Receptų idėjos/ Mėsos patiekalų receptai/ Subproduktų receptai

Avienos receptai

Ėrienos troškinys užkeptas tešla

Avienos receptai pasižymi ne tik išskirtinumu gamyboje, skoniu, bet tai ir puikus būdas praturtinti savo mitybą vertingomis maistinėmis medžiagomis.

Avienos maistingumas:

Aviena arba šiais laikais dažniau valgoma ėriena  – maistingas ir universalus mėsos produktas, kurio sudėtyje gausu baltymų, geležies, cinko ir vitaminų B12 ir B6. Be to, avienos riebaluose yra mažiau sočiųjų riebalų nei jautienos ar kiaulienos, o tai daro ją sveikesniu pasirinkimu.

Kur naudojama aviena arba ėriena:

Avienos arba ėrienos mėsa gali būti naudojama įvairiuose receptuose, nuo troškinių ir kepsnių iki kotletų ir mėsainių. Ji puikiai dera su įvairiais ingredientais, tokiais kaip daržovės, prieskoniai ir žolelės, todėl kiekvienas gali rasti sau patinkantį patiekalą. Be ėrienos negalime įsivaizduoti tokių tradicinių patiekalų kaip plovas, kebabai, moussaka, korma. Ji valgoma visame pasaulyje, nes šis nereiklus gyvūnas gali augti ir skurdžiausiomis klimatinėmis sąlygomis.

Šiame įraše sudėti ne tik avienos receptai, bet ir subproduktų, pradedant lengvais ir greitais patiekalais, kuriuos galėsite pagaminti per kelias minutes, ir baigiant sudėtingesniais patiekalais, skirtais ypatingoms progoms. Tikiuosi, kad šie avienos receptai jus įkvėps išbandyti naujus ėrienos patiekalus ir atrasti šios skanios ir maistingos mėsos skonį.

Įdomūs faktai:

Skonio savybės priklauso nuo amžiaus: Avienos skonis gali skirtis priklausomai nuo gyvūno amžiaus. Jaunesnė mėsa, žinoma kaip ėriena, yra švelnesnė, šviesesnė ir dabar ypač populiari, tuo tarpu vyresnio gyvūno mėsa (tikroji aviena) turi intensyvesnį ir sodresnį skonį, kurio ne visi mėgsta. Ne veltui yra išrastos avių veislės, kurių mėsa neturi specifinio kvapo, todėl avienos receptai tampa dar patrauklesni įvairiems kulinariniams eksperimentams, nes švelnus ir malonus skonis leidžia kurti įvairiausius patiekalus nuo troškinių iki kepsnių.

Unikalūs riebalai: Avienos riebalai, vadinami lajumi, turi unikalų kvapą ir skonį. Šie riebalai dažnai būna naudojami tradiciniams patiekalams, ypač rytietiškoje virtuvėje, pavyzdžiui, avienos plovui ar kebabams. Tačiau jie tirpsta aukštesnėje temperatūroje, todėl aviena dažnai verdama ar kepama aukštoje temperatūroje.

Avienos sriuba – labiausiai tradicinis patiekalas: Tradicinės avienos sriubos, tokios kaip Shurpa Vidurio Azijoje ar škotiška Scotch broth, Kjötsúpa Islandijoje, Mastava Uzbekijoje ir t.t. ne tik šildo ir maitina, bet ir suteikia daug naudingų medžiagų. Dėl savo sudėtyje esančio kolageno ir mineralų, avienos sultiniai gali padėti palaikyti sveikus sąnarius ir gerą odos būklę.

Vitaminų šaltinis: Aviena turi vieną didžiausių vitaminų B12 koncentracijų tarp visų mėsos rūšių. Šis vitaminas svarbus nervų sistemos funkcijoms ir raudonųjų kraujo kūnelių gamybai, todėl aviena yra gera alternatyva tiems, kurie ieško natūralaus šio vitamino šaltinio.

Populiari visame pasaulyje: Nors Vakarų šalyse aviena nėra tokia populiari kaip kiauliena ar jautiena, Viduriniuose Rytuose, Asutralijoje, Islandijoje, Farerų salose, Pietų Azijoje ir Vidurio Azijoje ji yra vienas pagrindinių mėsos šaltinių. Tai ypač aktualu musulmonų bendruomenėse, kur kiauliena nevalgoma dėl religinių įsitikinimų ir avienos receptai ypač populiarūs.

