Aukso fondas/ Lietuviški patiekalai/ Sriubų receptai/ Žuvies ir jūros gėrybių receptai ir patiekalai

Žemaitiškas šmakalas

Žemaitiškas šmakalas

Žemaitiškas šmakalas – autentiškas žemaitiškas patiekalas gaminamas iš rūgpienio ir silkės.

Žemaitiškas šmakalas:

  • 1 riebios sūdytos silkės
  • 1 l rūgpienio
  • Šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • Smulkintų svogūnų laišku ir krapų

Gaminimo eiga:

Silkę išfiliuokite. Filė dėkite į stipriai įkaitintą sausą keptuvę ir kepkite vartant kol iškeps ir gražiai apskrus. Jei norite autentikos, neišskrostą silkę suvyniokite į švarų popierių ir kepkite žarijose.

Iškeptą silkę atvėsinkite, susmulkinkite šakute, išrinkite ašakas.

Smulkintą silkę sudėkite į rūgpienį, įberkite pipirų, gausiai svogūnų laiškų, krapų, viską išmaišykite ir palikite pusvalandžiui pastovėti.

Patiekiamas su virtomis bulvėmis su lupyna.

(Šaltinis: radau tarp vėjo gūsių)

Jums taip pat gali patikti kitas senovinis žemaitiškas pasninko patiekalas – cibulynė.

Vidutinis reitingas 5 / 5. Balsų skaičius 1

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

7 Comments

  • Reply
    oditele
    2012-04-14 at 08:19

    jetus kaip skaniai atrodo 😉 bus isbandyta 😉

  • Reply
    Laura
    2012-04-14 at 13:49

    Mes tai dabar kažkada kartosim….tikrai liuks 🙂

  • Reply
    Viktoras
    2012-04-14 at 17:04

    Esu pusiau zemaitis, taipogi visos vaikystes vasaros prabego zemaitijos kaime, ale tokio patiekalo nesu regejes 🙂 Reiks kada prie progos pabandyt.

  • Reply
    sandra
    2012-04-21 at 15:46

    cia taip pat ir latviskas patiekalas, mano seneliai is latvijos (netoli lietuvos sienos) ir labai daznai darydavo si patiekala, labai skanu, dar mociute varskes idedavo i vidu.

  • Reply
    Laura
    2012-04-23 at 15:25

    Sandra, matyt toje žemaitijos pusėje, link Latvijos, ir populiarus šis patiekalas, užtai ir nežinau jo, nes mano kaimas yra Šilalės rajone 😉

  • Reply
    Ausrra
    2012-04-24 at 19:15

    Laura, aš šmakalą pamenu nuo vaikystės, mano močiutė, kuri šį gardumyną gamindavo, kilusi iš Mosėdžio. Valgo šią sriubą ir Plungiškiai, ir Plateliškiai, ir Mažeikiškiai. Ne taip ir toli nuo Šilalės 🙂 bet, matyt, ne visi žemaičiai žinojo 🙂 Džiaugiuosi, kad patiko!

  • Reply
    Laura
    2012-04-25 at 09:11

    Ausrra, jau šmakalas įtrauktas į mūsų vakarinės meniu 😉

  • Palikite komentarą

    REKOMENDUOJAMI VIDEO

    JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI