Duona su raugu ir česnakų galvomis – naminė duona ir česnakinė užtepėlė viename. Vien kepant galima nualpt nuo aromatų, o jau nekalbu apie skonius! Gali būti puiki valgoma dovana.
Dėmesio! Nuotraukoje matot mano duoną su atšokusia pluta, žinoma tai skonio nekeičia. Taip gaunasi dėl sudrėkusių miltų, todėl nusipirkę juos stenkitės laikyti kuo sandariau, kad iš aplinkos nepritrauktų drėgmės 🙂
Duona su raugu ir česnakų galvomis:
- 500 g rupių ruginių miltų. Ruginius miltus galite maišyti su kvietiniais rupiais ar speltos rupiais.
- 1 stiklinės aktyvaus ruginio raugo. Jei neturite raugo jį visai nesunku pasidaryti pačiam. Spauskite ant nuorodos ir rasite receptą kaip pasigaminti.
- 3 šaukštų saulėgrąžų
- 1 šaukšto kmynų
- 1 šaukštelio druskos
- 50 g medaus
- apie 500 g vandens
- 2 – 3 česnako galvučių
- Aliejaus
Gaminimo eiga:
Į dubenį suberkite ruginius miltus, druską, saulėgrąžas, kmynus ir gerai išmaišykite.
Medų sumaišykite su pusę vandens, kad ištirptų.
Į dubenį su miltais supilkite vandenį sumaišytą su medumi, raugą ir likusį vandenį. Likusį vandenį rekomenduoju pilti ne iš karto visą, o po truputį vis maišant. gal jo prireiks ir mažiau, o gal ir daugiau. Vandens kiekis piklauso ir nuo miltų rupumo ir nuo raugo skystumo, tad jis gali varijuoti. Tešla turi būti tiršta, kaip plastelinas, tad į tai ir orientuokitės.
Tešlos ilgai minkyti nereikia, svarbu viskas gerai persimaišo ir ištirpsta druska. Beje druską galite ištirpinti vandenyje kartu su medumi.
Sudėkite tešlą į kepimo popieriumi išklotą formą, uždenkite maistine plėvele ir palikite, kad išrūgtų. Vasarą kai karšta užtenka ir kelių valandų, žiemą dažnai palieku rūgti per naktį, nes pas mane žiemą vėsu. Išrūgusi tešla turi šiek tiek pakilti, o paviršiuje atsirasti maži krateriukai. Stenkitės neperlaikyti ir neperrauginti. Perrauginta tešla pradeda pliukšti, krateriai didėja. Perrūgusios tešlos duona žinoma taip pat iškepa, tik ji nebus tokios gražios formos ir rūgštesnė.
Kai tešla išrūgsta galima dėti česnakus. Česnako galvas nuplaukite, aptepkite aliejumi ir atsargiai užtupdykite ant duonos tešlos.
Įkaitinkite orkaitę iki 230 C. Kepkite tokioje temperatūroje 15 minučių, paskui sumažinkite iki 190 C ir kepkite dar valandą laiko. Iškepusią duoną atsargiai, nevartant išimkite iš kepimo formos ir palikite atvėsti ant grotelių.
Pjaukite duonos riekę,užtepkite sviesto, išlukštenkite česnako skilteles, tepkite jas ant sviesto, pabarstykite jūros druska ir skanaus!
Jums taip pat gali būti įdomus senovinis duonos su lašinukais receptas.
Komentarų nėra