Bulviniai vėdarai – lietuviškas klasika. Tradicinis skerstuvių šventės patiekalas, kurį gamindavo Lietuvos kaimų gaspadinės, tarp jų ir mano močiutė 🙂 Beje pas mus kaime ant stalo puikuodavosi, nes tik bulviniai, bet ir kraujiniai vėdarai – mano mėgiamiausi 🙂
Bulviniai vėdarai:
- 1 kg bulvių
- 200 g šalto rūkymo lašinukų
- 2 nedidelių svogūnų
- 1/2 šaukštelio džiovinto mairūno
- Druskos, šviežiai maltų pipirų
- Plonųjų arba tiesiųjų kiaulės žarnų (naudojau plonąsias)
Gaminimo eiga:
Bulves sutarkuokite.
Lašinukus supjaustykite kubeliais ir paspirginkite su kubeliais pjaustytais svogūnais.
Užpilkite spirgučiais tarkuotas bulves, sudėkite druska, pipirus, mairūną ir gerai išmaišykite.
Prikimškite žarnas nekietai bulvių mase, dėkite į riebalais išteptas skardas, įpilkite truputį vandens ir dėkite iki 200C įkaitintą orkaitę. Po 10 minučių kepimo žarnas subadykite. Sumažinkite orkaitės kaitrą iki 160C ir kepkite retkarčiais palaistant riebalais, kol vėdarai gražiai apskrus. Kepant, vėdarus galima apverst. Valgykite su spirgučių padažu.
P.S. Knygoje rašoma, kad žarnas reikia ištrinti druska, kapotu česnaku ir išplauti. Bet dabar, kai žarnų yra pirkti parduotuvėse jau išvalytų ir pasūdytų, to daryti nereikia. Reikia tik pamirkyti vandenyje, kad išsiplautų druska.
(Šaltinis: knyga „Lietuvių valgiai”)
Jums taip pat gali būti įdomūs įvairių kugelių receptai.
4 Comments
Ausrra
2012-06-27 at 19:52Va jetau! Tikriausiai išėjai iš proto tokius delikatesus rodyti. Gal jau tūkstantį metų ruošiuosi kepti vėdarus, gi gardumynas beprotiškas :0)
Laura
2012-06-28 at 19:42Tai nelauk kol antras tūkstantis metų praeis 🙂 Tik gavau bulvių tarkavimo mašiną iš karto ir išsikepiau 😉
inga
2012-07-02 at 20:05Ir nesišsprogo? Kur paslaptis?
Laura
2012-07-03 at 16:10Išsprogo truputį dviejose vietose…galvoji imsiu ir dėsiu nuotraukai išsprogusias dalis 🙂