Aukso fondas/ Lietuviški patiekalai/ Mėsa/ Subproduktai

Vištienos šaltiena

Vištienos šaltiena

Vištienos šaltiena kitaip nei tradicinė yra lengvesnė, taip pat trumpesnis jos paruošimo laikas. Virdama vištienos šaltieną dedu kiaulės kojų dėl standesnio drebučio ir skalsumo.

Vištienos šaltiena:

  • 2 naminės vištos sparnų
  • 2 naminės vištos blauzdų
  • 1 naminės vištos karkaso. Tai yra stuburas su kauleliais, liekantis po vištos nukaulinimo. Jei neturite, galite įdėti papildomai 2 sparnelius, blauzdeles ar kumpelius pasirinktinai. Arba nusipirkti sriubos rinkinį.
  • 1 kiaulės kojos
  • 1 svogūno
  • 1 morkos
  • 2 saliero stiebų (arba gabaliuko gumbo)
  • 3 česnako skiltelių
  • Saujelės prieskoninių žolelių. Dėjau petražoles, šalaviją, baziliką, čiobrelį, raudonėlį. Galite naudoti kažką pasirinktinai arba nieko nedėti jei norite grynesnio šaltienos skonio.
  • 2 lauro lapelių
  • 10 pipirų grūdelių. Maišau per pusę žaliuosius ir juoduosius pipirus.

Gaminimo eiga:

Vištieną ir kiaulės koją gerai nuplaukite. Koją perpjaukite išilgai pusiau. Mėsą užpilkite šaltu vandeniu, užkaiskite puodą. Užvirkite. Kai užvirs nugraibykite putas, sumažinkite kaitrą iki minimalios, uždenkite puodą dangčiu ir virkite 3 valandas.

Išvirusią mėsą išgriebkite ir palikite šiek tiek pravėsti. Visiškai neatvėsinkite, nes bus sunkiau nukaulinti. Tuo tarpu į sultinį suberkite daržoves, prieskonines žoleles, prieskonius ir virkite uždengę puodą dar 1 valandą ant minimalios kaitros. Kol verda daržovės, nukaulinkite mėsą.

Sultinį perkoškite. Jei norėsite į šaltieną dėti sultinyje virtų daržovių, pavyzdžiui morką ar salierus, daržoves atvėsinkite, kad nebūtų karšta rankoms ir supjaustykite griežinėliais ar kubeliais.

Perkoštą sultinį supilkite atgal į puodą. Jei matote, kad sultinio per daug galite nugarinti. Tiesiog užkaiskite ir palikite virti atidengtą puodą. Virkite kol sultinio kiekis jums atrodys pakankamas. Tada į sultinį sudėkite susmulkintą mėsą, smulkintas daržoves, įdėkite druskos. Druska turi gerokai jaustis! Užvirkite ir supilstykite į indelius ar stiklainius. Palikite atvėsti kambario temperatūroje, vėliau dėkite į šaldytuvą. Beje šaltiena labai gerai šaldosi, daugiau išsivirus galite prisišaldyti atsargų. Iš vakaro tereiks išsiimti iš šaldiklio, įdėti į šaldytuvą ir iki sekančios dienos vakarienės ji atšils.

Iš mano surašyto mėsos kiekio gavosi 1,5 l su trupučių šaltienos. Jei dėsite vietoj karkaso blauzdelių ar kumpelių, šaltienos gausis daugiau.

Panašiu principus verdu ir tradicinę šaltieną iš kiaulienos
Šaltiena iš vištienosKaip gaminti šaltieną
Sekite bulviukose.lt Instagrame

Komentarų nėra

Palikite komentarą

REKOMENDUOJAMI VIDEO

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI