Aukso fondas/ Mėsa

Sraigės su česnakiniu sviestu ir krapais

Sraigės su česnakiniu sviestu ir krapais - bulviukose.lt

Reikės:

  • Saujelės virtų sraigų kojelių
  • 50 g sviesto
  • 2 didelių skiltelių česnako
  • 1 šaukšto smulkintų krapų
  • Druskos

Gaminimo eiga:

Keptuvėje įkaitinkite sviestą, sudėkite į jį smulkintą česnaką, truputį pakepinkite, sudėkite sraiges, krapus, įberkite druskos, išmaišykite ir šiek tiek pakaitinkite. Valgykite su šviežiu prancūzišku batonu ar kitokia balta duona.

Sraigių darinėjimas

Sraiges galima rinkti nuo gegužės 1 dienos iki liepos 1 dienos. Rezervatuose ir zoologiniuose draustiniuose jas rinkti draudžiama. Sraiges rinkite ne mažesnes, kaip 3 cm kriauklelės skersmens.

Surinktas sraiges patalpinkite ventiliuojamoje dėžutėje. Jų kiekis negali viršyti trečdalio dėžutės tūrio. Sraiges laikykite 1-2 paras sausoje vėsioje vietoje, kad jos išsituštinų. Po 1-2 parų sraiges nuplaukite po tekančiu vandeniu ir dėkite į verdantį vandenį. Jei kyla įtarimų, kad sraigė yra negyva, užbarstykite ant jos šiek tiek druskos. Jei ji gyva – -sujudės. Vandens kiekis turi mažiausiai 2 kartus viršyti sraigių kiekį. Virkite 5 minutes nuo užvirimo. Išgriebkite ir atvėsinkite.

Mažomis žirklutėmis suimkite sraigės kojelę, šiek tiek ištraukite iš krauklelės ir nukirpkite.

Ant sraigės kojelės bus gleivių, kurias pašalinti galima kojeles trinant tarp pirštų ir vis perplaunant tekančiu vandeniu. Patogiausia yra įsistatyti į kriauklę indą su skylutėmis ant dugno ir trinant tarp pirštų kojeles vis perplauti jas vandeniu. Taip išmasažuotų sraigių mėsa tampa minkštesnė.

Toliau sraigės verdamos. Iš pradžių valandą verdamos vandenyje. Vanduo nupilamas, užpilamas naujas ir verdama dar 2 valandas ant silpnos ugnies. Į vandenį, kuriame virs sraigių mėsa galima įpilti vyno, įdėti prieskoninių daržovių (morkų, svogūnų, porų, petražolių, salierų), prieskoninių žolelių.

Daugiau istorijos apie sraiges, virimo būdus ir receptus rasite greitai pasirodysiančioje knygoje.

Patiekalai iš sraigių knyga

Jums taip pat gali patikti

15 Comments

  • Reply
    Jurga
    gegužės 13, 2012 at 5:21 pm

    ačiū už receptą!
    bandysiu, tik reik pirmiausia pasirankiot sraigučių 🙂
    o ar galima aliejum keist sviestą (suprantama, skonis nukentės)? jei teisingai supratau, pagal receptą būtina sraiges apvirti prieš tai? ar galima tik „žalias“ apkepti/patroškinti?
    geras, aš nnet nenumaniau, kad taip ilgai turi būti nuverdamos 🙂

  • Reply
    Odeta
    gegužės 13, 2012 at 6:07 pm

    Laukiu nesulaukiu Tavosios knygos apie sraiges:))) Kaip norėčiau paragauti………..seilės iki kelių netįso:)

  • Reply
    Mindaugas
    gegužės 13, 2012 at 7:33 pm

    O pas mane po balkonu nebūna sraigių ;p Dar nesu ragavęs sraigių, taip norėčiau, bet tingiu jų ieškoti, Laura, gal pas tave būtų galima jų įsigyti? 🙂

  • Reply
    Evelina
    gegužės 14, 2012 at 6:43 am

    Kaip tik vakar braidėm su pintine po mišką prie Vilnelės ir „grybavom“. Įtariai, labai įtariai į mus žiūrėjo pavasarinės saulutės gaudytojai… 😀 Užtat turim virš 60 vynuoginių sraigių dėžėje pasninkaujančių. Kitur rašo, kad reikia 4-5 dienas laikyt, todėl kitam savaitgaliui jau prisikvietėm draugų degustacijai. Galvoju, kokį čia patiekalą pirmam kartui parinkus?
    Va trūksta knygos, trūksta… Tokios patikimos, kur receptai išbandyti, patikrinti…

  • Reply
    Evelina
    gegužės 14, 2012 at 7:14 am

    Norėčiau paklausti…
    Kitur rašo, kad sraiges reikia užpilti druska prieš apverdant, mat tada jos išleidžia gleives, išsivalo ir pasimato, jei yra negyvų (nesulenda į kriauklę). Jūs, kiek suprantu, šį punktą praleidžiate, išplaunate paprastai apvirtas kojeles. Dar radau literatūroje, kad sraiges reikia virti nesūdytame vandenyje/sultinyje, nes sūrymas jų mėsą kietina. O ką sako patirtis???

