Padažai/ Laukiniai augalai

Prieskoninis sviestas. Trys skoniai.

Sviestas. Trys skoniai: garšva, paprika, avokadas - bulviukose.lt

Prieskoninis sviestas – padažams ir užtepams.

Sviestui su marinuota garšva reikės:

  • 250 g garšvos žiedkočių su žiedais arba sėklomis, jei jau bus subrendę
  • 480 ml balto vyno acto (naudojau obuolių sidro actą)
  • 50 g cukraus
  • 4 šaukštelių druskos

Supilkite į puodą actą, suberkite druską, cukrų, sudėkite pasmulkintus žiedkočius su žiedais ir užvirkite. Atvėsinkite kambario temperatūroje. Laikykite šaldytuve mėnesį laiko.

  • 225 g kambario temperatūros sviesto
  • 1/3 stiklinės graikiško jogurto
  • 4 šaukštelių garšvos marinato
  • 1/3 stiklinės smulkintu marinuotų garšvos žiedkočių
  • Druskos

Gaminimo eiga:

Sviestą išplakite iki purios masės. Sudėkite likusius produktus ir gerai išmaišykite. Naudokite kaip padažą žuvies, daržovių patiekalams. Jei norėsite sviestą šaldyti, dėkite jį ant maistinės plėvelės, šaukštu sudėkite nestorą cilindrą ir susukite. Sviesto cilindrą įdėkite į šaldymo kamerą. Kai reiks, išsiimkite ir atsipjaukite kiek norite skrituliukų. Šaldymo kameroje galite laikyti 3 mėnesius.

Sviestui su rūkyta paprika reikės:

  • 1 česnako galvos
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
  • 2 paprikų
  • 200 g kambario temperatūros sviesto
  • 1 šaukštelio rūkytos paprikos miltelių
  • Žiupsnelio aitriosios paprikos miltelių
  • Druskos

Gaminimo eiga:

Nupjaukite česnako galvutės viršūnėlę taip, kad kartu nusipjautų skiltelių viršūnės. Pašlakstykite aliejumi, suvyniokite į foliją ir kepkite iki 180 C įkaitintoje orkaitėje 30 minučių. Kartu su česnako galva orkaitėje iškepkite nuvalytas ir perpjautas pusiau paprikas. Paprikas kepkite, kol pajuoduos odelė. Iškepusioms paprikoms nulupkite odeles. Kad lengviau nusiluptų odelė, dar karštas paprikas sudėkite į sandarų indų ir palaikykite 10 minučių. Iš česnakų skiltelių išspauskite minkštimus. Česnakus sutrinkite su paprikomis. Sviestą išplakite iki purios masės, sudėkite trintą paprikų ir česnakų masę, pagardinkite druska ir rūkytos paprikos milteliais. Laikykite sviestą šaldytuve. Tinka  kaip padažas jautienos, kiaulienos patiekalams, galite tepti ant duonos kaip užtepėlę. Jei norėsite sviestą šaldyti dėkite jį ant maistinės plėvelės, šaukštu sudėkite nestorą cilindrą ir susukite. Sviesto cilindrą įdėkite į šaldymo kamerą. Kai reiks, išsiimkite ir atsipjaukite kiek norite skrituliukų. Prieskoninis sviestas šaldymo kameroje gali būti laikomas 3 mėnesius.

Sviestui su avokadais reikės:

  • 120 g avokadų minkštimo
  • 1 šaukšto citrinos sulčių
  • 100 g kambario temperatūros sviesto
  • 1 česnako skiltelės
  • 1 šaukšto smulkintų petražolių (arba kalendros)
  • 1/3 šaukštelio malto kumino
  • Druskos, šviežiai maltų pipirų

Gaminimo eiga:

Sviestą išplakite iki purios masės. Avokadą sutrinkite smulkintuvu su citrinos sultimis, česnaku ir petražolėmis. Įmaišykite į plaktą sviestą avokado masę. Pagardinkite druska, pipirais, kuminu. Tinka kaip padažas vištienos, kiaulienos, žuvies, jūros gėrybių, daržovių patiekalams, ypač su virtomis kukurūzų burbuolėmis, galite tepti ant duonos kaip užtepėlę. Jei norėsite sviestą šaldyti dėkite jį ant maistinės plėvelės, šaukštu sudėkite nestorą cilindrą ir susukite. Sviesto cilindrą įdėkite į šaldymo kamerą. Kai reiks, išsiimkite ir atsipjaukite kiek norite skrituliukų. Šaldymo kameroje galite laikyti 3 mėnesius.

Šaltiniai: knyga Gunnar Karl Gislason&Jody Eddy “The new nordic cuisine of Iceland” čia čia

Sviestas. Trys skoniai: garšva, paprika, avokadas - bulviukose.lt

 

Komentarų nėra

Palikite komentarą

REKOMENDUOJAMI VIDEO

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI