Salierų druska – pikantiškas pagardas, turintis umami skonį. Labai ją mėgstu. Visą laiką darausi ją pati, juo labiau, kad savo gamybos man skanesnė, nei pirktinė, nors šiek tiek ir užtrunka pasidaryti. Salierų druską galimą daryti iš salierų sėklų, saliero gumbo ir saliero lapų. Aš gaminu ir iš gumbo, ir iš lapų. Iš gumbo pagaminta druska švelnesnė, iš – lapų stipresnio skonio ir aromato, labai gražios žalios spalvos.
Kur galima naudoti salierų druskas:
Kiaušinių patiekalams – pagardinkite salierų druska omletus ar plaktus kiaušinius, suteiks jiems gilesnio skonio.
Bulviniams – puikiai dera su bulvėmis, ypač bulvių koše ar keptomis bulvėmis.
Sriuboms – pomidorų sriubai ši druska suteiks papildomo gylio, taip pat puikiai tiks daržovių sriuboms, ypač toms, kuriose yra šakninių daržovių.
Troškiniams – bet kokie mėsos ar daržovių troškiniai taps aromatingesni su salierų druska.
Padažams – pridėkite šiek tiek salierų druskos į paprastą alyvuogių aliejaus ir citrinų ar acto mišinį – gausit gardų padažą daržovių salotoms. Maišykite ją su graikiniu jogurtu, česnaku ir šlakeliu citrinos sulčių ar žievelės – puikiai tiks su žuvimi ar daržovėmis. Į tradicinį lietuvišką sviesto – grietinės padažą įberkite salierų druskos, pamatysit kaip skanu!
Jūros gėrybių, žuvies patiekalams – naudokite salierų druską kaip prieskonį žuvies kepimo metu – šis derinys ypač tinka baltai žuviai, lašišai ar net krevetėms.
Kitiems patiekalams – įberkite į mėsainio, kotletų ar koldūnų įdaro faršą, kad suteiktumėt naujų skonių. Salierų druska suteiks malonaus skonio tuno ar vištienos salotoms su majonezu.
Salierų druska iš gumbo:
- 1,5 stiklinės druskos
- 450 g nulupto saliero gumbo
Gamybos eiga:
Saliero gumbą sutarkuokite mandolinos tipo tarka plonais šiaudeliais. Tarkuotą saliero gumbą gerai sumaišykite su druska, sudėkite masę į indą su dangčiu ir padėkite į šaldytuvą 3 paroms.
Įkaitinkite orkaitę iki 90 C temperatūros. Salierų – druskos mišinį paskleiskite ant kepimo skardos. Džiovinkite orkaitėje 2 – 3 valandas arba kol saliero gumbo šiaudeliai taps labai sausi ir traškūs. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
Mišinį sumalkite dalimis prieskonių malūnėlyje arba visus iš karto virtuvės kombaine. Salierų druską laikykite hermetiškame inde.
Recepto šaltinis: Fergus Henderson knyga „The Complete Nose to Tail: A Kind of British Cooking:
Salierų druska iš lapų :
- Salierų lapų (nuskabytų nuo lapkočių)
- Druskos
Gamybos eiga:
Salierų lapus išdžiovinkite džiovyklėje arba orkaitėje. Išdžiuvusius lapus sumalkite virtuvės kombainu. Ant sumaltų lapų į virtuvės kombaino indą suberkite norimą druskos kiekį ir dar kartą permalkite kol masė taps vientisa. Druskos kiekį reguliuokite individualiai pagal skonį. Aš naudoju santykiu 1:1.
Norėdami sužinoti daugiau apie mane ir mano gaminamą maistą apsilankykite bulviukose.lt Instagram puslapyje.
Komentarų nėra