Miltiniai nesaldūs patiekalai

Airiška sodos duona

Airiška sodos duona

Airiška sodos duona – tikras atradimas, salstelėjusi nuo razinų, trapi, minkšta, su sodos cinkeliu, primenančiu močiutės kepinius vaikystėje. Super lengvai pagaminama, jokių raugų, mielių ir kitokių daugumai neaiškių igredientų 🙂

Airiška sodos duona:

  • 530 g kvietinių miltų. Galima pamaišyti perpus su kvietiniai rupiais
  • 1 šaukštelio druskos
  • 1 šaukštelio sodos
  • 38 g cukraus
  • 70 g labai šalto sviesto
  • 1 stiklinės razinų. Dėjau auksines – man jos skaniausios.
  • 420 ml šaltų raugintų pasukų arba kefyro

Gaminimo eiga:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 C.

Dubenyje sumaišykite miltus, sodą, druską ir cukrų. Sudėkite mažais kubeliais pjaustytą sviestą ir trinkite tarp pirštų kol susimaišys su miltais. Labai smulkinti nereikia, gali likti maži sviesto gumulėliai. Reikia stengtis, kad sviestas kuo mažiau atšiltų, todėl šį veiksmą rekomenduoju atlikti kuo greičiau. Yra paprastesnis variantas, kurį labai mėgstu. Sviestą sutarkuokite tiesiai į miltus burokine tarka ir tada sutrinkite su miltais. Sviestas bus smulkesnis ir greičiau susitrins.

Supilkite razinas, pasukas arba kefyrą užminkykite tešlą. Ilgai minkyti nereikia, maksimum pusę minutės vėlgi, kad neatšiltų ingredientai. Tešla bus minkšta ir gan lipni. Jei labai lips, gali panaudoti dar šiek tiek miltų. Suformuokite apvalų kepaliuką.

Kepimo indą ištepkite riebalais arba įklokite į jį kepimo popierių. Paprastai airiška sodos duona kepama ketaus keptuvėje. Bet kokią formą turėsite, tokia ir tiks 🙂

Suformuotą kepaliuką įdėkite į kepimo indą, aštriu peiliu arba britvute įpjaukite per vidurį kryžių. Pjūvio gylis turi būti 1,5 cm. Pjaunama tam, kad duona kildama neplyštų per apačią, nors man vis tiek plįšo, matyt nepakankamai giliai įpjoviau.

Duoną kepkite 45 – 55 minutes kol gražiai apskrus. Originaliame recepte rašo, kad jei pradės per greitai skrusti viršus, pridenkite duoną aliuminio folija. Na man to neprireikė. Jei mėgstate naudoti kulinarinį termometrą, kepkite, kol vidinė duonos temperatūra pasieks 90 C.

Iškepusią duoną išimkite iš orkaitės ir palikite 10 minučių pailsėti, paskui išimkite iš formos ir perkelkite ant grotelių, kad galutinai atvėstų.

Skaniausia dar vos šilta su sviestu 🙂 Taip pat labai skani atvėsusi ir puikiai tinka skrudinimui.

Vietoj razinų galite dėti aguonų, eksperimentuoti su sėklomis ir kitais džiovintais vaisiais ar uogomis. O galite ir visai nieko nedėti 🙂 Duonos viršų papildomai aptepę pasukomis arba kefyru galite apibarstyti avižiniais dribsniais, jūros druska ir kt.

Receptas iš sallysbakingaddiction
Sodos duona
Duona be mielių ir raugo
Sodos duonos receptas

Komentarų nėra

Palikite komentarą

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI