Aukso fondas/ Miltiniai nesaldūs patiekalai/ Žuvis ir jūros gėrybės

Empanada su tunu

Empanada su tunu – puikus užkandis vakarėliams, piknikams ir kitoms neįpareigojančioms šventėms.

Empanada – sulenktas tešlos blynas užpildytas įvairiais įdarais. Gali būti kepama kaip nedideli pyragėliai arba dideli plokšti pyragai, kurie iškepti pjaustomi. Šis patiekalas kilo iš Galisijos ir vėliau paplito po visą ispanakalbį pasaulį. Beje jei esate tokio tipo užkandžių mėgėjai, jums taip pat gali patikti  pyragėliai su indišku įdaru. Tai sultingi ir lengvi, sodraus indiško skonio pyragėliai pagal nesaldžių pyragų genijaus šefo Calum Franklin knygą “Pie Room”.

Tešlai reikės:

  • 1 kiaušinio
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • 0,5 stiklinės alyvuogių aliejaus
  • 0,5 stiklinės sauso sidro
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 2,5 stiklinės kvietinių miltų

Įdarui reikės:

  • 3 nedidelių svogūnų
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 3 skiltelių česnako
  • 2 raudonų paprikų
  • 1 skardinės konservuotų pomidorų (400 g)
  • 2 sūdytų ančiuvių filė (arba 1 šaukštelio Vorčesterio padažo)
  • 1 šaukšto medaus
  • 1 šaukštelio saldžios paprikos
  • 1 šaukštelio ciberžolės (arba kumino jei mėgstate)
  • 400 g konservuoto tuno
  • 24 žalių alyvuogių
  • 2 virtų kiaušinių
  • Druskos, šviežiai maltų pipirų

Taip pat reikės:

  • 1 kiaušinio aptepimui

Gaminimo eiga:

Tešla. Kiaušinį išplakite su druska, kepimo milteliais, aliejumi ir sidru. Pamažu maišydami sudėkite miltus ir užminkykite tešlą. Uždenkite ją maistine plėvele ir padėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.

Įdaras. Paprikas padalinkite pusiau, išimkite sėklalizdžius ir kepkite iki 200 C įkaitintoje orkaitėje, kol odelė pajuoduos. Užtruks apie 20 – 30 minučių. Iškepusias, dar karštas paprikas įdėkite pusvalandžiui į sandarų indą (lengviau lupsis odelė), išėmę nulupkite odelę ir susmulkinkite. 

Supjaustykite smulkiai svogūnus ir kepinkite su 3 šaukštais aliejaus kol taps minkšti ir karamelizuosis. Sudėkite į svogūnus smulkintas česnako skilteles, kepkite maišydami dar kelias minutes.

Į svogūnus sudėkite pjaustytą keptą papriką, supilkite pasmulkintus konservuotus pomidorus, sudėkite smulkintas ančiuvių filė, medų, paprikos miltelius, ciberžolę. Kaitinkite maišydami 15 minučių.

Sudėkite į masę tuną, smulkintus virtus kiaušinius. Kaitinkite maišydami kol įdaras gerai persimaišys ir užkais. Pagardinkite druska, pipirais. Įdaras turi būti tirštas. Atvėsinkite.

Formavimas. Tešlą padalinkite į dvi dalis. Vieną dalį iškočiokite ir įklokite į kepimo popieriumi išklotą formą. Aš naudojau formelę 24x30cm. Jūs galite naudoti ir mažesnę ir didesnę. Kuo forma bus didesnė, tuo ploniau reiks kočioti tešlą ir plonesnė bus empanada su tunu. Taigi įklotą tešlą aptepkite paplaktu kiaušinio baltymu. Dėkite į iki 180 C įkaitintą orkaitę ir kepkite 10 minučių. Apkeptą tešlą ištraukite iš orkaitės ir šiek tiek atvėsinkite.

Kai tešla pravės, tolygiai paskleiskite ant jos tuno įdarą. Stenkitės, kad įdaras būtų sulig tešlos krašteliais.

Iškočiokite likusią tešlą, užklokite ja įdarą. Užspauskite kraštelius taip, kad įdaras nebyrėtų ir kepant nebėgtu jo sultys. Tešlos viršų aptepkite paplaktu kiaušinio tryniu su šaukštu vandens.

Kepkite empanadą su tunu iki 180 C orkaitėje apie 40 minučių arba kol gražiai apskrus.

Patiekite šiltą arba šaltą. Rankose tuno empanados gabaliukasIspaniškas pyragas su tunu empanada ant kepimo popieriausEmpanados su tunu recepto šaltinis

Jums taip pat gali patikti

No Comments

Leave a Reply