Smidrų – šparagų receptai. Kaip paruošti ir naudoti patiekalams.
Smidrų istorija:
Smidrai paplitę Eurazijoje ir Afrikoje, o prieš 2000 metų senovės romėnai juos valgė kaip delikatesus. Ir pas mus nuo seno darželiuose prie namų buvo auginami smidrai, tik labiau dėl dekoratyvinių priežasčių. Lietuvoje smidrus ūkininkai pradėjo auginti prieš gerą dešimtmetį ir dabar smidrų sezono metu galime nusipirkti ne vieną jų rūšį, renkantis ne tik pagal spalvą, bet ir veislę.
Smidrų nauda:
Smidrai labai naudingi sveikatai. Turi antioksidacinių, priešuždegiminių, priešvėžinių, antidiabetinių savybių. Stiprina imuninę sistemą, kepenis, saugo nuo neurodegeneracinių ligų. Skatina žarnyno peristaltiką, mažina cholesterolio koncentraciją. 100 g smidrų turi tik 20 – 22 kcal.
Kaip paruošti:
Apskuskite skustuku smidrų apatinę dalį (maždaug 1/4 smidro). Nupjaukite sumedėjusį kotelio galą. Smidrus paruošti galima ir kitaip – viena ranka paimkite už smidro vidurio, kita už kotelio galo ir laužkite. Sumedėjusi smidro dalis nulūš ir liks valgoma dalis. Turėkite omeny, kad laužiant išsimeta didesnė smidro dalis nei apskutant, bet mažiau darbo. Jei mėgstate tausoti produktus. Iš nulaužtų smidrų kotelių ir lupenų galite išsivirti trintą sriubą. Tik nepamirškite sutrynę sriubą perkošti.
Smidrų – šparagų receptai. Kaip ir ką gaminti:
Paruoštus smidrus galite valgyti termiškai neapdorotus, kaip agurkėlius. Pavyzdžiui gaminti su jais salotas arba patiekti su sūrio padažais. Taip pat smidrai gali būti kepami keptuvėje su sviestu arba aliejumi, verdami vandenyje arba garuose, kepami griliuje, orkaitėje. Visais atvejais smidrų terminis paruošimas turi būti trumpas, vos kelios minutės (orkaitėje 10 – 12 min.), nes šios daržovės gležnos, o skaniausios kai lieka viduje traškios. Man smidrai skaniausi trumpai apkepti aliejuje, pagardinti jūros druska, pipirais ir šlakeliu citrinos sulčių 🙂
Smidrus galite naudoti visur! Dėti į salotas, troškinius, užkandžius, naudoti kaip garnyrą, užkandį. Tik turėkite omeny, kad jų trumpas terminio apdorojimo laikas, tad jei dėsite į troškinius, dėkite prieš pat baigiant troškintis. Šparagai dera su įvairia mėsa, šonine, sūriais, kiaušiniais, žuvimi, jūros gėrybėmis, riešutais.
Smidrų – šparagų receptai:
Salotos su bobausiais, smidrais (šparagais) ir ožkos sūriu
Tikra pavasario gėrybių šventė lėkštėje, kurioje susijungia miško skoniai ir lengvumas. Bobausių subtilus skonis harmoningai dera su gaiviomis cukinijomis, švelniais smidrais ir minkštu, kreminiu ožkos sūriu. Traškūs kedriniai riešutai ir lengvai skrudinta duonelė prideda tekstūros ir pikantiškumo, o citrinos sultys suteikia gaivumo. Šios salotos – puiki proga išaudoti pavasarines sezonines gėrybes augančias ne tik darže, bet ir miške. Receptą rasite čia
Jautienos kepsniai su kraujine dešra ir smidrais (šparagais)
Šis patiekalas – tai tikra gurmaniška puota jautienos ir kraujinių dešrų mėgėjams. Sultingi „Rib-eye“ kepsniai susijungia su sodria kraujinių dešrų tekstūra, o švelniai skrudinti smidrai, jaunieji svogūnėliai ir sultingi pomidoriukai patiekalui duoda sultingo ir gaivaus lengvumo. Patiks visiems, kurie vertina išskirtinius skonius ir nori pasimėgauti prabangiu, tačiau nesudėtingu mėsos patiekalu. Receptą rasite čia
Kiaušinienė su keptais smidrais (šparagais) ir sūriu
Subtilus derinys, kuris atskleidžia pavasario šviežumą ir kreminę kiaušinių tekstūrą. Švelniai apkepti smidrai suteikia traškumo ir gaivumo, o parmezano sūris užbaigia patiekalą pikantišku umami. Kartu su grietinėle, sviestu ir laiškiniais česnakais, šis paprastas, tačiau elegantiškas patiekalas puikiai tinka ramiems savaitgalio pusryčiams ar lengvai vakarienei. Receptą rasite čia
Smidrų salotos su feta
