Lietuviški patiekalai/ Mėsa/ Miltiniai nesaldūs patiekalai

Lietiniai su kiaulienos smegenų įdaru

Lietiniai su kiaulienos smegenų įdaru

Lietiniai su kiaulienos smegenų įdaru – salstelėję blyneliai įdaryti plonu riebiu smegenų įdaru su citrinine natele ir apkepti keptuvėje su lydytu sviestu.

Manau daug kas turite ar mamos ir močiutės turėjo V. Varnienės iš rusų kalbos verstą ir receptais papildytą E.Malachovec knygą “Didžioji virėja – 3242 valgių receptai”. Parašyta smagia senovine kalba, produktų svoriai surašyti svarais ir labai daug receptų su subproduktais 🙂 Va iš kur šis pikantiškas lietinių receptas! Pirma kartą ši knyga išleista 1936 metais 3200 egz. tiražu Klaipėdoje. O dauguma turbūt turime antrąjį šios knygos 1990 metų fotografuotą leidimą.

Tinka sviesto – grietinės, krienų, pesto, chimichurri padažai. Jei norite riebiau ir sočiau, pasigaminkite spirgučių padažo 🙂

Lietinių tešlai reikės:

  • 3 kiaušinių
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 1 šaukštelio cukraus
  • 2 šaukštų aliejaus
  • 2 stiklinių pieno arba vandens
  • 1,5 stiklinės miltų

Įdarui reikės:

  • 600 g virtų kiaulienos smegenų (dar labiau tiktų veršienos)
  • 3 šaukštų smulkintų svogūnų laiškų
  • 2 šaukštų smulkintų petražolių lapelių
  • 1 šaukšto smulkintų krapų
  • 0,5 citrinos žievelės
  • Druskos, šviežiai maltų pipirų

Virtoms smegenims reikės:

  • Gabaliuko poro
  • Saliero stiebo
  • Citrinos žievelės drožlės
  • Česnako skiltelės
  • Čiobrelio šakelės
  • Žiupsnelio pankolio sėklų
  • Lauro lapo
  • Kelių juodųjų pipirų grūdelių
  • Druskos

Taip pat reikės:

  • Lydyto sviesto kepimui
  • Sviesto – grietinės arba spirgučių padažo

Gaminimo eiga:

Kiaulių smegenis perplaukite šaltu vandeniu, užmerkite ir laikykite šaldytuve kelias valandas. Išmirkusias dar kartą perplaukite. Patikrinkite ar neliko kaulų skeveldrų.

Į puodą su vandeniu įdėkite po gabaliuką poro, saliero stiebo, citrinos žievelės, česnako skiltelę, čiobrelio šakelę, lauro lapą, žiupsnelį pankolio sėklų, kelis juodųjų pipirų grūdelius, įberkite druskos. Labai daug daržovių į sultinį nepridėkite, kad smegenys nesigautų daržovių skonio 🙂 Sultinį užvirkite, pavirkite 10 minučių. Sudėkite smegenis ir virkite ant silpniausios kaitros, kad vos virsnotų apie 10 minučių. Smegenis išimkite ir atvėsinkite. Virtas smegenis galima užsišaldyti.

Lietiniams kiaušinius išplakite su druska, cukrumi ir aliejumi. Supilkite miltus, išmaišykite. Supilkite pieną ir gerai išplakite, kad neliktų gumuliukų. Palikite tešlą pastovėti 30 minučių, kad išbrinktų. Iškepkite lietinius.

Įdarui susmulkinkite smegenis ir sumaišykite žolelėmis ir citrinos žievele. Pagardinkite druska ir pipirais.

Plonai užtepkite ant lietinio smegenų įdaro ir suvyniokite. Apkepkite lietinius keptuvėje su lydytu sviestu. Patiekite lietinius su padažu. Tinka sviesto – grietinės, krienų, pesto padažai. Jei norite riebiau ir sočiau, patiekite lietinius su kiaulienos smegenų įdaru su spirgučių padažu 🙂

Daugiau receptų su kiaulienos smegenyse rasite paspaudę ant šios aktyvios nuorodos.
Lietiniai su smegenų įdaruBlynai su kiaulienos smegenimisLietiniai įdaryti kiaulienos smegenimis

Jums taip pat gali patikti

2 Comments

  • Reply
    asta
    2021-11-04 at 14:10

    kur jūs tas smegenis perkate? 🙂

  • Reply
    Laura
    2021-11-04 at 14:13

    Esu iš Kauno, tai perku PC Šilas Petrašiūnuose, tik ne visada būna. Taip pat esu mačiusi Urmo Centriniame turguje šaldytų 🙂 Manau bet kuriame turguje kiaulienos skyriuje galima pasiklausinėti 🙂

  • Leave a Reply