  • Reply
    Laura
    gegužės 14, 2012 at 10:28 am

    Jurga, taip sraiges reikia nuvirti 😉 Pataisiau recepte.
    Odeta aš ir pati labai jos laukiu 🙂
    Mindaugai, sraigiena prekiauja mūsų knygos rėmėjai http://www.sraigiunamai.lt.

  • Reply
    Laura
    gegužės 14, 2012 at 10:45 am

    Evelina, sraigės visiškai išsituština per 48 valandas, todėl jų 4-5 dienas tikrai laikyti nereikia, juo labiau jei naudosi tik kojeles, tai užteks palaikyti ir parą laiko, ką aš ir darau. Na bet jei ir užsibus kelias dienas ilgiau, nieko neatsitiks, pati būna dėl laiko stokos tiek pralaikau.
    Pirmam patiekalui puikiausiai tiks šis receptas su česnakiniu sviestu ir krapais. Nenusivilsi. Nuo šio recepto aš ir susižavėjau sraigėmis. Svarbu turėti skanų prancūzišką batoną, su kuriuo galėtum vaglyti taip paruoštas sraiges 😉
    Ant sraigių druskos nepilu prieš verdant, nes man čia atrodo jų kankinimas. Kad pasitikslinčiau ar gyva, užberiu mažyti trupinėlį druskos ir to jai pakanka, kad sureaguotų, jei yra tikrai gyva. Kai išverdu kojeles, jos tikrai būna šiek tiek gleivėtos, todėl plaunu stipriai gniaužydama. Taip gleivės nusitrina ir kojelės išsimasažuoja, tampa minkštos.
    Sraiges esu bandžiusi virti visaip. Kadangi jos jau dedamos į vandenį virimui minkštos, jų niekaip nepaveikia nei druska, nei ilgas virimo laikas. Pvz.: kiauliena irgi nesukietėja verdant. Jeigu vistiek bjiai, dėk druską bebaigiant virt, kiek gi joms ten mažoms kojelėms tereikia, greit sugertų 😉

  • Reply
    Evelina
    gegužės 14, 2012 at 12:57 pm

    Ačiū, nuo šio recepto tuomet ir pradėsime. 🙂
    Dar vienas klausimukas iškilo. Savaitgalį bandysim laukines vynuogines sraiges, bet sode turim ir kitokių, „naminių“ 🙂 nežinau pavadinimo, bet sodininkai jas tikrai žino: jos maženės, liesesnės, rainu kiautu. Įdomu, ar valgomos?

  • Reply
    Laura
    gegužės 14, 2012 at 1:52 pm

    Evelina, žinau apie kokias sraiges kalbi, bet dėl jų valgymo nieko nesu girdėjus 😉

  • Reply
    Evelina
    gegužės 16, 2012 at 6:29 am

    O kaip laikai apdirbtas sraiges? Galbūt verta užkonservuot sultinyje, kuriame virė, ar geriau išgriebt, susausint ir užšaldyt?
    Ačiū už patarimus. 🙂

  • Reply
    Laura
    gegužės 16, 2012 at 7:56 am

    Išgriebiu, nusausinu ir suvyniojusi porcijomis į maistinę plėvelę užšaldau 😉

  • Reply
    Evelina
    gegužės 17, 2012 at 8:03 am

    Niu va, vakar sraiges išdarinėjom ir išvirėm… Vajė, kiek mažai liko tos mėsytės… Šiandien įsidrąsinom vieną paragauti… Nu nieko, minkšta, tik, turbūt į sultinį priskonių padauginau, saliero ir petražolės šaknies aromatas dominuoja. 🙁 Turbūt nešaldysiu, perpyliau į stilainiuką su visu sultiniu, pasūdžiau, sekmadienį su bičiuliais kepsim pagal šį receptą ir ragausim, žiūrėsim, ką jie pasakys… 🙂

  • Reply
    Laura
    gegužės 17, 2012 at 2:13 pm

    Mažai, mažai tos mėsos gaunasi….manau česnakas ir krapai labai gerai papildys dominuojantį saliero ir petražolės skonį ir bus labai skanu 😉
    Šiaip pabandyk kada tik vandenyje išvirti, be jokių prieskoninių daržovių….irgi labai gerai..,.bus pats gryniausias skonis 🙂

  • Reply
    Evelina
    gegužės 22, 2012 at 6:21 am

    Nu žiauriai patiko…. 🙂
    Vargšės sraigės mūsų apylinkėse… 😀

  • Reply
    Laura
    gegužės 22, 2012 at 6:50 pm

    Evelina….VALIO!! 🙂

  • Leave a Reply