Aukso fondas/ Grybai/ Lietuviški patiekalai

Bobausiai grietinės padaže

Bobausiai grietinės padaže

Bobausiai grietinės padaže su spirgučiais – tradicinis lietuviškas patiekalas.

Reikės:

  • Bobausių
  • Šalto rūkymo šoninės
  • Svogūno
  • Grietinės arba grietinėlės (galite abi pilti lygiomis dalimis)
  • Druskos
  • Šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • Galima smulkintų svogūnų laiškų ar krapų

Gaminimo eiga:

Bobausių paruošimas. Bobausius nuvalykite nuo žemių, smėlio, nuplaukite, dėkite į vandenį ir virkite nuo užvirimo 15 minučių. Nukoškite, perplaukite, vėl užpilkite vandeniu ir vėl virkite nuo užvirimo 15 minučių. Pakartokite tą patį ir trečią kartą. DĖMESIO, TAI LABAI SVARBU – patalpą, kurioje verdate bobausius gerai vėdinkite, nes jiems verdant garuoja nuodinga medžiaga giromitrinas. Vandens kiekis turi būti didelis, nes nuodai virimo metu iš grybo pereina į vandenį. Rekomenduojamas bobausių ir vandens santykis 1:6. Pirmą kartą ragaujantiems bobausius siūlyčiau paragauti tik gabalėlį ir stebėti organizmo reakciją. Greičiausiai viskas bus gerai, bet gal esate iš tų retų žmonių, kurie esate labai jautrūs giromitrinui.

Šoninę supjaustykite kubeliais ir kepinkite, kol suspirgs. Sudėkite smulkintą svogūną ir kepkite, kol jis suminkštės. Sudėkite bobausius ir kepkite ~10 minučių. Įdėkite grietinės, įberkite druskos, pipirų ir pakaitinkite, kol užvirs.

Bobausiai grietinės padaže su spirgučiais įprastai patiekiami su virtomis bulvėmis.

Sekite bulviukose.lt Instagrame
Jums taip pat gali patikti

10 Comments

  • Reply
    Odeta
    2012-04-24 at 18:12

    Šiuo klausimu jau mano vyras asas. O apie biobausius Tu man čia kaip apie kosmosą. Ar skanūs? Kokius grybus primena?

  • Reply
    Vilma
    2012-04-24 at 19:48

    O, bobausius esu pora kartų valgius vaikystėje – nežmoniškai skanūs, kvapnesni už baravykus. Apsivalgymas!

  • Reply
    Laura
    2012-04-24 at 19:53

    Odeta, kad net nežinau su kuo sulyginti, turi savitą skonį 😉 Ir tikrai, kaip Vilma rašo, labai kvapnūs.

  • Reply
    Mindaugas
    2012-04-29 at 17:45

    Laura, kur tų bobausių gauti? 🙂

  • Reply
    Laura
    2012-04-29 at 20:42

    Jei prisirinkt, tai auga miške kirtimuose (ne jaunuose)….jei pirkt, tai pakelėse tarp miškų pardavinėja žmonės….gal ir turgelyje kokiam galima rasti.

  • Reply
    Mindaugas
    2012-05-03 at 19:48

    nu zinok, greiciau aukso miske rasciau, ne tu grybu.. :DDD

    Gerai gerai, nebuvau as tam miske 😉 o dbr jie vis auga?

  • Reply
    Laura
    2012-05-04 at 07:53

    Jau pamažu jų sezonas pradeda baiginėtis. Jie apie 3 – 4 savaites auga.

  • Reply
    peb
    2012-05-09 at 03:40

    Tiek ilgai virti tikrai nebūtina.Užtenka pervirti pora kartų po 2-3 minutes , kaskartą perplaunant šaltame vandenyje. Giromitrinas ne tiek išgaruoja, kiek ištirpsta vandenyje. Tiek kvėpuoti garais, tiek naudoti nuovirą – pavojinga.

  • Reply
    peb
    2012-05-09 at 03:44

    Kuo labiau į šiaurę, tuo mažiau giromitrino. Estijoje bobausiai išvis neperverdami, o kepami iš karto švieži, aišku, nuplauti.

  • Reply
    Laura
    2012-05-09 at 12:23

    Gal ir nereikia, bet kiek visur skaičiau, visur rašo skirtingą virimo laiką. Verdu per viduriuką.

  • Palikite komentarą

    REKOMENDUOJAMI VIDEO

    JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI