Kepta žuvis orkaitėje – tobulas būdas greitai bei lengvai pagaminti, aromatingą, sveiką patiekalą. Aš naudojau plačiakakčio filė, tačiau taip pat tinka – karpio, lašišos, upėtakio, šamo filė. Daržoves galite naudoti tiesiog tokias kokias turite šaldytuve – tinka morkos, saldžiosios paprikos, kopūstas, bulvės, moliūgas, baklažanai, šparagai. Tik turėkite omenyje, kad bulves geriau dėti apvirtas, kad spėtų iškepti.
Kepta žuvis orkaitėje:
- 1 plačiakakčio filė. Apie 800 g.
- Druskos, šviežiai maltų pipirų
- 1 poro baltosios dalies
- Pusę nedidelės cukinijos
- 2 – 3 vidutinių pomidorų
- 2 skiltelių česnako
- Keliu čiobrelių šakelių
- Šlakelio alyvuogių aliejaus
- Gabaliuko sviesto
- 2 šaukštų smulkintų petražolių
- 0,5 citrinos
Gaminimo eiga:
Įkaitinkite orkaitę iki 220°C.
Paruoškite daržoves. Poro baltąją dalį supjaustykite piršto storio griežinėliais. Cukiniją taip pat ir kiekvieną griežinėlį padalinkite dar į keturias dalis. Pomidorus pasmulkinkite panašaus dydžio gabalėliais kaip cukiniją. Česako skilteles supjaustykite griežinėliais. Paruoštas daržoves išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska, šviežiai maltais pipirais ir čiobrelių šakelėmis.
Kepkite daržoves orkaitėje 15 minučių, kad jos suminkštėtų ir išleistų sultis.
Kol daržovės kepa, pasiruoškite žuvį. Pasirinktą filė pabarstykite druska, šviežiai maltais pipirais.
Daržovėms apkepus, išimkite skardą su jomis iš orkaitės, uždėkite ant jų žuvies filė. Ant filė sudėkite kubeliai pjaustyto sviesto gabaliukus. Užberkite smulkintas petražoles. Kepimo formą dėkite atgal į orkaitę ir kepkite dar apie 20 minučių.
Ar žuvis tikrai iškepusi galima labai lengvai patikrinti mediniu pagaliuku (pvz. dantų krapštuku). Smeikite pagaliuką į storiausią žuvies filė vietą. Pagaliukas turi lengvai lįsti, kaip per minkštą sviestą. Jei lendant pagaliukui jis kažkur kliūna, vadinasi dar reikia žuvį pakepti. Pakepkite 5 minutes ir vėl tikrinkite. Jei žuvies filė bus mažesnė nei 800 g, kepkite trumpiau. Kiek tas trumpiau irgi sunku pasakyti, tiesiog po 10 minučių pradėkite tikrinti mediniu pagaliuku ar iškepusi.
Iškepusia žuvį apšlakstykite citrinos sultimis.
Žuvį patiekiau su žolelių pesto padažu. Išvardinsiu kelias padažų idėjas prie keptos žuvies.
-
Citrininis sviesto padažas. Ištirpinkite sviestą, įspauskite šviežios citrinos sulčių ir pridėkite kapotų petražolių.
-
Česnakinis grietinėlės padažas. Grietinėlę pakaitinkite su smulkintu česnaku ir čiobreliais, kol ji sutirštės. Pagardinkite druska ir pipiraais.
-
Tzatziki – jogurtinis padažas su šviežiais agurkais.
-
Kaparėlių ir citrinos sulčių padažas – sumaišykite kaparėlius su citrinos sultimis, alyvuogių aliejumi ir šiek tiek pipirų.
Komentarų nėra