Mėsos minkštumo paslaptis – marinatai: Aviena dažnai marinuojama su rūgštimi turinčiais ingredientais, tokiais kaip jogurtas, actas ar citrinų sultys. Tai ne tik padeda suminkštinti mėsą, bet ir praturtina jos skonį. Ėriena yra švelnesnė mėsa, tad marinatus rinkitės švelnesius.

Avienos receptai:

Moussaka su ėriena

Tai klasikinis Viduržemio jūros regiono patiekalas, kuris neabejotinai sužavės visus. Šis, žymios graikų receptų knygų rašytojos Vefa Alexiadou, receptas apjungia švelnų, pikantišką ėrienos skonį su kreminiu baltuoju padažu, kurio aksominė tekstūra puikiai dera su sultingais baklažanais ir aromatingais prieskoniais. Paruošimo procesas reikalauja šiek tiek kantrybės, tačiau rezultatas – tikras malonumas skonio receptoriams! Receptą rasite čia.Moussaka su ėriena

Ėrienos troškinys užkeptas sausainiais

Nuostabiai skanus ir šildantis patiekalas, puikiai tinkantis vėsesniems vakarams. Švelniai troškinta ėriena įgauna gilesnį skonį, derinant ją su tamsiu alumi ir aromatingomis daržovėmis. Subtilūs sviestiniai sausainiai gardinti rozmarinais, užkepti ant troškinio, ne tik prideda tekstūrinio kontrasto, bet ir sugeria visus gardžius skysčius, kurdami tobulo skonio ir aromato derinį. Išbandykite šį receptą, jei ieškote naujų būdų paruošti ėrieną ir norite nustebinti šeimą ar draugus. Receptą rasite čia.
Ėrienos troškinys su rozmarinų sausainiais. Avienos receptai

Keptas ėriuko kumpis „a la mojito”

Puikus pasirinkimas tiems, kurie nori pasimėgauti švelnios ir sultingos ėrienos skoniu. Šis patiekalas stebina savo paprastumu ir subtiliais skoniais. Ėriuko kumpis įtrinamas česnakais, šviežiai maltų pipirų mišiniu, smulkintais lauro lapais, ir druska, o šviežių mėtų bei laimo riekelės suteikia lengvą gaivą ir neįprastą aromatą. Lėtai kepant orkaitėje, mėsa tampa švelni ir sultinga, o kepimo metu atsiskleidžia visos skonio natos. Tai patiekalas, kuris ne tik atrodys įspūdingai ant šventinio stalo, bet ir džiugins savo išraiškingu skoniu bei aromatu. Receptą rasite čia.
Avienos receptai Keptas ėriukos kumpis

Graikiškas avienos plovas su jogurtu

Tegul nesupyksta tradicinio plovo gerbėjai, man šis, graikiškas, skanesnis. Švelnutė ėriena, troškinta su aromatingais ryžiais ir gardinta kreminiu jogurtu, sukuria nuostabų skonio derinį, kurį papildo ištirpusio sviesto subtilus poskonis. Šis patiekalas ne tik suteiks malonumą jūsų gomuriui, bet ir įkvėps atrasti graikiškos virtuvės grožį. Receptą rasite čia.
Graikiškas ėrienos plovas su jogurtu

Virti ėriukų liežuviai su remoulade padažu

Virti ėriukų liežuviai su daržovių remoulade – tikras kulinarinis šedevras. Jei būtų renkamas geriausias liežuvis, ėriukų liežuviai tikrai laimėtų. Minkšti ir aksominiai, jie puikiai dera su traškia skrudinta duona ir gaiviu daržovių remoulade padažu. Išbandžius šį patiekalą, norėsis vėl ir vėl grįžti prie jo. Receptą rasite čia.
Ėrienos liežuviai su padažu - bulviukose.lt

Avienos troškinys su perlinėmis kruopomis

Puikus pasirinkimas šaltoms dienoms, kai norisi kažko šilto ir jaukaus. Šis troškinys sujungia avienos mėsą su maistingomis perlinėmis kruopomis ir daržovėmis, suteikdamas ne tik sotumo, bet ir puikų skonį. Aromatingi prieskoniai, tokie kaip čiobreliai ir rozmarinai, praturtina patiekalą, o petražolės suteikia gaivumo. Išbandykite šį receptą ir mėgaukitės gardžiu bei maistingu troškiniu. Receptą rasite čia.
Ėrienos troškinys su perlinėmis kruopomis

Pyragas su ėriena ir bulvėmis Sa Panada

Sa Panada yra tradicinis Sardinijos patiekalas, ypač populiarus Assemini regione netoli Kaljario. Tai sūrus pyragas, pagamintas iš specialios tešlos, vadinamos „pasta violata“, kuri dažniausiai gaminama iš kietųjų kviečių miltų ir taukų. Pyragas gali būti įdarytas įvairiais ingredientais, tačiau tradiciškai naudojama mėsa (ėriena, kiauliena ar vištiena) ir bulvės. Taip pat dažnai dedama džiovintų pomidorų, petražolių ir česnako. Viena iš įdomesnių versijų yra su unguriais, kuriuos vietiniai gyventojai gaudavo netoliese esančioje Santa Gilla lagūnoje. Sa Panada yra labai sotus ir skanus patiekalas, kuris gali būti patiekiamas kaip pagrindinis patiekalas arba užkandis. Receptą rasite čia.
Pyragas su ėriena ir bulvėmis. Avienos receptai

Ėrienos inkstai su žirniais ir mėtomis

Išskirtinis ir pikantiškas patiekalas, kurį pristato virtuvės šefas Cris Cosentino savo knygoje „Offal Good“. Šis receptas sujungia pikantiškus ėrienos inkstus su maistingais žirniais ir gaiviomis mėtomis, sukuriant unikalų skonio derinį. Aromatingi prieskoniai ir šviežios žolelės praturtina patiekalą, suteikdami jam ypatingą skonį ir aromatą. Išbandykite šį receptą ir mėgaukitės gurmanišku patiekalu, kuris tikrai nustebins jūsų skonio receptorius. Receptą rasite čia.
Ėrienos inkstų receptas - bulviukose.lt

Ėrienos troškinys su svogūnais

Patiekalas, kuris sušildys jūsų širdį ir namus. Šis troškinys sujungia švelnią ėrienos mėsą su aromatingais prieskoniais, tokiais kaip anyžius ir cinamonas, suteikdamas patiekalui ypatingą skonį ir kvapą. Perlinės kruopos ir mėlynasis kopūstas praturtina troškinį, o obuolių sultys suteikia subtilaus saldumo. Išbandykite šį receptą ir mėgaukitės šventiniu skoniu bet kuriuo metų laiku. Receptą rasite čia.
Ėrienos troškinys su svogūnais

Keptos ėrienos sėklidės, širdis, smegenys ir inkstai

Tai tikra puota subroduktų mėgėjams. Šias gėrybes gavome pirkdami ėriuko skerdieną iš kaimyno, užtikrindami, kad nei vienas subproduktas nebūtų išmestas. Kepenis palikome paštetui, o visą kitą iškepėme keptuvėje su lydytu sviestu. Šis receptas yra paprastas ir greitas, tačiau rezultatas – paprastas ir nepaprastai skanus. Išbandykite ir mėgaukitės šiuo unikaliu patiekalu! Receptą rasite čia.
Kepti ėriuko subproduktai. Avienos receptai

Ėriena kepta popieriuje

Dar vienas nuostabus receptas iš vienos mėgiamiausių receptų knygų „Vefa’s Kitchen”. Šis patiekalas sujungia švelnią ėrienos mėsą su gaiviomis citrininėmis bulvytėmis. Aromatingi prieskoniai ir šviežios žolelės praturtina patiekalą, suteikdami jam ypatingą skonį ir kvapą. Kepimo popierius padeda išlaikyti drėgmę, todėl mėsa ir bulvės išlieka sultingos ir minkštos. Receptą rasite čia.
Ėriena kepta popieriuje

Avienos šonkauliai su pupelėmis

Gardus ir aromatingas patiekalas, kuris sujungia sultingus ėrienos šonkauliukus su sodriu pomidorų padažu ir maistingomis pupelėmis. Šis receptas yra puikus pasirinkimas tiems, kurie mėgsta intensyvius skonius ir aromatus. Balzamiko actas, čili pipiras ir įvairūs prieskoniai suteikia patiekalui ypatingą skonį, o troškinimo procesas užtikrina, kad mėsa taptu minkštutėle. Receptą rasite čia.
Ėrienos šonkauliukai su pupelėmis

