Bobausiai grietinės padaže su spirgučiais – tradicinis lietuviškas patiekalas.
Reikės:
- Bobausių
- Šalto rūkymo šoninės
- Svogūno
- Grietinės arba grietinėlės (galite abi pilti lygiomis dalimis)
- Druskos
- Šviežiai maltų juodųjų pipirų
- Galima smulkintų svogūnų laiškų ar krapų
Gaminimo eiga:
Bobausių paruošimas. Bobausius nuvalykite nuo žemių, smėlio, nuplaukite, dėkite į vandenį ir virkite nuo užvirimo 15 minučių. Nukoškite, perplaukite, vėl užpilkite vandeniu ir vėl virkite nuo užvirimo 15 minučių. Pakartokite tą patį ir trečią kartą. DĖMESIO, TAI LABAI SVARBU – patalpą, kurioje verdate bobausius gerai vėdinkite, nes jiems verdant garuoja nuodinga medžiaga giromitrinas. Vandens kiekis turi būti didelis, nes nuodai virimo metu iš grybo pereina į vandenį. Rekomenduojamas bobausių ir vandens santykis 1:6. Pirmą kartą ragaujantiems bobausius siūlyčiau paragauti tik gabalėlį ir stebėti organizmo reakciją. Greičiausiai viskas bus gerai, bet gal esate iš tų retų žmonių, kurie esate labai jautrūs giromitrinui.
Šoninę supjaustykite kubeliais ir kepinkite, kol suspirgs. Sudėkite smulkintą svogūną ir kepkite, kol jis suminkštės. Sudėkite bobausius ir kepkite ~10 minučių. Įdėkite grietinės, įberkite druskos, pipirų ir pakaitinkite, kol užvirs.
Bobausiai grietinės padaže su spirgučiais įprastai patiekiami su virtomis bulvėmis.
Sekite bulviukose.lt Instagrame
Jums taip pat gali patikti
10 Comments
Odeta
2012-04-24 at 18:12Šiuo klausimu jau mano vyras asas. O apie biobausius Tu man čia kaip apie kosmosą. Ar skanūs? Kokius grybus primena?
Vilma
2012-04-24 at 19:48O, bobausius esu pora kartų valgius vaikystėje – nežmoniškai skanūs, kvapnesni už baravykus. Apsivalgymas!
Laura
2012-04-24 at 19:53Odeta, kad net nežinau su kuo sulyginti, turi savitą skonį 😉 Ir tikrai, kaip Vilma rašo, labai kvapnūs.
Mindaugas
2012-04-29 at 17:45Laura, kur tų bobausių gauti? 🙂
Laura
2012-04-29 at 20:42Jei prisirinkt, tai auga miške kirtimuose (ne jaunuose)….jei pirkt, tai pakelėse tarp miškų pardavinėja žmonės….gal ir turgelyje kokiam galima rasti.
Mindaugas
2012-05-03 at 19:48nu zinok, greiciau aukso miske rasciau, ne tu grybu.. :DDD
Gerai gerai, nebuvau as tam miske 😉 o dbr jie vis auga?
Laura
2012-05-04 at 07:53Jau pamažu jų sezonas pradeda baiginėtis. Jie apie 3 – 4 savaites auga.
peb
2012-05-09 at 03:40Tiek ilgai virti tikrai nebūtina.Užtenka pervirti pora kartų po 2-3 minutes , kaskartą perplaunant šaltame vandenyje. Giromitrinas ne tiek išgaruoja, kiek ištirpsta vandenyje. Tiek kvėpuoti garais, tiek naudoti nuovirą – pavojinga.
peb
2012-05-09 at 03:44Kuo labiau į šiaurę, tuo mažiau giromitrino. Estijoje bobausiai išvis neperverdami, o kepami iš karto švieži, aišku, nuplauti.
Laura
2012-05-09 at 12:23Gal ir nereikia, bet kiek visur skaičiau, visur rašo skirtingą virimo laiką. Verdu per viduriuką.