Naudingos idėjos/ Aukso fondas/ Desertų receptai

Naminiai ledai

Naminiai ledai

Naminiai ledai pasižymi geresniu skoniu, sveikesne sudėtimi ir mažesne kaina nei pirktiniai. Tai puikus būdas ne tik atsigaivinti karštą dieną, nustebinti šeimą ir draugus bet ir pademonstruoti savo kūrybiškumą kuriant naminių ledų receptus.

Naminių ledų privalumai prieš pirktinius:

  • Kokybė – gamindami namuose žinosite iš ko ledai pagaminti. Naudokite šviežius, aukštos kokybės produktus, kad sukurtumėte unikalų ir nepakartojamą skonį.
  • Sveikesnis pasirinkimas – galite sumažinti cukraus, riebalų ir dirbtinių priedų kiekį, naudodami natūralius ingredientus. Vietoj cukraus naudokite medų, klevų sirupą, datulių ar vaisių tyrę, o riebalų kiekį reguliuokite pasirinkdami liesą pieną ar grietinėlę. Karvės pieno produktus galite keisti augaliniais.
  • Įvairovė – namuose galite gaminti įvairiausių skonių ledus, kurių nerasite parduotuvėse. Eksperimentuokite su vaisiais, uogomis, šokoladu, riešutais, prieskoniais ir sukurkite savo firminius ledus.
  • Mažiau kenksmingų medžiagų – naminiuose leduose nėra konservantų, stabilizatorių, dažiklių ir kitų dirbtinių priedų, kurie gali būti kenksmingi sveikatai.
  • Tvarumas – gaminant namuose sumažinsite plastiko pakuočių kiekį. Naudokite daugkartinius indus ir formas ledams laikyti ir patiekti.
  • Sutaupysite – namuose gaminti ledus paprastai pigiau nei pirkti parduotuvėje. Ingredientai yra lengvai prieinami ir nebrangūs, o vienos porcijos kaina bus žymiai mažesnė.
  • Smagu gaminti – ledų gaminimas namuose gali tapti smagiu užsiėmimu visai šeimai. Įtraukite vaikus į ingredientų maišymą, skonių degustavimą ir ledų dekoravimą.

Patarimai gaminant naminius ledus su ledų aparatu:

Mano žemiau surašytų receptų nelaikykite taisyklėmis, vienas kitas gramas šen ar ten nieko nepakeis. Gali būti skirtingų talpų ledų gaminimo aparatai, tad jei vadovaudamiesi mano receptais įdėsite 50 g mažiau grietinėlės ar keliais šaukštais daugiau saldiklio, nes saldžiau mėgstat, nieko blogo neatsitiks. Taip pat kaitaliokite uogų ir vaisių rūšis, karvės pieną keiskite augaliniu ir t.t. Svarbiausia, kad ta galutinė masė, kurią dėsite į ledų aparatą jums būtų labai skani.

Šių ledų receptai skirti ledų gaminimo aparatams. Jei mėgstate ledus ir norite jų sveikesnių, tikrai verta į ją investuoti. Aš ledų aparatą turiu jau tris metus ir naudoju ne tik vasarą, bet ir žiemą. Mano ledų aparatas vadinasi Caso, tačiau neabejoju, kad ir kitų gamintojų yra gerų variantų.

Dekstrozė (gliukozė) mano receptuose padeda ledams šąlant nesušalti į kietus ledo gabalus. Skirtumą galima pajusti kandant sušalusį ledą. Be dekstrozės atkąsite sunkiai, su ja – žymiai lengviau. 1 litrui ledų masės naudoju 1 kupiną šaukštą dekstrozės. Tačiau jei nenorite galite jos nedėti.

Guaro derva (guma) duoda tokį smooth jausmą, elastingumą. Iš principo guaro derva yra tirštiklis. Kaip matysite jos reikia labai mažai, vienam litrui ant šaukštelio galo. Dėmesio, jei įdėsite per daug, masė taip sutirštės, kad ledų aparato mentelė nesugebės jos pasukti. Teko patirti šitą įvykį 🙂 Guaro derva yra natūralus produktas gaminamas iš augalo, kuris vadinasi Kampuotoji pupenė, todėl bijoti nereiktų.

Gal jus nustebins, kad dedu druską. Druska subalansuoja skonius. Bet jei nenorite, galite jos nedėti.

Cukrų ar kitus saldiklius koreguokite pagal savo skonį. Turėkite omeny, kad ledams sušalus saldumo sumažėja, tad visada saldinkite truputį daugiau nei norisi.

Jei neturite ledų gaminimo aparato – rekomenduoju pasigaminti itališkus Semifreddo ledus (receptai žemiau). Taip pat esu įdėjusi šokoladinių naminių ledų receptą be ledų gaminimo aparato (receptas žemiau). Viskas ten gerai, bet dabar kai turiu ledų aparatą tai tie plakimai kas kažkiek laiko atrodo tikras vargelis :). Beje šį receptas laisvai tinka aparatui.

Kiek nesuvalgom ledų, sudedu į formeles ir užšaldau. Formeles naudoju silikonines. Jų galite rasti e-parduotuvėse.

Naminiai ledai su ledų aparatu:

 

Slyvų naminiai ledai:

  • 400 g 35 % grietinėlės
  • 200 g riebaus pieno
  • 1.5 – 2 stiklinių virtų slyvų. Slyvas užpilkite vandeniu ir virkite kol atsiskirs kauliukai ir masė sutirštės. Kauliukus išrinkite.
  • 1 šaukšto dekstrozės
  • 1/5 šaukštelio guaro dervos
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • 4 – 5 šaukštų kondensuoto pieno (arba daugiau jei norisi saldžiau)

Gaminimo eiga:

Virtas slyvas, pieną, grietinėlę, dekstrozę, guaro dervą, vanilinį cukrų, kondensuotą pieną sudėkite į smulkintuvą ir trinkite iki vientisos masės. Perkoškite per sietelį. Atvėsinkite. Masę supilkite į ledų aparatą.

Bananiniai naminiai ledai:

  • 6 sunokę bananai
  • Keli šaukštai graikinio jogurto
  • 250 ml 35% grietinėlės
  • 5 šaukštų klevų sulos sirupo
  • 1 šaukšto dekstrozės
  • 0,5 citrinos sulčių
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • Mažo žiupsnelio druskos

Gaminimo eiga:

Ingredientus sudėkite į smulkintuvą ir trinkite iki vientisos masės. Perkoškite per sietelį. Atvėsinkite. Masę supilkite į ledų aparatą.

Pasukų ir apelsinų ledai:

  • 500 ml 35% grietinėlės
  • 500 ml raugintų pasukų
  • 2 šaukštelių tarkuotos apelsino žievelės
  • 5 šaukštų cukraus
  • 1 šaukšto dekstrozės
  • Mažo žiupsnelio druskos
  • 5 kiaušinio trynių
  • 1 stiklinės apelsinų sulčių
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus

Gaminimo eiga:

Grietinėlę, pasukas, 3 šaukštus cukraus, dekstrozę ir apelsino žievelę užvirkite. Trynius paplakite su 2 šaukštais cukraus ir vaniliniu cukrumi. Į trynius plona srovele plakant supilkite karštą grietinėlės mišinį. Trynių masę nuolat maišydami pakaitinkite ant minimalios kaitros kol sutirštės arba tol kol masė tolygiai dengs išorinę šaukšto pusę. Neužvirkite! Nes antraip turėsite saldžią kiaušinienę. Jei turite maistinį termometrą, kaitinkite iki 76C. Į trynių masę supilkite apelsinų sultis. Perkoškite. Atvėsinkite. Masę supilkite į ledų aparatą.

Obuoliniai naminiai ledai:

  • 500 g smulkintų obuolių (be odelės ir sėklų)
  • 3 šaukštų cukraus
  • 1 šaukštelio cinamono
  • 0,5 citrinos sulčių
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • Mažo žiupsnelio druskos
  • 0,5 stiklinės vandens
  • 300 ml nesaldaus kondensuoto pieno
  • 200 ml 35% grietinėlės
  • 200 ml riebaus pieno
  • 1 šaukšto dekstrozės
  • 1 šaukšto klevų sulos sirupo

Gaminimo eiga:

Iš obuolių, cukraus, cinamono, citrinos sulčių, vanilinio cukraus ir vandens išvirkite tirštą tyrę. Sumaišykite ją su kondesuotu pienu grietinėle, pinu, dekstroze, klevų sulos sirupu. Masę sutrinkite iki vientisos masės. Perkoškite per sietelį. Atvėsinkite. Masę supilkite į ledų aparatą.

