Virta lydeka – pagal originalų švedišką receptą virti reikėtų menkę, patiekti su tarkuotais krienais, marškinėliuose virtais kiaušiniais, mažomis virtomis krevetėmis ir tirpintu sviestu. Bet pabandžiau taip paruošti lietuvišką žuvį ir labai patiko.
Virta lydeka:
- 1 l vandens
- 100 ml baltojo sauso vyno
- Druskos
- 50 g sviesto
- 10 baltų pipirų grūdelių
- 2 traiškytų česnako skiltelių
- Lydekos filė (galite virti kitą savo mėgiamą žuvį)
Gaminimo eiga:
Į puodą supilkite vandenį, vyną, sudėkite druską, sviestą, pipirus, česnakus. Užvirkite ir pavirkite kelias minutes. Sudėkite žuvį ir virkite, kol ji išvirs. Stenkitės nepervirti. Jeigu turite termometrą, žuvies vidinė temperatūra turi būti 38 °C. Patikrinti, ar žuvis išvirusi, galite ir kitu būdu: įsmeikite į žuvies gabaliuką medinį pagaliuką, šiek tiek palaikykite, greitai ištraukite ir pridėkite prie lupų. Jei pagaliuko galas šiltas – žuvis išvirusi.
Patiekite su kiaušiniu marškinėliuose, tirpintu sviestu ir su sviestu apkeptais blanširuotais brokoliais (sudėjus į verdantį sūdytą vandenį, pavirkite nuo užvirimo 10 sekundžių ir perplaukite šaltu vandeniu).
Jei norite žuvį ilgiau išlaikyti šviežią, palaikykite ją 10 % druskos tirpale. Ploną žuvies filė laikykite 7 minutes, storą – 15 minučių. Vėliau termiškai ją apdorojant papildomai sūdyti nereikės.
Šaltinis: Gerdvilas
Komentarų nėra