Gaivus ir lengvas, tačiau sotus užkandis, kuriame susijungia kepintų daržovių saldumas, smidrų traškumas, kalamata alyvuogių pikantiškumas ir subtilus fetos sūrumas. Alyvuogių aliejaus ir balzamiko acto padažas su medumi ir garstyčiomis sujungia ingredientus. Šis patiekalas puikiai tiks tiek kasdieniam pietų stalui, tiek iškyloms gamtoje, kur galima paruošti visus ingredientus iš anksto ir tiesiog mėgautis užkandžiu lauke. Receptą rasite čia
Salotos su smidrais (šparagais) ir ožkos sūriu
Tikras pavasario gaivos įsikūnijimas lėkštėje. Šviežių daržovių traškumas ir smidrų švelnumas puikiai papildo kreminį ožkos sūrio skonį. Saldžarūgštis padažas su medumi, garstyčiomis ir alyvuogių aliejumi suteikia subtilų skonių balansą, o aguonos ir raudonėlių lapeliai prideda ne tik skonio, bet ir vizualaus žavesio. Šios salotos tinka tiek kasdieniam stalui, tiek pavasariniams pasisėdėjimams gamtoje, kai norisi lengvumo ir gaivumo kiekviename kąsnyje. Receptą rasite čia
Stirnienos kepsniai su bulvių koše, smidrais ir bruknių padažu
Patiekalas, kuriame sujungia žvėrienos sodrumas, švelni bulvių košė ir saldžiarūgštis bruknių padažas. Stirnienos nugarinė, pagardinta rozmarinu ir česnaku, puikiai dera su traškiais, šviežiais smidrais, o gaivinantis bruknių ir raudonojo vyno padažas suteikia patiekalui ne tik sodraus skonio, bet ir spalvos. Tai elegantiškas, tačiau nesudėtingas patiekalas, skirtas tiems, kurie ieško išskirtinių skonių ir nori pasimėgauti žvėrienos patiekalais. Receptą rasite čia
Smidrai (šparagai) užkepti sūrio padažu
Puikus pasirinkimas tiems, kurie dievina smidrus ir sūrį. Lengvai apvirti smidrai, padengti tirštu griujerio ar parmezano padažu, sukuria ypatingą skonio derinį, kuris ne tik sušildo, bet ir praturtina patiekalo skonį. Užkepti iki burbuliuojančios sūrio plutos, jie tampa ne tik sotūs, bet ir vizualiai patrauklūs. Šis patiekalas puikiai tinka kaip užkandis ar garnyras, papildantis bet kurį pagrindinį patiekalą savo subtiliu skoniu ir traškia sūrio tekstūra. Receptą rasite čia
Smidrai (šparagai su Hollandaise padažu
Klasikinis, bet kartu elegantiškas pusryčių pasirinkimas. Lengvai apkepti smidrai ir madingai virti kiaušiniai puikiai dera su kreminiu Hollandaise padažu, suteikiančiu subtilaus citrinų rūgštumo. Traški šoninė ir skrudinta duona prideda tekstūros ir suteikia sotumo. Tai patiekalas, kuris patiks tiems, kurie mėgaujasi rafinuotais skoniais, bet tuo pačiu nori mėgautis ir lengvai paruošiamu pusryčių deriniu, idealiu lėtam savaitgalio rytui.Receptą rasite čia
Jautienos antrekotas su smidrais (šparagais)
Sodraus mėsos skonio ir švelnaus daržovių lengvumo derinys. Sultingi kepsniai, pagardinti mėlynojo sviesto su mėlynojo pelėsio sūrio padažu, įgauna ypatingą skonį ir aromatą. Traškios cukinijos ir švelnūs smidrai, apgaubti švelnia balzamiko acto glazūra, prideda gaivumo ir šiek tiek saldumo. Šis patiekalas puikiai tiks tiek ypatingoms progoms, tiek kasdieniam pasilepinimui, suteikdamas galimybę pasimėgauti subalansuotu skoniu. Receptą rasite čia
Smidrai (šparagai) su prancūzišku pagardu ir kumpiu
Smidrų užkandis su sardinėmis
Aromatingas derinys, puikiai tinkantis tiek lengvai vakarienei, tiek kaip užkandis prie draugų stalo. Švieži smidrai ir traškios sardinės, paruoštos kukurūzų miltuose ir keptos alyvuogių aliejuje, suteikia patiekalui intensyvų skonį. Šiek tiek česnako ir citrinos sultys prideda subtilaus aštrumo ir gaivumo, kuris puikiai susilieja su ingredientais. Receptą rasite čia
Smidrus rekomenduojama suvartoti per 48 valandas, bet jei reikia išlaikyti ilgiau, įvyniokite į drėgną rankšluostinį popierių, įdėkite į maišelį arba dėžutę ir laikykite šaldytuve. Taip supakuoti smidrai gali stovėti savaitę laiko.
Žmonės, kurie yra alergiški svogūnams, gali būti alergiški ir smidrams.
Smidrų – šparagų receptai. Kaip gaminti ir paruošti. Sekite bulviukose.lt Youtube kanale
Komentarų nėra