Aukso fondas/ Tradiciniai patiekalai/ Mėsa

Keptas kiaulės pusgalvis

Kepta kiaulės galva (pusgalvis) - bulviukose.lt

Marinatui reikės:

  • Gero šlako balzamiko acto
  • Šlako aliejaus
  • Druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 5 smulkintų česnako skiltelių
  • 2 šaukštų kmynų
  • Žiupsnio džiovinto mairūno
  • Žiupsnelio džiovinto čiobrelio

Glazūrai:

  • 1 šaukšto medaus
  • 1 šaukšto Vorčesterio padažo

Gaminimo eiga:

Kiaulės pusgalvį gerai nuplaukite, odą dar ir pašveiskite šepetėliu arba šveistuku.

Marinatui skirtus produktus sumaišykite ir gerai įtrinkite į kiaulės pusgalvį. Apvyniokite jį maistine plėvele arba įdėkite į indą ir marinuokite šaldytuve 1-2 paras.

Kepkite iš pradžių iki 180° C, paskui iki 150° C įkaitintoje orkaitėje uždengę folija, kol įsmeigus į storiausią vietą bėgs baltos sultys. Tai užims ~2,5 valandos.

Kai iškeps, nuimkite foliją, aptepkite medaus ir vorčesterio mišiniu ir dar įdėkite į orkaitę kelioms minutėms, kad apskrustų.

P.S. Pamačiusi kiaulės pusgalvį vienoje mėsos parduotuvėlėje, prisiminiau, kad vaikystėje mano tėvai kepdavo ir paskui labai skaniai valgydavo. Mums irgi labai patiko, mėsa minkštutė, skanutė…odelė tai apsivalgymas 🙂 Gaila, ausis nupjauta buvo…tai skanybė būtų buvusi….

Jums taip pat gali patikti

25 Comments

  • Reply
    j
    vasario 4, 2013 at 10:10 am

    total K O S M A R . Kiaules lavono galvos kepsnys. Nevalgyciau ne uz ka tokiu baisybiu. pasityciojimas is gyvunu totalus…

  • Reply
    Vilma
    vasario 4, 2013 at 1:04 pm

    Cia dar nebaisiausia, kazkas juk sunis ir tarakonus valgo…bet as irgi ne uz jokius PINIGUS!!!! :((( Brrrrr….net nupurte nuo vaizdo ir minties 🙂

  • Reply
    manjana
    vasario 4, 2013 at 1:50 pm

    Mmm, mane tai sugundė, reiks pabandyt iškept 🙂

  • Reply
    odeta
    vasario 4, 2013 at 1:51 pm

    Laura, kai buvau maža seneliai iš kiaulės galvos šaltieną virdavo, o mes vaikai labai mėgome kiaulės šnipą, konkurencija būdavo milžiniška (anūkų daug būdavo, nes į skerstuves visi suvažiuodavo) na dar po to atradome apatinę lūpą irgi neblogo skonio buvo, arčiau liežuvio:) O man labai gražiai atrodo tavasis kepsnys. Sakyčiau nereali esi, kad taip drąsiai, kai šiais laikais visi dietų laikosi eksperimentuoji.
    Jeigu galėčiau dabar sau leisti suvalgyti ką riebiau, tai mielai paprašyčiau tos traškios odelės:)

  • Reply
    St
    vasario 4, 2013 at 4:42 pm

    Čia tai bent! Kai kam tenka pusgalvius „kapoti“, o kitiems – aštuonkojus su įdaru…

  • Reply
    Inga
    vasario 4, 2013 at 5:04 pm

    Man šis vaizdelis labai patraukliai atrodo, nors mėsos nelabai mėgstu 🙂

  • Reply
    Laura
    vasario 4, 2013 at 8:50 pm

    j, teisingai, geriau iš augalų tyčiokis!
    Vilma, skonio reikalas 😉
    Manjana, nu pagaliau teigiamas komentaras 😀
    Odeta, kaip visada ačiū už gražius žodžius!
    St (tėti)…manau pečiuje ir pusgalvius tinka kepti 😉
    Inga….matai ką reiškia fotografavimo pamokos 🙂

  • Reply
    Mindaugas
    vasario 4, 2013 at 10:44 pm

    Laura, šaunuolė, nepabūgai tokią galvą apsiimti ir pagaminti, super, būtų įdomu paragauti? 😉 Atrodo labai labai gardžiai.

  • Reply
    Laura
    vasario 5, 2013 at 7:19 am

    Mindaugai, ačiū….kad čia elementari kiauliena, tas pats, kas valgytum karką ar šoninę, vaizdas tik kitoks…nuo kurio vieniem plaukai šiaušiasi, kitiem seilės tįsta….bet paragaut vistiek rekomenduoju, nes mėsa nuo kai kurių vietelių tirpsta su dantimis 😀

  • Reply
    Mona
    vasario 5, 2013 at 4:52 pm

    Nuo vakar seilę varvinu į nuotrauką žiūrėdama 🙂 Radus progą būtinai išbandysiu gal net šį savaitgalį. Kiaulės galvą mano šeima ir draugai mėgsta, o kiaulės galvos šašlykai vieni mėgiamiausių.

  • Reply
    Laura
    vasario 6, 2013 at 7:55 am

    Mona, dėkui 😉 Gal galima smulkiau apie kiaulės galvos šašlykus….pirmą kartą girdžiu apie tokius ir baisiai įdomu 🙂

  • Reply
    Mona
    vasario 7, 2013 at 7:22 pm

    Na su tais šašlykais sunkiausias darbas mėsą nuo galvos nupjaustyti 🙂 Marinuojant naudojamas actas, pipirai, lauro lapai ir daug svogūno. Būtų gerai, kad pasimarinuotų ne mažiau kaip parą. Tai vienintelis šašlykas, kurio marinavimui naudojam actą. Jis toks sultingas su traškia odele.
    Beje, šiandien nusipirkau kiaulės pusgalvį, kuris laimingas marinuojasi šaldytuve ir laukia šeštadienio.

  • Reply
    Laura
    vasario 7, 2013 at 9:18 pm

    Mona, dėkui, kad pasidalinai receptu ir sėkmės kepant kiaulikę 🙂

  • Reply
    Mindaugas
    vasario 9, 2013 at 8:20 am

    Tas šašlykas ir mane sudomino 🙂

  • Reply
    Laura
    vasario 11, 2013 at 9:35 am

    Tik manau šašlykui kažkaip reiktų rasti galvą su nenupjauta pažande…..

  • Reply
    aura
    birželio 14, 2013 at 5:08 pm

    nerealiai apsidziaugiau radusi si recepta (vienas draugas parvilko is kaimo kiaules galva, atveze zmogelis, matyt, gero noredamas, o as net nezinau ka su tokis kiaules „vieta“ veikti :), dabar bandysiu marinuoti ir sekmadieni kepsiu) ir sia labai informatyvia ir idomia svetaine

  • Reply
    Laura
    birželio 14, 2013 at 6:18 pm

    Aura, kaip gera skaityti tokius žodžius! Tikiuosi viskas puikiai pavyks ir patiks 😉

  • Reply
    aura
    birželio 17, 2013 at 5:56 pm

    pavyko puikiai, visi valgė ir gyrė (tiesa, visa kiaulės galva kepė truputi daugiau nei 3,5 val.) dar kartą ačiū už receptą

  • Reply
    Laura
    birželio 18, 2013 at 5:53 am

    Aura, kaip faina 😉

  • Reply
    Gintučiukas
    sausio 5, 2014 at 4:06 pm

    Labas Laura,

    Tu kokiom dienom tas galvas kepi?
    Jei pasakytum adresą, tai svečių neišvengtum 🙂
    Fantastiškas dalykas ta kiauliena ir jos su produktai.
    O ką su ausim patartum daryti, kad pats skaniausias gėris nesudžiūtų ir neprapultų?
    Ačiū už receptą.

  • Reply
    Laura
    sausio 5, 2014 at 8:27 pm

    Gintučiukai, kad tik vieną kartą ir kepiau…o atrodo, kad dažnai? 🙂
    Ausų receptą galima rasti čia http://bulviukose.lt/2013/04/11/kiauliu-ausys-su-zirniais/
    O, kad kiauliena geras dalykas, ypač subproduktai, aišku saikingai ir aš sutinku!

  • Reply
    NIJOLE
    vasario 28, 2016 at 11:00 am

    Kai pjaudavo kiaule,prisimenu mama irgi kepdavo kiaules galva,todel ir as uzsisakiau vakar kiaules galva ir kepsiu seimynai paragaut,atsimenu ir dabar kaip skanu budavo

  • Reply
    Ricka
    gruodžio 19, 2016 at 4:22 pm

    Šaunu, pamėginau ir aš ši savaitgalį pagaminti ši patiekalą. Patiko ne tik man, kaimo žmogui, bet ir mano šeimynai patiko, galvojau nevalgys. Šaunus receptas.

  • Reply
    Odeta
    sausio 1, 2019 at 11:45 am

    Vakar kepiau. Super. Ačiū už recepta 😊

  • Reply
    Laura
    sausio 1, 2019 at 11:49 am

    Prašom! Smagu, kad pavyko 🙂

  • Leave a Reply