Karpatka – plikytos tešlos ir plikyto kremo tortas kilęs iš Lenkijos. Mes jį vadiname dideliu ekleru ir per šventes abejingų tikrai nepalieka 🙂 Tortas išpopuliarėjo aštuntąjame ir devintąjame dešimtmečiuose. Įdomus faktas, kad oficialus torto pavadinimas „Karpatka“ pirmą kartą buvo sugalvotas arba įrašytas 1972 m. Lenkijos studentų 🙂
Plikytam kremui reikės:
- 500 ml pieno
- 2 kiaušinių
- 130 g cukraus
- 2 šaukštelių vanilinio cukraus
- 40 g kvietinių miltų
- 170 g minkšto sviesto
Plikytai tešlai reikės:
- 80 ml pieno
- 80 ml vandens
- 1 šaukštelio cukraus
- 0,5 šaukštelio druskos
- 60 g sviesto
- 95 g kvietinių miltų
- 3 kiaušinių
Papuošimui reikės:
- 1 stiklinės grietinėlės
- 0,5 šaukšto cukraus pudros
- šviežių uogų. Taip pat tiks konservuoti vaisiai ir uogienės
Kremo gamyba – pirma dalis:
Visų pirma iš vakaro išsivirkite plikytą kremą. Tuomet jis spės gerai atvėsti.
Į puodą supilkite pieną ir užvirkite. Kol pienas kais, dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Taip pat įplakite miltus. Karštą pieną ploną srovele pilkite į kiaušinių plakinį ir nuolat maišykite. Kremo masę supilkite atgal į puodą ir virkite nuolat maišydami konditerine šluotele, kol kremas sutirštės ir užvirs. Užvirusį kremą supilkite į kitą indą ir palikite atvėsti. Aš dar perkošiu per smulkų sietelį. Kremą uždenkite maistine plėvele ir palikite atvėsti. Kai atvės įdėkite į šaldytuvą. Prieš pabaigiant gaminti kremą galutinai, išimkite plikytą kremą iš šaldytuvo dvi valandas prieš, kad atšiltų iki kambario temperatūros.
Tešlos paruošimas:
Supilkite į puodą pieną, vandenį, sudėkite pasmulkintą sviestą, suberkite cukrų, druską ir užvirkite. Užvirus nukelkite nuo kaitlentės, suberkite miltus ir mediniu šaukštu kuo greičiau išmaišykite. Kai masė bus vienalytė, uždėkite puodą atgal ant kaitlentės ir kaitinkite kol tešla atšoks nuo puodo dugno ir jos paviršius įgaus blizgesį. Perkelkite tešlą į dubenį, uždenkite maistine plėvele ir atvėsinkite.
Įkaitinkite orkaitę iki 190 C temperatūros. Dvi atsegamas kepimo formas apie 20 cm diametro ištepkite sviestu.
Į praaušusią plikytą tešlą įmuškite kiaušinį ir mediniu šaukštu gerai išsukite. Taip darykite kol sumušite visus kiaušinius. Jei labai tingit sukti ranka, galite naudoti elektrinį plaktuvą.
Tešlą padalinkite į dvi dalis ir sudėkite į kepimo formas, išlyginkite paviršius. Jei turite tik vieną formą iš pradžių iškepkite vieną blyną. Iškepus išimkite jį iš formos, padėkite ant grotelių, kad atvėstų. Tuo tarpu kepimo formą atvėsinkite – aš pakišu po šaltu vandeniu, nusausinkite, ištepkite vėl sviestu ir sudėkite likusią tešlos dalį.
Torto blynus kepkite 25 – 30 minučių. Kepimo metu lakštai išsipūs, taps kalvoti ir primins kalnus 🙂
Kremo gamyba – antra dalis:
Kol keps tešlos blynai, pabaigsime gaminti kremą. Sviestą išplakite iki purios masės. Plikytą kremą padalinkite į keturias dalis. Dėkite į išplaktą sviestą vieną plikyto kremo dalį, gerai išmaišykite. Taip darykite kol sudėsite visas plikyto kremo dalis. Gali atsitikti taip, kad kol sumaišysite plikytą kremą su sviestu, kremas sušoks į kruopeles. Aš nežinau kodėl taip atsitinka, ar dėl temperatūrų skirtumų, ar dėl sviesto ypatybių. Tuomet kremą atsargiai pašildykite. Aš dedu dubenį į karšto vandens (užteks karšto iš krano, verdančio vandens nereikia) vonelę ir atsargiai maišau kol kruopyčių nelieka ir kremas tampa vientisas.
Torto formavimas:
Į atsegamą formą, kurioje kepėte torto blynus įdėkite vieną blyną (kalvota puse į viršų), sukrėskite kremą, ant kremo uždėkite antrą blyną (kalvota puse į viršų) ir švelniai paspauskite ranka. Nesuplokite kalvelių – juk jos yra Karpatų kalnai 🙂 Tortą uždenkite maistine plėvele ir įdėkite į šaldytuvą bent 3 valandoms. Geriausia būtų palikti per naktį.
Prieš patiekiant tortą išimkite jį iš formos, įdėkite į tortinę. Išplakite grietinėlę su cukraus pudra iki standžių putų. Sukrėskite ją ant torto ir papuoškite uogomis.
Karpatka visuomet sulaukia didelio populiarumo tad jei norite tapti šventės žvaigžde, iškepkite šį tortą 🙂
Komentarų nėra