Ėrienos inkstai su ančiuvių ir rozmarinų sviestu

Pikantiškas užkandis, kuris tikrai patiks subroduktų mėgėjams. Šiuolaikinių avių veislių mėsa neturi intensyvaus specifinio avies skonio, todėl šis receptas yra puikus pasirinkimas tiems, kurie pasiilgsta autentiško avienos skonio. Ėriukų inkstų iešmeliai su ančiuvių ir rozmarinų sviestu yra tikros skonio bombikės, kuris nustebins jūsų skonio receptorius. Receptą rasite čia.
Ėriuko inkstai su ančiuvių sviestu - bulviukose.lt

Ėrienos kepsniukai su bulvių koše ir mėtomis

Elegantiškas patiekalas, kuris puikiai tiks tiek kasdieniam, tiek šventiniam stalui. Sultingi ėrienos kepsniukai derinami su kreminiu bulvių košės garnyru, praturtintu natūraliu jogurtu, suteikiančiu gaivumo ir lengvumo. Šalotiniai svogūnėliai ir paprikos prideda subtilaus saldumo, o mėtų padažas suteikia patiekalui ypatingą aromatą ir skonį. Receptą rasite čia.
Ėrienos kepsniukai su bulvių koše ir mėtomis

Keptas ėriuko kaklas

Nors ėriuko kaklas nėra toks populiarus kaip nugarinė su kauliuku ar kumpis, jis taip pat vertas dėmesio. Jei perkate visą ėriuką, šią dalį tikrai rasite savo skerdienos pasirinkime. Kaklas yra itin universalus: jį galima virti, sultinį naudoti sriuboms, o nukaulintą mėsą – įvairiems įdarams, pavyzdžiui, lietiniams ar žemaičių blynams. Marinavau pagal britų šefo Rick Stein receptą. Šiuo marinatu galite drąsiai marinuoti visas ėrienos skerdienos dalis. Rekomenduoju pabandyti su chimichurri, pesto su mėtomis arba jogurtinįu padažais. Receptą rasite čia.
Keptas ėriuko kaklas. Avienos receptai

Škotiškas Hagis

Škotiškas Hagis – tradicinis patiekalas iš avies subproduktų, svogūnų ir kruopų, troškinamas avies skrandyje. Jis dažniausiai patiekiamas su bulvių koše, ropių tyre ir viskio taure. Aš pagaminau savo versiją, naudodamas kiaulės žarną vietoje avies skrandžio ir miežines kruopas vietoje avižinių. Rezultatas buvo puikus! Beje panašų patiekalą turime ir Lietuvoje – vadinamas „Mačiuku“. Tai aukštaičių tradicinis patiekalas, aprašytas knygoje „Lietuvių valgiai“. Receptą rasite čia.
Škotiškas Hagis

Manti su ėriena

Manti – tradiciniai koldūnai, plačiai paplitę tiurkų tautų virtuvėse, taip pat populiarūs Pietų Kaukazo, Balkanų, Vidurinės Azijos, Afganistano, Kinijos musulmonų bei Graikijos kulinarinėse tradicijose. Manti ruošiami iš plonos tešlos ir užpildomi įvairiais įdarais, dažniausiai iš mėsos (jautienos ar avienos), svogūnų, prieskonių ir kartais moliūgų ar kitų daržovių. Jie gali būti garinami, kepami ar verdami, priklausomai nuo regiono tradicijų.Nors manti gamyba gali būti gana laikui imli dėl rankų darbo ir ypatingo dėmesio kiekvienam koldūnui, rezultatas vertas pastangų.  Receptą rasite čia.
Manti su ėriena. Avienos receptai

Keptas ėrienos kumpis su pupelėmis ir citrinomis

Aromatingas ir sotus patiekalas, puikiai tinkantis šeimos vakarienei. Lėtai keptas ėriuko kumpis įgauna švelnumo ir skonio, o rozmarinas ir česnakas suteikia ypatingo aromato. Šalia patiekiamas ankštinių pupelių, daržovių ir žolelių mišinys, papildytas gaiviomis keptų citrinų natomis. Receptą rasite čia.
Keptas-ėriuko-kumpis-su-ankštiniais-ir-citrinomis. Avienos receptaiNorėdami sužinoti daugiau apie mane ir mano gaminamą maistą apsilankykite bulviukose.lt Instagram puslapyje.

 

Vidutinis reitingas 0 / 5. Balsų skaičius 0

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Komentarų nėra

Palikite komentarą

REKOMENDUOJAMI VIDEO

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI