinos sulčių
- 1 šaukšto smulkintų petražolių arba krapų
- 2 smulkintų skiltelių česnako
Sūdytai lašišai:
- lašišos filė (druskos ir cukraus kiekį rašysių skirtą vienam kilogramui lašišos)
- 70 g druskos
- 40 g druskos
- saujelės krapų
- 1 šaukštelio pipirų grūdeliais
- šlakelio brendžio (nebūtina)
Marinuotiems svogūnams:
- 4 raudonų svogūnų
- 140 g vandens
- 140 g balto vyno acto 6%
- 65 g cukraus
- 30 g druskos
- kelių pipirų grūdeliais
- kelių šakelių čiobrelių arba šalavijų
Taip pat reikės:
- 2 šviežių agurkų
- 2 kiaušinių
Gaminimo eiga:
Lašišos filė nuvalykite rankšluostiniu popieriumi, ištraukite specialiomis žnyplėmis arba pincetu likusius kaulelius. Druską sumaišykite su cukrumi. Į indo apačią suberkite pusę druskos ir cukraus mišinio, dėkite lašišą odele žemyn. Ant viršaus pašlakstykite brendžio, uždėkite krapus, pipirus, suberkite likusį mišinį. Indą su lašiša uždenkite ir padėkite į šaldytuvą nakčiai. Ryte lašišos filė apverskite ir palikite sūdytis parai laiko. Po paros jau galima valgyti.
Paplotėliams miltus sumaišykite su druska, kepimo milteliais. Supilkite jogurtą ir užminkykite tešlą. Tešlą padalinkite į dvi dalis, iškočiokite keptuvės dydžio (kepiau 28 cm diametro keptuvėje) paplotėlius ir iškepkite sausoje įkaitintoje keptuvėje. Tiesiog dėkite vieną paplotį į keptuvę, kai apskrus apačia apverskite ir pabaikite kept. Paplotėlius galite daryti įvairaus dydžio.
Užtepui sumaišykite kreminį sūrį, su citrinos žievele, sultimis, petražolėmis arba krapais česnaku.
Marinuotiems svogūnams svogūnus nulupkite ir supjaustykite žiedais ar pusžiedžiais. Marinatui skirtus produktus – vandenį, actą, cukrų, druską, pipirų grūdelius supilkite į puodą ir užvirkite. Tik užvirus sudėkite pjaustytus svogūnus, žoleles. Pakaitinkite marinatą su svogūnais kol pradės kilti smulkūs burbuliukai, išjunkite ir atidėkite, kad atvėstų. Šį marinatą galite naudoti įvairioms daržovėms marinuoti – čili pipirams, kalafijorams, pankoliams ir pan. Beje suvalgius daržoves, marinato neišpilkite, jį galite naudoti kelis kartus. Užmarinuotos daržovės marinate šaldytuve gali stovėti dvi savaitės ir ilgiau.
Agurkus supjaustykite plonais griežinėliais ir užpilkite atvėsusiu marinatu nuo svogūnų. Palikite pasimarinuoti bent valandai.
Kiaušiniams virti užkaiskite vandenį, įpilkite į jį šiek tiek druskos, šlakelį acto ir užvirkite. Sumažinkite kaitrą, suleiskite kiaušinius be lukšto ir virkite 3-4 minutes. Kad būtų patogiau, galite kiaušinį įmušti į mažą indelį ir iš indelio staigiu judesiu įleisti į verdantį vandenį. Kuo šviežesni bus kiaušiniai, tuo gražiau išvirs. Kuo senesni kiaušiniai, tuo labiau išsidraiko baltymas vandenyje.
Ant paplotėlių užtepkite kreminio sūrio užtepo, sudėkite sūdytos lašišos juosteles, marinuotų svogūnų, agurkų, uždėkite marškinėliuose virtus kiaušinius. Papuoškite žolelėmis.
Jogurtinis paplotėlis su sūdyta lašiša puikus patiekalas tinkantis vėlyviems pusryčiams, pietums ir vakarienei.
Komentarų nėra