Kokosiniai ledai:

  • 400 g 35% grietinėlės
  • 150 g riebaus pieno
  • 3 šaukštų saldaus kondensuoto pieno
  • 250 ml 18% kokosų pieno
  • 75 g kokosų drožlių
  • 1 šaukšto dekstrozės
  • Mažo žiupsnelio druskos
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus

Gaminimo eiga:

Visus ingredientus sudėkite į puodą, užvirkite, atvėsinkite, sutrinkite smulkintuvu ir perkoškite per sietelį. Atvėsinkite. Masę supilkite į ledų aparatą.

Keptų bananų naminiai ledai:

  • 3 sunokusių bananų
  • 60 g rudojo cukraus
  • 1 šaukšto sviesto
  • 500 ml riebaus pieno
  • 2 šaukštų saldaus kondensuoto pieno
  • 1 šaukšto dekstrozės
  • 1 kupino šaukšto maskarponės
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • Šlakelio citrinos sulčių
  • Mažo žiupsnelio druskos

Gaminimo eiga:

Supjaustytus bananus sudėkite į kepimo formelę kartu su cukrumi, sviestu ir kepkite iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių vis pamaišant. Bananų masę atvėsinkite, suplakite smulkintuvu kartu su likusiais ingredientais, perkoškite per sietelį ir sudėkite į ledų aparatą.

Gaivūs avietiniai naminiai ledai:

  • 400 g aviečių
  • 200 g riebaus pieno
  • 500 g 35% grietinėlės
  • 1 šaukštelio vanilinio cukraus
  • Mažo žiupsnelio druskos
  • 60 g saldaus kondensuoto kokosų pieno (tinka ir karvės pieno kondensuotas)
  • 3 šaukšto rudojo cukraus
  • 1 šaukšto desktrozės

Gaminimo eiga:

Avietes ir pieną supilkite į smulkintuvą ir sutrinkite. Perkoškite. Į puodą supilkite grietinėlę, kondensuotą pieną, rudąjį cukrų, vanilinių cukrų, dekstrozę. Pašildykite maišydami, kad cukrus ištirptų. Sumaišykite grietinėlės ir aviečių mases, atvėsinkite ir sudėkite į ledų aparatą.
Ledų receptas

Naminiai ledai be aparato

Pistacijų Semifreddo

Semifreddo yra itališkas desertas, kurio pavadinimas išvertus reiškia „pusiau šaltas“ arba „pusiau atšaldytas“. Tai kreminis ir šaldytas desertas, kurio tekstūra yra kažkas tarp tarp ledų ir mousse. Semifreddo gaminamas iš grietinėlės, kiaušinių trynių ir cukraus, kurie sumaišomi su įvairiais priedais, tokiais kaip vaisiai, šokoladas ar riešutai. Jis dažnai patiekiamas kaip gaivus, saldus desertas, ypač karštomis dienomis arba specialioms progoms. Receptą rasite čia.Pistacijų semifreddo

Šokoladiniai ledai – Semifreddo al cioccolato

Šie šokoladiniai ledai gaunasi riebūs ir minkšti, su intensyviu šokolado skoniu. Jei pageidaujate, galite papildyti juos savo mėgstamais ingredientais, tokiais kaip brendis, riešutai ar razinos. Receptą rasite čia.
Šokoladiniai ledai semifreddo

Semifreddo su migdolais ir karamele

Naminiai ledai su migdolais ir karamele yra nuostabus desertas, kuris sujungia saldžią karamelę su traškiais migdolais ir kremiška grietinėle. Šis receptas yra puikus pasirinkimas, jei norite pasimėgauti gaiviu ir aromatinga ledų skoniu. Receptą rasite čia.Semifreddo su migdolais ir karamele

Šokoladiniai ledai be aparato

Kremiški, riebūs, intensyvaus šokolado skonio, puikios tekstūros, paruošiami be ledų aparato. Receptą rasite čia.Šokoladiniai naminiai ledai

Norėdami sužinoti daugiau apie mane ir mano gaminamą maistą apsilankykite bulviukose.lt Instagram puslapyje.

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Komentarų nėra

Palikite komentarą

REKOMENDUOJAMI VIDEO

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI