Daržovės/ Aukso fondas/ Mėsa/ Miltiniai nesaldūs gaminiai

Kornvalio pyragėliai su jautiena – Cornish pasty

Pyragėliai su mėsa ir bulvėmis

Cornish pasty (Kornvalio pyragėliai), trapios tešlos pyragėliai įdaryti jautiena ir daržovėmis, kilo iš Anglijos, Cornwall grafystės.

Juos kepdavo gaspadinės savo vyrams kalnakasiams. Storos trapios tešlos patiekalas su sočiu įdaru ilgai išlikdavo šiltas ir galėdavo būti lengvai pašildomas virš aliejinės lempos.

2011 m. Kornvalio pyragėliams buvo suteiktas saugomos kilmės vietos nuorodos (SKVN), ir saugomos geografinės nuorodos (SGN) statusas, vadinasi norint, kad šie pyragėliai būtų gaminami komerciškai ir vadinami „Cornish pasty“ – turi atitikti specifinius reikalavimus:

  • turi būti pagaminti Kornvalyje.
  • juose gali būti tik jautiena, bulvės, ropės, svogūnai, druska ir pipirai. Įdarui skirti ingredientai turi būti neapdoroti, o pyragėlis iškeptas neaukštoje temperatūroje, kad tešloje esantys produktai spėtų išsitroškinti, o tešla nesudegtų.
  • pyragėlio kraštai užspaudžiami tradiciniu būdu.

Tešlai reikės:

  • 450 g kvietinių miltų
  • 1 šaukštelio druskos
  • 140 g šalto sviesto
  • 140 g šaltų kiaulienos taukų
  • 155 ml ledinio vandens

Įdarui reikės:

  • 450 g jautienos nugarinės
  • 450 g bulvių
  • 225 g ropių (jei nerasite pirkti, tiks ir kaliaropė)
  • 200 g svogūnų
  • Druskos, šviežiai maltų pipirų
  • 6 griežinėlių sviesto
  • Miltų
  • 1 kiaušinio aptepimui

Gaminimo eiga:

Į kombainą S formos peiliuku suberkite miltus, druską ir trumpai prasukite, kad miltai susimaišytų su druska. Į miltus sudėkite gabaliukais pjaustytą sviestą, taukus ir sukite kol pasidarys rupūs trupiniai. Po truputį pilkite vandenį, sukite kol masė taps vientisa. Ilgai nesukite, tik tiek, kad susiformuotų tešlos kamuolys. Išėmę iš kombaino apspauskite rankomis, apvyniokite maistine plėvele ir įdėkite į šaldytuvą 2 valandoms. Tešlą galite pasidaryti iš vakaro.

Jei neturite kombaino, šaltus riebalus sutarkuokite burokine tarka vis mirkydami į miltus. Sutrinkite tarkuotus riebalus pirštų galiukais su miltais iki rupių trupinių. Supilkite vandenį ir spauskite tešlą delnais kol suformuosite rutulį.

Jautieną, bulves, svogūnus ir ropes supjaustykite didesniais kubeliais. 

Tešlą padalinkite į 6 dalis, kočiokite apvalius blynukus. Labai tešlos nenuploninkite, nes kai sudėsite įdarą ir apspaudinėsite kraštelius, aštrūs bulvių ir ropių kubelių kampai, gali ją praplėšti. Kočiokite, kad būtų maždaug 22 cm diametro apskritimai.

Ant tešlos apskritimo dėkite bulves, ropes – pagardinkite daržoves druska ir pipirais. Ant viršaus jautieną, svogūnus – taip pat pagardinkite druska ir pipirais. Uždėkite griežinėlį sviesto ir pabarstykite trupučiu miltų. Miltai padės sutirštinti pyragėlyje kepimo metu iš daržovių ir mėsos išsiskyrusias sultis ir nesušlapins jos.

Jei sukatės greitai, galite iškočioti iš karto 6 apskritimus ir vienu kartu padalinti ant visų įdarus. Jei ne, rekomenduočiau kočioti po vieną apskritimą, o kitos tešlos gabalėlius laikyti šaldytuve.

Sudėjus įdarą, aptepkite tešlos kraštelius vandeniu, suglauskite ir užlankstykite kaip lankstote kibinus arba virtinius.

Pyragėlius dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą. Aptepkite juos plaktu kiaušiniu. Kiekviename pyragėlyje padarykite po dvi skylutes įdaro garams išeiti.

Kepkite 170 C temperatūroje apie 50 minučių vidurinėje orkaitės lentynoje.

Iškepusius palikite 10 minučių pastovėti.

Originalus receptas ir dar išsamesnė pyragėlių gaminimo instrukcija šiame tinklalapyje.

Angliški pyragėliai su jautiena ir bulvėmis
Cornish pasty - Kornvalio pyragėliai
Pyragėlių su mėsa receptas

Jums taip pat gali patikti

No Comments

Leave a Reply