Aukso fondas/ Grybai/ Mėsa

Karštas sumuštinis su kiaulienos smegenimis ir baravykais

Manau daug kas turite ar mamos ir močiutės turėjo V. Varnienės iš rusų kalbos verstą ir receptais papildytą E.Malachovec knygą “Didžioji virėja – 3242 valgių receptai”. Parašyta smagia senovine kalba, produktų svoriai surašyti svarais ir labai daug receptų su subproduktais 🙂 Pirma kartą ši knyga išleista 1936 metais 3200 egz. tiražu Klaipėdoje. O dauguma turbūt turime antrąjį šios knygos 1990 metų fotografuotą leidimą.

Reikės:

  • 2 kvietinio raugo duonos riekių (galite naudoti savo mėgiamą duoną)
  • Sviesto kepimui
  • 1 skiltelės česnako

Taip pat reikės:

  • 1 šaukštelio miltų
  • 1 šaukštelio sviesto
  • 0,5 stiklinės sultinio, kuriame virė smegenys (galite naudoti vištienos, kiaulienos sultinius)
  • ¾ stiklinės smulkintų baravykų
  • Druskos, šviežiai maltų pipirų
  • Žiupsnis smulkintų petražolių
  • 1 stiklinės smulkintų virtų kiaulienos smegenų
  • 1 šaukšto smulkintų svogūnų laiškų
  • 2 plonų sviesto griežinėlių

Virtoms smegenims reikės:

  • Gabaliuko poro
  • Saliero stiebo
  • Citrinos žievelės drožlės
  • Česnako skiltelės
  • Čiobrelio šakelės
  • Žiupsnelio pankolio sėklų
  • Lauro lapo
  • Kelių juodųjų pipirų grūdelių
  • Druskos

Gaminimo eiga:

Kiaulių smegenis perplaukite šaltu vandeniu, užmerkite ir laikykite šaldytuve kelias valandas. Išmirkusias dar kartą perplaukite. Patikrinkite ar neliko kaulų skeveldrų.

Į puodą su vandeniu įdėkite po gabaliuką poro, saliero stiebo, citrinos žievelės, česnako skiltelę, čiobrelio šakelę, lauro lapą, žiupsnelį pankolio sėklų, kelis juodųjų pipirų grūdelius, įberkite druskos. Labai daug daržovių į sultinį nepridėkite, kad smegenys nesigautų daržovių skonio 🙂 Sultinį užvirkite, pavirkite 10 minučių. Sudėkite smegenis ir virkite ant silpniausios kaitros, kad vos virsnotu ape 10 minučių. Smegenis išimkite ir atvėsinkite. Virtas smegenis galima užsišaldyti.

Duonos riekes pakepinkite keptuvėje su sviestu iš abiejų pusių iki auksinės spalvos. Įtrinkite vieną pusę česnako skiltele.

Nedideliame puodelyje ištirpinkite sviestą, sudėkite miltus ir kepkite maišydami kol pakvips. Sudėkite baravykus. Kaitinkite ant mažos kaitros maišydami kol baravykai paleis sultis ir jos nugaruos. Turi būti tiršta masė. Pagardinkite druska, pipirais, petražolėmis.

Ant duonos riekių sudėkite smulkintas smegenis, ant viršaus baravykų padažą, užbarstykite svogūnų laiškais, ant viršaus uždėkite po riekelę sviesto. Kepkite iki 180C įkaitintoje orkaitėje 15 minučių.

Kvietinio raugo duonos ir baravykų sumuštinisKvietinio raugo duona su smegenimisKvietinio raugo duonos ir smegenų sumuštinisSumuštinis su kiaulienos smegenimisDidžioji virėja

Jums taip pat gali patikti

No Comments

Leave a Reply